Portalul care te protejează
de falsuri

Fals: Parlamentul European a votat rezoluția anti-familie

25 februarie 2020 939
Articole
Colaj

Portalul Sputnik.md a publicat recent un articol, în care afirmă că Parlamentul European (PE) a adoptat în decembrie 2019 o Rezoluție împotriva familiei tradiționale, iar prin acest act legislativ ar fi atacată mișcarea pro-familie din România. Rezoluția a fost comentată de avocatul-pastor, Peter Costea, unul dintre inițiatorii referendumului din octombrie 2018 din România. În realitate, PE a cerut combaterea discursului urii față de comunitatea LGBTI, iar prevederile rezoluției nu conțin atacuri la mișcarea pro-familie din România”.

În articolul „Avocatul Peter Costea: Parlamentul European atacă mișcarea pro-familie din România”, sursa interpretează tendențios Rezoluția Parlamentului European din 18 decembrie 2019 care se referă la discriminarea publică și discursurile de incitare la ură împotriva persoanelor LGBTI (persoane lesbiene, gay, bisexuale, transgen și intersexuale). „Avocatul Peter Costea, asumându-și valorile creștine și apărarea familiei tradiționale, a atenționat pe Facebook că votarea în Parlamentul European a unei rezoluții care condamnă Polonia pentru apărarea familiei este și un atac la mișcarea pro-familie din România”, se spune în articolul Sputnik.md.

Un pastor, citat de Sputnik.md ca analist

În articol sunt preluate pasaje întregi din postarea de pe pagina de Facebook a lui Peter Costea, care numește rezoluția PE „acțiuni anti-creștine și anti-valori”. În postarea sa, acesta lansează diferite speculații și pune etichete discriminatorii: „rezoluțiile adoptate periodic de PE, în marea lor majoritate, sunt inițiate de „minorități sexuale” ori de reprezentanții lor, de avortiști, de anti-creștini, de o elită politică care este în întregime înstrăinată de realitate. În decembrie a venit și rândul mișcării pro-familie și pro-căsătorie din România pentru a fi demonizată de PE”.

De menționat că Peter Costea este avocat şi pastor de origine română stabilit în Texas, Statele Unite ale Americii. El este președintele Alianței Familiilor din România, organizație care se declară „dedicată promovării valorilor familiei și vieții umane”, dar și unul dintre inițiatorii referendumului care a avut loc în România în octombrie 2018, prin care s-a propus modificarea articolului 48 din Constituția României, prin înlocuirea sintagmei „căsătoria între soți” cu una mai restrictivă, „între un bărbat și o femeie”. Postarea lui Peter Costea a fost preluată și de două portuluri cu profil religios: Stiripentruviata.ro și Newsnetcrestin.blogspot.com.

PE a votat împotriva declarațiilor homofobe

În realitate, rezoluția Parlamentului European nu este împotriva României, nici împotriva familiilor creștine sau a mișcării pro-familie din România. În rezoluție, PE a cerut Comisiei Europene și țărilor membre să combată folosirea la nivel oficial a discursului urii față de comunitatea LGBTI și consecințele pe care acest discurs al urii le produce în societate.

Europarlamentarii au adus exemple de declarații homofobe din campania Referendumului din România (amendamentul 10) și discursuri de ură care vizează persoane LGBTI în contextul alegerilor din Estonia, Spania, Marea Britanie, Ungaria și Polonia. De exemplu, discriminarea publică și discursul de ură anti-LGBTI a căpătat proporții în Polonia. Înaintea alegerilor parlamentare din toamna 2019 din această țară, zeci de localități, județe și provincii din sud-estul Poloniei au fost declarate „zone libere de LGBTI”.

Referitor la România, europarlamentarii au menționat că „discriminarea și violența împotriva persoanelor LGBTI au îmbrăcat forme multiple, exemple recente incluzând declarațiile homofobe din campania de referendum pentru restrângerea definiției familiei în România”. În rezoluție se mai spune: Discursul urii folosit de oficiali de diferite niveluri în mai multe țări au dus la creșterea violenței față de persoanele LGBTI și crime motivate de homofobie și transfobie”.

Jurnalistă din România: „Este atacată comunitatea europeană, inventându-se scenarii care de care mai sumbre”

Teodora Munteanu, jurnalistă din România și analistă în domeniul politic, confirmă amploarea dezinformării în timpul referendumului din 2018. „Au apărut o serie de informații false despre persoanele din comunitatea LGBT. Cele mai răspândite erau „mărturiile” inventate despre familii de homosexuali care, chipurile, furau copii și îi transformau tot în homosexuali. Sistematic s-a făcut apel la valori și teme foarte sensibile pentru români. Alte falsuri erau legate de asocierea homosexualității cu pedofilia și zoofilia. Mereu era atacată comunitatea europeană, inventându-se scenarii care de care mai sumbre”, afirmă Teodora Munteanu.

În pofida valurilor de dezinformări, referendumul din România a eșuat, deoarece nu a fost atins pragul de validare. Conform datelor Biroului Electoral Central, doar 21,1% dintre românii cu drept de vot s-au prezentat la urne în cele două zile de consultare.

Narativele împotriva comunității LGBTI promovate de politicieni, portaluri cu profil religios, dar și de mass-media pro-Kremlin

Mesaje îndreptate împotriva comunității LGBTI sunt publicate frecvent de unii politicieni populiști, de portaluri cu profil religios, dar și în media pro-ruse. Astfel, pe site-ul Sputnik.md sunt cel puțin 119 articole, în care este vizată în context negativ comunitatea LGBTI.

În ultimii ani, pe portalul Euvsdisinfo.eu (proiect al Grupului East StratCom din cadrul Serviciului European de Acțiune Externă) au fost dezmințite 114 articole din mass-media pro-Kremlin, în care comunitatea LGBTI este atacată, fiind transmise mesaje care instigă la ură și discriminare.

Mariana Jacot,

Stopfals.md

25 februarie 2020 939

Relevant

Comments 0