Portalul care te protejează
de falsuri

FALS: Pe timp de pandemie, forțele americane și NATO au invadat Europa

27 martie 2020 2172
Articole, COVID-19
Colaj

Recent, site-ul Avtonomia.md care se declară „portal de știri al Autonomiei Găgăuze”, a publicat un articol în care afirmă că forțele americane se vor instala în Europa, sub pretextul pandemiei COVID-19. Informația este falsă. Într-adevăr, în mai multe țări a fost instituită starea de urgență, fiind mobilizate poliția și armata pentru menținerea ordinii publice, dar și pentru a impune respectarea regimului de autoizolare la domiciliu. Astfel, rolul militarilor este cu totul altul decât cel pe care îl insinuează acest portal.

La 24 martie 2020, Avtonomia.md a publicat un articol care induce panică și reia unele din falsurile despre COVID-19. Articol este întitulat «Пока народ держат в заперти по предлогом карантина, американские войска и войска НАТО заполонили всю Европу», (în traducere: „În timp ce oamenii sunt închiși sub pretextul carantinei, forțele americane și NATO invadează Europa”) și însoțit de o poză cu blindatele Armatei Naționale și militari înarmați, surprinși în acea zi pe o stradă din Chișinău. În câteva zile de la publicare, textul a adunat peste 8.600 de vizualizări.  

Teorii conspiraționiste, lansate de un politician

Site-ul îl citează pe Ruslan Popa, numit activist, care explică într-o postare pe o rețea de socializare, „viziunea sa asupra carantinei impuse în lume și cheamă moldovenii să se unească și să oprească trădătorii oamenilor și marionetele”. Citându-l pe R. Popa, portalul scrie: „Coronavirusul este un virus de război, creat de aceeași neoameni pentru a porni planul lor diabolic. În timp ce poporul este închis sub pretextul carantinei, forțele americane și NATO au invadat Europa”; „...carantina este introdusă special în toate țările lumii pentru a distruge complet economia și sistemul financiar”. Ruslan Popa a participat la alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014 cu sloganul „ÎMPOTRIVA TUTUROR care au fost la guvernare!”, fiind președintele Partidului Comunist Reformator din Moldova.

Ținta dezinformării – exercițiul militar Defender Europe-20

Afirmația că „forțele americane și NATO au invadat Europa, este o manipulare care preia narativul speculativ al unor site-uri obscure precum că „guvernul SUA în colaborare cu NATO sunt o amenințare care ar duce la un război ipotetic”. În realitate, este vorba despre exercițiul NATO Defender Europe-20, programat cu mult înainte de pandemie și care urma să aibă loc în perioada 20 aprilie - 20 mai 2020. În contextul pandemiei COVID-19, exercițiul militar a fost contramandat. Recent, secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a precizat că solidaritatea și ajutorul reciproc în prezent contează cel mai mult: „Focarul de coronavirus a arătat clar că multe dintre provocările cu care ne confruntăm sunt prea mari pentru ca orice națiune sau organizație să se confrunte singură. Aceasta este o criză fără precedent. Dar așa cum am depășit crizele înainte, împreună vom depăși criza coronavirusului”.

Expertul în securitate Dumitru Mînzărari a declarat pentru portalul Stopfals.md că acest articol face parte din campaniile de dezinformare împotriva NATO, dar și a americanilor. El consideră că operațiunile de influență și dezinformare rusă în Europa, pe valul COVID-19, încearcă să creeze disensiuni între Europa și SUA. Totodată, prin aceste dezinformări se pune presiune socială pe statele europene care înregistrează cele mai multe îmbolnăviri cu COVID-19.

Armata a fost scoasă pe străzile din mai multe țări europene

Într-adevăr, în unele țări europene, militarii au fost dislocați pe străzile orașelor afectate de COVID-19 pentru a ajuta autoritățile să lupte împotriva răspândirii virusului. Armata română patrulează străzile în București, începând cu 25 martie, după ce a intrat în vigoare noua ordonanță de urgență militară. Documentul interzice circulația persoanelor în grupuri pentru a limita răspândirea pandemiei de coronavirus. Armata s-a alăturat poliției și jandarmeriei pentru a suplini numărul de polițiști care fac verificări dacă populația respectă interdicțiile.

Italia este, în prezent, cea mai afectată țară din Europa. În regiunea Lombardia, unde sunt cele mai multe cazuri înregistrate de COVID-19, militarii italieni asigură securitatea generală și respectarea regimului de izolare la domiciliu. Iar militarii francezi construiesc spitale mobile din corturi pentru a trata cazurile de Coronavirus. Armata britanică, de asemenea, ajută autoritățile la combaterea virusului, iar rolul armatei se limitează la furnizarea de echipamente medicale de protecție. Militarii din armata poloneză și poliția militară din Polonia sprijină poliția de frontieră. Și Albania a scos pe străzi armata pentru a impune restricţiile de circulaţie și pentru a limita răspândirea virusului. La fel, armata ungară patrulează străzile pentru a ajuta autoritățile să combată răspândirea COVID-19.

Dumitru Mînzărari: „În Moldova, armata a fost scoasă pentru PR politic, nu să ajute

La 24 martie, președintele R. Moldova Igor Dodon a semnat un decret care permite soldaților Armatei Naționale să fie prezenți la intrarea în parcuri, păduri, stații de alimentare ale automobilelor, magazine și locurile unde au loc adunări mai mari de 2-3 persoane, pentru menținerea ordinii și asigurarea respectării de către cetățeni a regimului de carantină și izolare la domiciliu pe perioada pandemiei. În opinia expertului Dumitru Mânzărari, în Moldova nu există motive pentru implicarea armatei. Armata putea fi implicată dacă organele de ordine nu s-ar fi isprăvit cu asigurarea securității publice. În alte țări, armata este implicată diferit, prin patrule pedestre, de exemplu, și este echipată cu măști, mănuși etc. Plus, armata ar putea ajuta cu logistica - cum o fac în SUA (construiesc spitale din corturi, ajută la asigurarea spațiilor pentru tratament, asigurare logistică (transport). Asta la noi nu se face. În Moldova, armata a fost scoasă nu să ajute, dar pentru PR politic”, a precizat D. Mînzărari.

În Republica Moldova, starea de urgență a fost instituită de Parlament pentru perioada 17 martie – 15 mai 2020.

Mariana Jacot,

Stopfals.md

27 martie 2020 2172

Relevant

Comments 0