Portalul care te protejează
de falsuri

FALS: Răpitorii de copii la Cricova

30 ianuarie 2020 1538
Articole
Captură

Cu peste 5 mii de distribuiri, în rețelele sociale e virală o informație falsă care induce panică despre „pedofili care ademenesc copiii cu ajutorul pisicilor” și că răpitorii ar fi fost văzuți în orășelul Cricova din municipiul Chișinău. Acest fals a fost preluat de pe rețelele sociale, fără a verifica informația, și de către portalul Bloknot-moldova.md.

În articolul „Соцсети: похитители детей объявились в Крикова” (în traducere: „Rețelele sociale: răpitorii de copii au fost observați la Cricova”), publicat de Bloknot-Moldova.md încă la finele anului trecut, dar activ și la momentul actual, sunt descrise detalii despre pretinsa încercare de răpire a unui copil: „în drum spre școală, un bărbat s-a apropiat de un copil și a vorbit cu el, apoi i-a cerut să prindă un pisoi, în schimbul unei recompense. Copilul, însă, a fost avertizat, anterior, că în zonă există răpitori și a reușit să fugă”. Sunt oferite detalii și despre mașina pe care o conduc cei care au venit să fure copiii: „răpitorii conduc vehicule off-road și folosesc aceleași trucuri de răpire peste tot. Deja a fost făcut și portretul robot al intrușilor”. Bloknot-Moldova.md a preluat informația din rețeaua socială Facebook, atașând și un link care, la accesare, deja nu mai este activ. Autorii portalului nu au făcut niciun efort să verifice informația înainte de publicare. Mai mult decât atât, în subsolul articolului a fost plasat și un sondaj în rândul cititorilor, cu întrebarea: ”V-ați informat copiii despre aceste încercări de răpire?”, iar 77% din cei peste 400 de respondenți au răspuns afirmativ.

Articolul este însoțit de o imagine trucată 

Articol este completat de o imagine în care apar trei bărbați care ar fi răpitorii de copii și un mesaj în limba rusă: „Родители! Будьте бдительнее и в тысячу раз внимательнее! В городе появилась банда педофилов!” (în traducere: „Părinți, fiți precauți și de o mie de ori mai atenți! În oraș a apărut o grupare de pedofili”). În realitate, poza este trucată. Cu ajutorul programelor de verificare a pozelor se poate vedea că fotografia a fost trucată și preluată de pe un site din Rusia. Pe imagine  este indicat numărul unic de telefon 102 ( disponibil în Rusia), la care oamenii pot anunța poliția. Acest detaliu însă a fost retușat, cel mai probabil, intenționat pentru ca internauții din Republica Moldova să nu-și dea seama că sunt mințiți.

Colaj

Direcția de Poliție a municipiului Chișinău: „Informația este falsă”

Portalul Stopfals.md a solicitat o reacție de la Direcția de Poliție a municipiului Chișinău referitor la această informație. Ofițera de presă Natalia Stati a precizat că nu există motive de panică: „Informația că trei bărbați ar ademeni și fura copiii în orășelul Cricova este falsă. În noiembrie 2019, localnicii din Cricova au sesizat Inspectoratul de Poliție al sectorului Râșcani să verifice zvonurile că în oraș persoane suspecte care se deplasează cu automobilul le-ar propune copiilor dulciuri. Polițiștii au investigat și informația nu s-a adeverit”.

Peste cinci mii de distribuiri

La sfârșitul articolului, Bloknot-moldova.md afirmă că au existat cazuri similare și în raionul Taraclia, fără a preciza sursa acestor informații: „Mai devreme a fost raportat că în regiunea Taraclia, în mod similar, două fete au fost răpite”. Contactată telefonic, ofițera de presă de la Inspectoratul de Poliție Taraclia, Cristina Ciobanu, a declarat că atât în raionul Taraclia, cât și în  raionul Cahul, cetățenii au fost speriați de zvonurile despre existența unui grup de pedofili, însă nu au fost înregistrate plângeri despre răpiri de persoane.  Inspectoratul General al Poliției și Inspectoratul de Poliție Cahul au publicat comunicate în care au dezmințit aceste informații.

Știrea falsă, publicată de Bloknot-moldova.md, a fost virală în Internet, iar postarea de pe pagina de Facebook a acestui portal a fost distribuită de peste 5 mii de ori. Unii internauți s-au speriat și s-au grăbit să distribuie articolul, alții însă și-au dat seama că informația e falsă, difuzată cu scopul de a aduna un număr mai mare de vizualizări și aprecieri.

Falsuri apărute în 2013 în rețelele sociale rusești

Imaginea și informația despre același presupus grup de pedofili a apărut pentru prima dată în 2013 în rețele sociale rusești. Organizația „Serviciul de securitate pentru tineret” din Federația Rusă a dezmințit falsul, dar și alte dezinformări similare. Astfel, s-a demonstrat că în fotografii sunt persoane suspecte de omor și date în căutare, dar care nu aveau vreo legătură cu pedofilia. Informații false similare au fost difuzate și în Ucraina, Belarus, Kazahstan. În toate cazurile autoritățile au publicat dezmințiri.

Portalul Stopfals.md a mai dezmințit în anul 2018 știrea falsă că mai mulți copii au fost răpiți și omorâți pentru a le fi prelevate organele.

Mariana Jacot

StopFals.md

 

 

 

30 ianuarie 2020 1538

Relevant

Comments 0