Falsuri recente
Pe parcursul ultimelor zile, unii politicieni moldoveni distribuie informații conform cărora, de la 1 septembrie, în Republica Moldova ar urma să-și înceapă activitatea peste 300 de profesori din România. Aceste informații au fost răspândite și pe rețelele sociale, toate aceste surse referindu-se la o pretinsă declarație a ministrului Educației și Cercetării, Dan Perciun. Autorii postărilor afirmă că din școli „vor fi izgonite limba, cultura și mentalitatea din conștiința copiilor noștri”, iar misiunea finală ar urma să fie „lichidarea” R. Moldova. În realitate, toate aceste afirmații sunt falsuri. Ministerul Educației nu are niciun plan de implicare a unor profesori din România, iar Dan Perciun nu a făcut declarații la acest subiect.
„Peste 300 de profesori din România își vor începe activitatea în Moldova de la 1 septembrie”
La 2 august, Irina Lozovan, deputată din partea blocului Victorie, a scris pe canalul său de Telegram că de la 1 septembrie în școlile din R. Moldova își vor începe activitatea 318 de profesori români. „În justificare, ministrul Educației s-a referit la deficitul de profesori moldoveni. Iar profesorii moldoveni, la propunerea Guvernului Sandu, vor putea urma pregătire în școlile din Cluj și București”, a specificat Lozovan. În aceeași zi, mai multe canale de Telegram au anunțat că „peste 300 de profesori români își vor începe activitatea în școlile moldovenești de la 1 septembrie”. Printre canalele de Telegram în cauză se numără Партия RENAŞTERE - ВОЗРОЖДЕНИЕ, Первый в Молдове Новости, Молдавский Vагон, Молдавия сегодня și Приднестровец. La 3 august, despre același lucru a scris și Bogdan Țîrdea, deputat din partea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor. Toate canalele de Telegram, precum și toți politicienii au evocat „declarația” ministrului Educației Dan Perciun, fără a prezenta vreo dovadă.
„Unirea”, făcută prin intermediul profesorilor
În grupurile Большая игра Маленькой Молдовы și Новости Гагаузии и юга Молдовы de pe Facebook a fost publicat un filmuleț din care reiese că, prin intermediul profesorilor români, ar urma să fie lansat procesul așa numitei „uniri” (unire cu România – n. r.). „De mai multe ori, am ajuns la concluzia că pentru a lichida Moldova în calitate de stat independent, nu este nevoie de introducerea trupelor pe teritoriul ei. [...] Procesul de nimicire care reprezintă o pregătire pentru o «unire soft» se produce deja de mai mult timp, având loc treptat, pe diferite dimensiuni” (în original: «Мы уже не раз приходили к выводу, что для ликвидации Молдовы как самостоятельного государства нет необходимости вводить войска на ее территорию. [...] Процесс уничтожения, представляющий собой подготовку к “мягкой унире”, происходит уже давно, постепенно, по разным направлениям»), se afirmă în filmuleț. Retorica din video despre „intervenția în educație” (în original: «интервенцию в образование») este repetată și de Bogdan Țîrdea pe canalul său de Telegram.
Subiectul a suscitat nemulțumirea unor abonați, cineva arătându-se indignat de angajarea profesorilor din România în situația când nici colegii lor moldoveni nu au suficiente oferte de muncă. Alți abonați au tratat situația ca pe un act de „ocupare” a Republicii Moldova de către români.
Deputata Irina Lozovan presupune în postarea sa că profesorii români sunt implicați cu scopul „să-i subjuge și mai mult pe moldoveni românilor”. Ea se referă și la „forța moale” care „va izgoni limba, cultura și mentalitatea din conștiința copiilor noștri”. La intenția de a „izgoni cultura și mentalitatea” s-au referit și Sputnik Молдова, care a evocat „declarațiile” lui Dan Perciun (fără a indica unde ar fi făcut demnitarul declarațiile în cauză), și Гагаузская Республика, care a evocat afirmațiile Irinei Lozovan. La rândul său, canalul de Telegram Молдавские Ведомости a distribuit postarea Sputnik Молдова. Despre același lucru au scris și câțiva utilizatori de Facebook.
Ministerul Educației: Dan Perciun n-a făcut astfel de declarații
Într-un comentariu oferit portalului Stopfals.md, Ministerul Educației și Cercetării (MEC) din RM a dezmințit informația respectivă. „Dan Perciun n-a declarat, niciodată și nicăieri, despre faptul că «peste 300 de profesori din România le vor preda elevilor moldoveni din 1 septembrie». Informația este un fals. Pentru a vă convinge de acest lucru este suficient să analizați capturile de ecran pe care le-ați anexat, or în aceste capturi de ecran nicăieri nu este indicată sursa primară care ar conține intervenția Ministrului, ceea ce probează o dată în plus că informațiile respective nu sunt veridice”, au comentat surse din cadrul MEC.
Profesorii moldoveni nu vor fi substituiți cu profesori din România
Un grup de 53 de cadre didactice din mai multe raioane ale RM, într-adevăr, a mers în România pentru a participa la cursurile de vară de limbă și literatură română desfășurate în luna iulie la Iași. Anterior, un alt grup de profesori a urmat același curs în România. Acest lucru însă nu înseamnă că în locul profesorilor respectivi vor fi angajați colegii lor din statul vecin. După încheierea cursurilor, profesorii moldoveni își vor continua activitatea.
Ministerul Educației s-a referit, într-un comentariu oferit portalului Stopfals.md, și la programele de susținere a profesorilor moldoveni care au drept scop încurajarea tinerilor specialiști. Astfel, a fost lansat un concurs pentru repartizarea absolvenților la funcțiile vacante de profesor. Cadrele didactice debutante repartizate la funcțiile vacante vor beneficia de o indemnizație unică în valoare de 200.000 în cazul absolvenții programelor de studii superioare de licență și master. Pe parcursul primilor cinci ani de activitate în mediul rural și în centrele raionale, le sunt compensate cheltuielile de închiriere a locuințelor, în mărime de o mie de lei lunar, la fel, ei vor beneficia de 3000 de lei pe an pentru compensarea consumului de energie electrică și termică. În plus, le este oferit un concediu anual de odihnă cu durata de 62 de zile calendaristice, iar în timpul primilor cinci ani de activitate tinerii specialiști mai beneficiază și de asistența unui mentor.
Există și programe pentru profesorii care deja activează. Astfel, doar în anul curent, peste 4.000 de profesori din întreaga republică își dezvoltă competențele în cadrul Programului Național Investim în profesori.
Falsurile despre pericolul din partea României, un refren mai vechi
La „sperietorile” despre „românizare” recurg destul de frecvent politicienii pro-ruși și instituțiile media afiliate. În octombrie 2022, Bogdan Țîrdea sugera că România și NATO ar intenționa să ocupe Republica Moldova pe cale militară. În aprilie 2023, în cadrul campaniei electorale pentru alegerile bașcanului din Găgăuzia, mai mulți candidați se refereau la unirea R. Moldova și României care ar urma să se producă în curând. În februarie 2023 și în ianuarie 2024 au fost lansate dezinformări însoțite de imagini cu inscripții false care anunțau că România ar concentra tehnica militară la hotarul cu Republica Moldova. În aprilie 2024 a fost distribuit un fals potrivit căruia România pregătește o invazie militară în țara noastră. La fel în aprilie, o narațiune privind „românizarea” a lansat și bașcana Găgăuziei Evghenia Guțul. Aceeași narațiune este promovată și de către unii propagandiști în mediul online.
Elena Celak,
Stopfals.md
Acum suntem și pe Telegram!
Ai depistat un fals? Raportează-l pe semnale.stopfals.md/ro și noi îl vom dezminți!
Relevant
Comments 0