Portalul care te protejează
de falsuri

FALS: Reprezentanți ai serviciilor speciale străine blochează accesul opoziției în Parlament, iar instituțiile statului sunt controlate de mercenari străini

27 iunie 2024 1594
Articole
Colaj: Stopfals.md

Parlamentarul Vasile Bolea, unul dintre liderii blocului politic „Victorie”, creat la Moscova și coordonat de oligarhul fugar Ilan Șor, a afirmat că reprezentanți ai serviciilor secrete ale altor state au împiedicat mai mulți deputați ai blocului să participe la ședințele Legislativului. Mai mult, activistul Veaceslav Valico, care a fost afiliat unui alt oligarh fugar, Veaceslav Platon, a afirmat că instituțiile statului ar fi controlate de mercenari străini. Acuzațiile, apărute concomitent cu afirmațiile că armata națională va fi subordonată celei române, sunt infirmate de autorități și continuă narațiunea propagandei ruse, potrivit căreia guvernarea pro-europeană a Republicii Moldova nu este independentă, fiind controlată din Occident.

La 13 iunie curent, majoritatea parlamentară a decis interzicerea participării la ulterioarele cinci ședințe ale Parlamentului a șapte deputați care au blocat tribuna centrală a Legislativului și au împiedicat desfășurarea ședinței. Acești deputați au încercat a doua zi, pe 14 iunie, să intre în sala de ședințe, dar angajații Serviciului de Protecție și Pază de Stat (SPPS) au împiedicat accesul lor, în conformitate cu hotărârea Legislativului, aprobată în baza articolului 133 al Regulamentului Parlamentului, care prevede ca sancțiune pentru încălcarea acestuia „interzicerea participării la şedinţele plenare pe o durată de până la 10 şedinţe”.

Vasile Bolea susține că printre cei care au blocat accesul în sala de ședințe al deputaților sancționați ar fi fost și angajați ai unor servicii secrete străine. „Am fost martorii unui abuz fără precedent, organizat de regimul Sandu-PAS. Aproximativ zece indivizi, dintre care unii par a fi angajați ai serviciilor speciale străine și ai unor firme de pază private, nu ne-au permis, deputaților din blocul opoziției „Victorie”, să intrăm în sala de ședințe a Parlamentului”, a scris Vasile Bolea pe canalul său de Telegram.

Declarațiile sale au fost preluate și distribuite de mai multe surse media, în special din Rusia (aici, aici, aici), dar și de canale de Telegram. Toate au prezentat părtinitor informațiile, oferind spațiu larg acuzațiilor. Unele conturi de TikTok au publicat imagini video, comentând„serviciile speciale române nu le permit deputaților să intre în Parlament” sau că „forțele speciale străine au ocupat Parlamentul”. Canalele de Telegram și TikTok ale Gagauznews, entitate cunoscută pentru promovarea de falsuri, au scris că „Parlamentul Republicii Moldova a fost preluat de reprezentanți ai instituțiilor de forță străine”, plasând o declarație în acest sens a deputatei Marina Tauber.

Valico: „Instituțiile statului, controlate de mercenari străini”

Activistul Veaceslav Valico, fostă persoană afiliată unui alt oligarh fugar, Veaceslav Platon, a lansat o altă ipoteză pornind de la acest caz, și anume că Parlamentul și alte instituții ale statului ar fi controlate de mercenari străini. „Există îngrijorări întemeiate că Parlamentul Republicii Moldova și alte instituții ale statului sunt controlate de mercenari străini și din independența noastră nu a mai rămas nimic. Trăim într-un stat capturat, care este controlat și administrat de mercenari” (în original: „Есть обоснованные опасения что Парламент Молдовы и другие государственные здания страны контролируються иностранными наемниками. И от нашей с вами независимости остались рожки да ножки. Мы живем с вами в захваченном государстве, которое контролируется и управляется наемниками”), a declarat acesta pe canalul său de TikTok. Videoul a fost plasat și pe pagina de Facebook „Bună judecată”. Acest video este prima postare publicată pe pagina creată în aceeași zi.

Videourile în care Veaceslav Valico promovaeză narațiuni ale propagandei de la Kremlin au fost promovate intens pe pagina de Facebook „Simple Overkill”, unde a fost promovat cu plată falsul despre trimiterea de migranți ilegali din Polonia în Moldova, dar și afișele false despre recrutarea moldoveilor în Legiunea străină franceză. Această pagină a fost ștearsă recent, fiind însă creată o nouă pagină, „Simple Overkill 2”, unde este promovat același tip de conținut.

SPPS: În Parlament nu au fost agenți străini

Într-un comentariu pentru Stopfals.md, Serviciul relații cu publicul al SPPS menționează că este în competențele sale să asigure ordinea publică în locurile de aflare permanentă sau temporară a persoanelor beneficiare de protecție de stat: „În conformitate cu prevederile Legii nr. 134/2008 cu privire la Serviciul de Protecţie şi Pază de Stat, Serviciul este un organ de stat cu atribuţii speciale în domeniul securităţii statului, specializat în asigurarea protecţiei demnitarilor Republicii Moldova, a demnitarilor străini pe timpul şederii lor în Republica Moldova, a membrilor lor de familie, în limitele competenţelor legale, precum şi în asigurarea pazei sediilor de lucru şi a reşedinţelor acestora. Potrivit art. 11 lit. c) din legea sus-menționată, serviciul are obligația să mențină, în limitele competenței, ordinea publică în locurile de aflare permanentă sau temporară a persoanelor beneficiare de protecție de stat și să excludă cauzele ce împiedică asigurarea acesteia”.

SPPS precizează că la respectivele acțiuni din Parlament nu au participat reprezentanți ai unor structuri de forță din altă țară sau servicii secrete străine. „La acțiunile de vineri, 14 iunie 2024, care au avut loc în Parlament, nu au participat reprezentanți ai unor structuri de forță din țară sau servicii secrete străine. Totodată, cu privire la întrebarea dvs. dacă sunt angajații SPPS obligați să poarte echipamente/uniforme distinctive în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu, menționăm că specificul de activitate al SPPS implică purtarea uniformei, inclusiv civile, în funcție de contextul misiunii și de necesitățile operaționale, or, potrivit art.7 alin.(1) pct.4) lit.e) al Legii nr.245/2008 cu privire la secretul de stat, planurile, organizarea, finanţarea, efectivul, forţele, mijloacele şi metodele de asigurare a securităţii persoanelor beneficiare de protecţie de stat, precum şi paza sediilor de lucru şi a reşedinţelor acestora - constituie secret de stat și nu pot fi divulgate sub nici o formă”, se menționează în răspunsul instituției.

Expert: Este o încercare de discreditare a autorităților

Expertul în domeniul securității al comunității WatchDog.MD, Pavel Horea, califică afirmațiile că la acțiunile din Parlament ar fi participat agenți străini și că instituțiile statului ar fi controlate de mercenari străini drept „o încercare de a discredita autoritățile și instituțiile Republicii Moldova, precum că instituțiile de forță își pierd independența fie prin faptul că trec sub comandamentul altor state sau servici de securitate, sau în general se subordonează intereselor unor terțe părți”.

Potrivit expertului, asemenea practici nu există. „Este un fals. Nu se practică de a aduce colaboratorii altor servicii secrete, cu atât mai mult mercenari pentru că n-are nicio logică, nici din punct de vedere practic, nici aplicativ”, a notat Pavel Horea. El a amintit, în context, că în aceeași perioadă, reprezentanții așa-numitului bloc au lansat și un alt fals precum că armata națională a Republicii Moldova ar fi „predată României”. „Este același fir de narațiune”, consideră expertul. Stopfals.md a demontat deja acest fals, promovat de Ilan Șor și persoane afiliate acestuia, care a pornit de la interpretarea eronată a unui protocol de amendare a unui Acord semnat de Guvernul R. Moldova cu cel al României privind cooperarea în domeniul militar. Un alt fals similar recent al lui Ilan Șor este cel potrivit căruia „Occidentul are nevoie de Moldova ca să lupte cu mâinile altora împotriva Rusiei”.

 

Vezi și: 8 falsuri lansate de Șor într-un singur interviu

 

Mariana Colun,

Stopfals.md

 

Acum suntem și pe Telegram!

 

Ai depistat un fals? Raportează-l pe semnale.stopfals.md/ro și noi îl vom dezminți!

#NuDezinformării #StopFals #API

27 iunie 2024 1594

Relevant

Comments 0