Portalul care te protejează
de falsuri

FALS: Primarii care nu sunt din PAS nu primesc niciun fel de finanțare

14 aprilie 2024 1903
Articole, Gândește critic!
Colaj: Stopfals.md

Fostul premier Ion Chicu, în prezent președinte al Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei (PDCM), a declarat, într-un interviu pentru Radio Sputnik Moldova, că nici un primar care nu reprezintă partidul de la guvernare (PAS) nu primește vreo finanțare de la bugetul central. Afirmația este un fals. Datele privind proiectele de infrastructură acceptate pentru finanțare de către Guvern sau ministere arată că sute de primării conduse de primari din practic toate partidele din R. Moldova, inclusiv mulți independenți, primesc finanțare pentru proiecte locale.

În ediția din 4 aprilie a emisiunii „Expertiza” de la Radio Sputnik, difuzată pe Facebook, solicitat să comenteze recenta vizită a președintei Maia Sandu la Comrat, Ion Chicu a spus: „Repet încă o dată ce am spus la început: să nu credeți că guvernarea are o asemenea atitudine doar față de găgăuzi sau poporul găgăuz. La Briceni sau oriunde în altă parte unde nu ei sunt la conducere, peste tot este această atitudine. Niciun primar care nu e de la partidul lor nu primește vreo finanțare” (în original: „Еще раз повторяю то с чего начинал: не надо думать что это отношение только к гагаузам или к гагаузскому нороду. В Бричанах или везде где не они управляют, везде такое отношение. Ни один примар который не от их партии не получает никакое финансирование” (min. 46.02-46.20).

Satul European Expres

Stopfals.md a verificat apartenența politică a conducătorilor localităților care în anii 2023 și 2024 au fost acceptate pentru finanțare în programe guvernamenatale.

În 2023, Guvernul a lansat și finanțat programul „Satul European Expres”, gestionat de Oficiul Național de Dezvoltare Regională și Locală (ONDRL) din cadrul Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale. În acest program, fiecare primărie putea depune la concursul de finanțare câte un proiect de îmbunătățire a infrastructurii satelor și orașelor, cu valoarea de până la jumătate de milion de lei. În baza datelor de la Comisia Electorală Centrală, am constatat că din cele 399 de proiecte incluse în „Satul European Expres”, 161 sunt în primării conduse de alți primari decât cei din PAS. Rezultatele arată astfel: PAS – 238, PSDE – 45, primari independenți – 33, PSRM – 26, PLDM – 12, PDCM – 9, PPDA – 5, Partidul Democrat Modern – 5, CUB – 4, Respect Moldova – 4, Renaștere – 4, Partidul Nostru – 3, Partidul Schimbării – 3, LOC, PNL, PCRM – câte 2, ALDE și MAN – câte 1.

Proiectul de construcție și renovare a creșelor

Un alt proiect (p. 28) de finanțare locală, gestionat la fel de ONDRL în 2023, vizează construcția și renovarea creșelor în diferite localități. Aici, din 22 de proiecte finanțate, 11 sunt conduse de alți primari decât ai PAS: 5 primari independenți și câte unul de la formațiunile CUB, LOC, PN, PLDM, PPDA și PSRM.

Fondul Național de Mediu

Un fond bugetar aflat la dispoziția Guvernului de unde pot fi finanțate proiecte locale este Fondul Național de Mediu, subordonat Ministerului Mediului. Aici valoarea finanțărilor pentru amenajarea gunoiștilor, curățarea iazurilor, amenajarea parcurilor, împădurire, îmbunătățirea serviciilor de salubrizare etc. pornește de la câteva sute de mii de lei și poate ajunge la câteva milioane de lei.

Proiectele aprobate pentru finanțare în anii 2024-2026 arată astfel: din 86 de proiecte ale primăriilor sau întreprinderilor municipale fondate de primării, 55 implică primării conduse de primari ai PAS, 10 – de primari independenți, 8 – de primari socialiști, 4 – de primari ai PSDE, câte două – de primari ai PDCM și PPDA, și câte unul – de primari ai CUB, LOC, PLDM, PN și Partidul Democrat Modern.

De asemenea, în anul 2024, din Fondul de rezervă al Guvernului, pentru susținerea centrelor de plasament pentru refugiați din diferite localități, consiliilor locale le-au fost repartizate 5,259 mln de lei, inclusiv mun. Bălți, autonomiei găgăuze, raioanelor Rîșcani, Dondușeni, Glodeni și altele.

Ion Chicu a fost ministru al Finanțelor în anii 2018-2019, iar în 2019-2020 – prim-ministru. În anul 2021 a fondat Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei. Stopfals.md a verificat anterior și alte declarații ale lui, care s-au dovedit a fi false sau speculative.

 

Viorica Zaharia,

Stopfals.md

 

Acum suntem și pe Telegram!

 

Ai depistat un fals? Raportează-l pe semnale.stopfals.md/ro și noi îl vom dezminți!

#NuDezinformării #StopFals #API

14 aprilie 2024 1903

Relevant

Comments 0