Portalul care te protejează
de falsuri

FALS: Republica Moldova și-a mărit bugetul apărării de patru ori

13 aprilie 2023 556
Articole
Colaj

Fostul președinte Igor Dodon a declarat într-un interviu pentru Sputnik că Republica Moldova și-a crescut de patru ori bugetul destinat apărării. Această afirmație este falsă. În realitate, bugetul destinat Armatei a crescut cu circa 68% pentru anul 2023, iar banii sunt destinați în special salarizării și creării de condiții optime pentru militari, și mai puțin pentru înarmare, așa cum susține Dodon.

„Vedem că Moldova încearcă să se înarmeze foarte activ. Nu sunt bani pentru pensii și salarii, pentru compensații, dar bugetul armatei moldovenești l-au majorat de patru ori. Reprezentanții partidului de la guvernare vorbesc deja despre necesitatea de a achiziționa instalații antitanc”, a declarat Dodon pentru Sputnik Moldova la sfârșitul lunii martie.

Video-ul cu interviul lui Dodon a acumulat peste 13 mii de vizualizări și peste 130 de comentarii în rețeaua Facebook.

Matematică de... economist

Datele cu care operează Igor Dodon, care a fost și ministru al Economiei, sunt eronate. În conformitate cu Legea bugetului de stat pentru anul 2023, bugetul Ministerului Apărării a fost majorat cu 649,9 milioane lei și va constitui 1,697 miliarde de lei (circa 85 de milioane de euro), ceea ce reprezintă 0,55% din Produsul Intern Brut (PIB). În anul 2022, bugetul Apărării a fost de 1,057 miliade de lei, sau 0,38% din PIB. Astfel, cheltuielile pe sectorul „Apărare Națională” sunt în creștere cu circa 68,2% comparativ cu anul 2022, adică nici pe departe nu „de patru ori”, cum spune Dodon. Este vorba, în principal, de cheltuieli suplimentare pentru asigurarea și majorarea salariilor celor circa 6.500 de militari și a personalului auxiliar, dar și unele cheltuieli logistice, cam jumătate din cheltuieli fiind destinate remunerării personalului.

Sistem antiradar, nu „sistem antitanc”

În același interviu, fostul președinte se referă din nou la „sistemul antitanc” pe care ar dori să-l cumpere autoritățile. Aceasta la fel este o dezinformare. În realitate, se discută despre un sistem antiradar. La sfârșitul anului trecut, la Forumul Integrării Europene care a avut loc la Chișinău, ministrul Apărării Anatolie Nosatîi a declarat că autoritățile ar planifica să cumpere un radar antiaerian modern care ar monitoriza spațiul aerian. „Banii alocați în plus în 2023 vor fi dați pentru apărarea spațiului aerian al țării”, a declarat ministrul. „R. Moldova planifică să achiziționeze un nou radar antiaerian, însă acesta ar putea ajunge în țară cel mai devreme la mijlocul anului 2024”, a mai spus Nosatîi.

Potrivit publicației Bloomberg, Uniunea Europeană ia în considerare acordarea Forțelor Armate ale Moldovei a unui ajutor suplimentar de 40 de milioane de euro pentru a-și spori supravegherea aeriană, logistica și apărarea cibernetică.

În timpul vizitei sale la Chișinău de la începutul lunii martie curent, Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al UE pentru Politică Externă, a declarat că UE va dona armatei naționale echipament medical. „Vom folosi Facilitatea Europeană pentru Pace pentru a oferi Forțelor Armate moldovenești echipament medical și sprijin în caz de criză. Vom discuta astăzi despre opțiuni pentru asistență suplimentară și logistică, dacă este necesar”, a precizat oficialul european.

Nu este prima dacă când Igor Dodon distribuie falsuri despre „înarmarea” Republicii Moldova, inducând mesajul că țara noastră ar fi impusă de NATO și Occident să se implice în război. Portalul Stopfals.md a dezmințit și anterior aceste dezinformări.

 

Mădălin Necșuțu,

Stopfals.md

13 aprilie 2023 556

Relevant

Comments 0