Portalul care te protejează
de falsuri

FALS: PSRM este singurul partid care a donat subvențiile de la stat pentru lupta cu COVID-19

22 mai 2020 1908
Articole, COVID-19
Colaj

 

Recent, președintele Igor Dodon a declarat că „PSRM este singurul partid care a renunțat complet la subvențiile de la stat, alocate partidelor politice, și a făcut donații pentru lupta cu COVID-19”. În realitate, până acum au făcut donații două partide politice în contul deschis de Guvern: PSRM și Partidul Acțiune și Solidaritate. Informația a fost confirmată pentru Stopfals.md de Ministerul Finanțelor.

La 15 mai 2020, în emisiunea sa „Președintele răspunde” înregistrată și publicată pe Facebook, Igor Dodon declara, cu referire la donațiile pentru lupta cu COVID-19: „știți cine a dat din toate partidele care sunt în Parlament? Doar Partidul Socialiștilor”. În același timp, el a mai spus că doar partidul Socialiștilor s-a refuzat complet de finanțare de la bugetul de stat. Și toți banii aceștia i-a transferat pentru lupta cu coronavirusul. Restul niciun partid lucrul ista nu l-a făcut. Așa că, partidele pot să facă acest pas, dacă ar avea soviste”.

La scurt timp, mai multe portaluri, inclusiv cele afiliate Partidului Socialiștilor, au publicat articole cu trimitere la declarația președintelui Igor Dodon, fără a verifica informația. Ntv.md a titrat „Președintele spune că PSRM este singura formațiune, care a donat subvențiile de la stat pentru lupta cu COVID-19. Știrea a fost preluată, cu mici nuanțări, dar cu un conținut identic de portalurile Noi.Md, Theworldnews.net. A-tv.md a titrat că PSRM este singurul partid parlamentar care a transferat subvențiile de la stat pentru lupta cu COVID-19”. Niciuna din instituțiile mass-media nu a cerut opinia reprezentanților partidelor parlamentare care au acces în Parlamentul Republicii Moldova sau informații de la Ministerul Finanțelor. Singura precizare făcută de jurnaliști a fost că „suma donată reprezintă totalul finanțelor din bugetul de stat, destinat PSRM pentru luna martie”. Detaliu care, de altfel, „a fost omis” de Igor Dodon în emisiunea sa.

Ministerul Finanțelor: „Până acum au făcut donații două partide politice”

Portalul Stopfals.md a verificat afirmațiile lui Igor Dodon și a constatat că în realitate, două partide au făcut donații din subvențiile de la stat în contul deschis de Guvern. Într-adevăr, PSRM a redirecționat o sumă mare, însă și Partidul Acțiune și Solidaritate, la fel, a făcut o donație din subvențiile de la stat. Într-un demers oficial, Ministerul Finanțelor ne-a confirmat: Privind donațiile făcute de partidele politice pe conturile deschise de Ministerul Finanțelor pentru combaterea COVID-19, comunicăm că astfel de donații au făcut 2 partide politice. Este vorba de Partidul Acțiune și Solidaritate care a donat suma de 300,0 mii lei la data de 27 martie 2020 și Partidul Socialiștilor din Republica Moldova care a donat suma de 1.024.302,78 lei la data de 22 aprilie 2020”.

 

În realitate, PSRM nu a renunțat complet la subvenții și a donat suma alocată de buget pentru o lună, fapt confirmat și de Corneliu Furculiță, președintele fracțiunii PSRM în Parlament.  Acesta a publicat încă la 22 aprilie pe pagina sa de Facebook o captură foto a unei facturi care confirmă că PSRM a transferat subvențiile pentru luna martie.

Sergiu Litvinenco: „Noi avem și scrisoare de mulțumire de la ministrul Finanțelor”

Portalul Stopfals.md a contactat toți reprezentații partidelor parlamentare pentru a verifica afirmația lui Igor Dodon. Deputatul PAS Sergiu Litvinenco spune că PAS a donat încă pe 27 martie suma de 300 de mii de lei în contul deschis de Guvern. (...) În afară de această donație, PAS a ajutat spitalele, cadrele medicale și primarii în mod separat din donațiile colectate de partid de la oamenii de bună credință în sumă de circa jumătate de milion de lei”.

Ion Terguță, secretarul general al Partidului Platforma Demnitate și Adevăr (PPDA), a declarat că membrii PPDA preferă să facă donațiile nominal. „Noi mergem personal să ducem donațiile medicilor în mână, decât să depunem banii într-un cont pe care nu se știe cine, unde și cum îi folosește? Până acum, s-au făcut donații de aproximativ 250.000-300.000 de lei.

Stela Nistor, purtătoarea de cuvânt a Partidului Democrat din Moldova (PDM), a precizat pentru Stopfals.md că:Din subvențiile de la stat, destinate partidelor politice, nu au fost făcute donații. Fracțiunea PDM a donat echivalentul remunerației unei zile de muncă în favoarea ÎMSP „Spitalul clinic de boli infecțioase Toma Ciorbă” și pentru susținerea instituției și a personalului medical implicat direct în lupta cu COVID-19”.

Printr-o decizie a Comisiei Electorale Centrale, Partidul „ȘOR” a fost lipsit de alocațiile de la bugetul de stat până la finele anului 2020. Într-un comunicat de presă, acest partid a anunțat că, „după ce va câștiga la CtEDO, nu va cere să-i fie returnați banii. Insistăm ca subvențiile de circa 2,4 mil. de lei, de care am fost lipsiți în anul 2020, să fie alocate nemijlocit sistemului de sănătate în lupta împotriva COVID-19, dar și pentru diminuarea consecințelor pandemiei asupra cetățenilor și a economiei țării.”

În 2020, în Bugetul de Stat sunt prevăzuți peste 38 de milioane de lei pentru finanțarea partidelor politice din R. Moldova. Cei mai mulți bani vor fi transferați în contul PSRM – peste 12 milioane de lei, PDM va primi peste 7,3 milioane de lei, PAS – peste 6,6 milioane de lei, PPDA – peste 4,3 milioane de lei, iar Partidul „Șor” – peste 2,8 milioane de lei.

Mariana Jacot,

Stopfals.md

22 mai 2020 1908

Relevant

Comments 0