Portalul care te protejează de falsuri și manipulări mediatice

Falsuri recente

3 aprilie 2020 382
Bogdan Țîrdea dezinformează. Consiliul raional Ocnița nu a cumpărat mașina de 600 mii lei în noiembrie 2019
2 aprilie 2020 702
Fals: Virusul mortal a venit în Moldova din Occident, iar ajutoarele - din Rusia și China
27 martie 2020 1436
Cronica site-urilor de ştiri false despre COVID – 19
27 martie 2020 1095
FALS: Pe timp de pandemie, forțele americane și NATO au invadat Europa
21 martie 2020 1687
Fals: Maia Sandu cere UE să instituie embargo produselor moldovenești
19 martie 2020 1340
FALS: Ambasadorul SUA a fost evacuat din Moldova
16 martie 2020 1964
Fals: Cererile moldovenilor pentru redobândirea cetățeniei române ar putea fi refuzate
16 martie 2020 5684
Ediție specială: CRONICA SITE-URILOR DE ŞTIRI FALSE DESPRE COVID-19
11 martie 2020 1731
Fals: În Olanda au murit sute de păsări din cauza rețelei 5G
5 martie 2020 556
Falsurile lunii februarie: Coronavirusul se tratează cu remedii naturiste, Parlamentul European atacă mișcarea pro-familie din România, iar Ucraina a pierdut Crimeea pentru totdeauna
3 martie 2020 1398
Fals: Judecătorii au salarii de două ori mai mari decât deputații
26 februarie 2020 2215
O notificare FALSĂ despre Coronavirus, distribuită masiv în rețelele sociale
25 februarie 2020 374
Fals: Parlamentul European a votat rezoluția anti-familie
21 februarie 2020 1093
CRONICA SITE-URILOR DE ŞTIRI FALSE: De la scumpirea lumânărilor în biserici cu 50% și taxe pentru moldovenii care vor merge în Europa, până la banane infectate cu virusul coronavirus
13 februarie 2020 752
Hoțul strigă prindeți hoțul, sau Cum utilizează presa pro-Kremlin cazul Rjavitin pentru a face propagandă
10 februarie 2020 1061
FALS: Secretarul de Stat al SUA Mike Pompeo recunoaște că Ucraina a pierdut Crimeea

FALS: Secretarul de Stat al SUA Mike Pompeo recunoaște că Ucraina a pierdut Crimeea

10 februarie 2020 1061
Articole
Colaj

La începutul lunii februarie, un portal din Ucraina a publicat o știre în care afirmă că „secretarul de Stat al SUA, Mike Pompeo, a declarat că Ucraina a pierdut Crimeea pentru totdeauna în favoarea Rusiei”. Afirmația atribuită lui Pompeo a fost preluată de mai multe portaluri din Rusia, Ucraina, dar și din R. Moldova. Nu există nicio confirmare că Secretarul de Stat american ar fi declarat așa ceva, iar persoanele care au participat la întâlnirea cu Pompeo afirmă că este vorba de o dezinformare în scop de propagandă. Într-un răspuns oficial expediat portalului Stopfals.md, Ambasada SUA de la Kiev neagă informațiile și declară că SUA respectă suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei.

La 4 februarie, portalul Nv.ua (Novoie Vremea) a publicat articolul „О потерянном Крыме, который Россия не хочет отдавать. НВ узнал, о чем Майкл Помпео говорил в Украине непублично и зачем приезжал” (în traducere: „Despre Crimeea pierdută, pe care Rusia nu vrea să o dea. NV a aflat despre ce a vorbit Mike Pompeo în Ucraina fără public și de ce a venit”). Cu trimitere la Olena Trehub, secretar General NAKO (NAKO este o inițiativă comună a Programului Anticorupție în domeniul securității și apărării Transparency International din Regatul Unit al Marii Britanii și Transparency International Ucraina), care a participat la o întâlnire cu ușile închise a lui Mike Pompeo cu reprezentanții societății civile ucrainene, portalul scrie că: „El a spus că Crimeea este pierdută, iar puterile internaționale înțeleg foarte bine că Crimeea este pierdută, și că Ucraina a putut ceda Crimeea, iar Rusia nu este acea țară, de la care poți lua ceva”. (Notă Stopfals.md: Ulterior, Nv.ua a redactat textul, indicând că această informație le-ar fi fost transmisă de „o sursă care a auzit asta și a solicitat anonimatul”).

Știrea a fost preluată de portaluri din Ucraina, Federația Rusă și Moldova

Articolul a fost preluat de mai multe portaluri din Ucraina: Ukrainetoday.org, Unian.infoKv.com.ua, dar și din Federația Rusă: Life.ru, Webtid.ru, Themoscowtimes.com care au titrat: „Crimeea e pierdută, a spus Pompeo, citat de unele surse din Ucraina”. Și portaluri din Republica Moldova au prelat această informație, fără să o verifice. „Secretarul de Stat al SUA, Mike Pompeo: „Ucraina a pierdut Crimeea pentru totdeauna”, a titrat Deschide.md, iar Agora.md a scris: „Crimeea este pierdută”, le-ar fi spus Mike Pompeo ucrainenilor". Point.md a titrat: Pompeo recunoaște că Ucraina a „pierdut” Crimeea”. Cu același titlu, știrea a fost preluată și de Alfanews.md.

Cele mai multe din portalurile care au preluat articolul, nu au solicitat și nu au prezentat poziția oficială americană sau a oficialilor din Ucraina cu referire la aceste pretinse declarații, cu excepția portalului Themoscowtimes.com, care a revenit cu actualizarea știrii.

Dezinformări pentru accesări

La scurt timp după publicarea articolului, Olena Trehub, cea care este citată în știrea portalului Nv.ua, a dezmințit informația. Pe pagina sa de Twitter, Olena Trehub a precizat că jurnaliștii au scos din context anumite detalii, iar mesajul a fost interpretat tendențios: „Jurnalism de proastă calitate, nu există alt motiv decât să obțineți mai multe accesări. Sunt dezamăgită”. Ea a specificat că a discutat cu oficialul american despre posibilitatea de menținere a subiectului Crimeei pe agenda internațională.

Afirmația Olenei este susținută și de Emine Djeppar, fost prim-adjunct al ministrului Informaţiilor din Ucraina (2016-2019). Emine a fost prezentă la acea întâlnire în calitate de jurnalistă, iar într-o postare pe Facebook, ea își manifestă indignarea față de dezinformările diseminate de unele portaluri: „Presa rusă a preluat materialul incorect al NV (despre Crimeea) care reflectă întâlnirea cu Secretarul de Stat al SUA Pompeo și continuă să umple spațiul informational cu „adevărul dorit de ei”, în articole de primă pagină”.

Precizările Olenei Trehub și ale Eminei Djeppar se regăsesc și în reportajul de dezmințire, realizat de jurnaliștii de la canalul public prin satelit UA:Crimeea.

Ambasada SUA în Kiev: „Statele Unite resping tentativa de anexare a Crimeei”

Portalul Stopfals.md a solicitat comentariul Ambasadei SUA de la Kiev referitor la declarațiile atribuite Secretarului de Stat Mike Pompeo. Ambasada ne-a transmis următorul răspuns: „După cum a reiterat Secretarul Pompeo în timpul vizitei sale recente la Kiev și pe tot parcursul mandatului său de Secretar de Stat, politica SUA în sprijinul suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei nu s-a schimbat. Statele Unite resping tentativa Rusiei de anexare a Crimeei și promite să mențină această politică până la restabilirea integrității teritoriale a Ucrainei”.

Mesaje propagandistice, trase la indigo

După anexarea ilegală a Crimeei și a Sevastopolului de către Federația Rusă, în presa pro-Kremlin sunt transmise cu regularitate dezinformări că oficiali europeni sau americani sau unele instituții internaționale ar recunoaște aceste regiuni ca parte a Rusiei. Astfel, agenţia rusă Ria Novosti a publicat un articol, în care afirma că Organizația Națiunilor Unite ar recunoaște codul telefonic rusesc pentru regiunea Crimeea, informație dezmințită de portalul Stopfake.org din Ucraina. Jurnaliștii de la acest portal au dezmințit și știrea falsă că fostul Secretar General al NATO, Anders Fogh Rasmussen, ar recunoaște independența Crimeei. Un alt fals dezmințit se referă la recunoașterea de către Universitatea din orașul italian Torino a diplomelor de studii superioare emise de așa-zisa Republică Populară Donețk.

Portalul Stopfals.md a dezmințit anterior un articol în care se spunea că în Slovacia va fi deschisă o structură care va facilita relațiile comerciale dintre Uniunea Europeană și regiunea Crimeea.

Mariana Jacot, 

StopFals.md 

10 februarie 2020 1061

Relevant

Comments 0