Portalul care te protejează
de falsuri

FALS: Spitalele din România şi R. Moldova testează medicamente pe pacienți, fără să-i anunțe

17 noiembrie 2020 1327
Articole, COVID-19
Colaj: Stopfals.md

Recent, un portal din România a publicat un articol în care anunță că în „spitalele din România și R. Moldova se testează un vaccin anti-COVID-19 pe pacienți, fără ca aceștia să-și dea acordul”. Sursa informației este o bloggeră din România, cunoscută ca organizatoare de proteste împotriva măsurilor anti-COVID. Într-adevăr, în prezent atât în România cât și în Republica Moldova se testează medicamentul injectabil Regeneron, produs de către o companie americană, însă pacienții sunt informați și participă doar cei care își dau consimțământul. Nici în România, nici în Republica Moldova nu s-au înregistrat efecte adverse de la administrarea acestui medicament.

Sursa informației: o postare pe Facebook

La 10 noiembrie, portalul din România Raintv.eu a publicat articolul În 4 spitale din România se testează aşa-zisul vaccin anti-Covid fără să ştie pacienţii?. În text se afirmă că spitalele din România şi R. Moldova testează medicamente pe oameni, fără să anunțe pacienţii. Este vorba de Regeneron – un medicament despre rata de succes a căruia nu se știe absolut nimic. În același timp, nu se ştie dacă pacienţii pe care sunt făcute aceste studii clinice au fost anunțați şi dacă şi-au dat consimțământul. (…) Astăzi, aflăm că medicamentul este testat inclusiv pe pacienții sănătoși, dar, şi mai grav, se testează și pe copiii de peste 12 ani. Informația nu face trimitere la vreo sursă oficială, iar articolul nu este semnat.

Iosefina Pascal, organizatoare de proteste împotriva carantinei

În text se face referință la Iosefina Pascal, cunoscută în România ca organizatoare de proteste anti-măsuri COVID-19, care ar fi făcut o anchetă și a publicat-o pe blogul său. Numele Iosefinei Pascal apare și în buletinul de contracarare a dezinformării despre noul coronavirus „Infodemia Covid-19 în România”, realizat de Asociaţia Eurocomunicare. Ea a fost și consilieră de imagine a europarlamentarei PSD Maria Grapini, care deseori are o atitudine critică față de reformele anticorupție din România. Într-o postare a I. Pascal pe profilul său de Facebook, ea a făcut mai multe afirmații speculative despre medicamentul Regeneron, aflat acum în studiu clinic, afirmând că „nu se vorbește în presă despre asta”, „este un medicament experimental și nu știa nici vântul, nici pământul că se testează la Matei Balș (n.r. Institutul de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș” din București, România)”.

Captură foto

Articolul a fost preluat integral și de Jurnalfm.ro, care a titrat: „Spitalele din România şi Republica Moldova testează medicamente pe oameni, fără să anunţe pacienţii”. Ulterior, acest articol a dispărut de pe site.

Informații ignorate sau omise intenționat?

Portalul Stopfals.md a verificat informațiile din acest articol. Afirmația că în presa din România nu se vorbește despre medicamentul Regeneron este una falsă. Încă în luna septembrie, portalul Rohealthreview.ro (pagina revistei în sănătate Ro Health Review Strategies, Economics & More”) anunța, cu referire la Reuters că: REGN-COV2 este medicamentul cu anticorpi al companiei farmaceutice Regeneron, special fabricat în laborator ca tratament pentru COVID-19 și urmează să fie inclus în cel mai mare studiu randomizat din lume, Recovery, ce are în vedere identificarea unor potențiale tratamente pentru COVID-19”. Iar despre studii clinice cu Regeneron într-un spital din România au scris în octombrie 2020 mai multe portaluri, în special cele specializate în domeniul sănătății: Alephnews.ro, 360medical.ro, dar și Mediafax.ro, Hotnews.ro, Digi24.ro, Ronews.co.uk, Magnanews.ro etc. Ce-i drept, unele portaluri s-au concentrat mai mult pe faptul că acest medicament i-ar fi fost administrat lui Donald Trump, președintele în exercițiu al SUA, pentru a se vindeca de noul coronavirus, motiv pentru care au numit medicamentul coctailul lui Trump”.

Medic infecționist din România: Participă doar pacienți voluntari care-și dau consimțământul

Informația cu privire la studiul clinic cu Regeneron a fost confirmată pentru portalul Stopfals.md de Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) printr-un raspuns oficial. „În România sunt aprobate trei studii clinice cu medicamentul dezoltat de Regeneron, care se desfășoară într-un singur spital și includ numai populație adultă, atât pacienți cu diferite forme de boală cât și contacți casnici ai acestora. Menționăm faptul că studiile respectă reglementările naționale în vigoare aplicabile studiilor clinice, reglementări care sunt pe deplin armonizate cu legislația europeană în domeniu”, se spune în răspunsul ANMDMR. Totodată, instituția a precizat că în România nu sunt aprobate studii clinice cu vaccinuri anti-COVID 19.

Contactat de portalul Stopfals.md, Adrian Marinescu, medic infecționist la Institutul „Matei Balș”, a precizat că în România, testarea medicamentului Regeneron (tratament propus de o companie farmaceutică americană) a fost avizată în octombrie 2020 de către Agenţia Naţională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale, această aprobare fiind cerută de către Institutul de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș” din București. „Participă din UE doar institutul nostru. Vorbim de un studiu clinic care are reguli clare: participă doar pacienți voluntari care-și dau consimțământul. Nu există persoane care să intre în studiul clinic fără a-și da acordul. Chiar dacă este internat, în momentul în care intră în studiu pacientului i se explică. Sunt pacienți care refuză participarea la studiu. Acest medicament poate fi folosit și în scop de profilaxie, în momentul în care cineva a venit în contact direct cu o persoană infectată cu SARS-CoV-2”, a spus medicul. În România studiul este în ultima fază de cercetare, adică a treia, și nu au fost înregistrate efecte adverse la pacienți, contrar celor publicate de unele surse media. „Toate aceste știri false vin de la lipsă de informare din surse valide, din mediul on-line care, din păcate, nu înseamnă date științifice. Cred că oamenii ar trebui să urmărească specialiștii care au ceva de spus și ar trebui să caute mereu dovezi, din punct de vedere științific”, a concluzionat doctorul Marinescu.

Și în Republica Moldova pacienții își dau consimțământul să participe la testare

Acest studiu se desfășoară și în Republica Moldova. La 9 septembrie 2020, Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMDM), a anunțat că pacienții vor participa la testare în mod gratuit și voluntar. În prezent, studiul se desfășoară în cadrul Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga” din Chișinău. Marina Zibliuc, purtătoarea de cuvânt a spitalului, a precizat pentru portalul Stopfals.md că studiile sunt la cea de-a două fază, iar persoanele care sunt supuse testării sunt informate despre acest lucru. „Înainte de a participa în studiu, persoana citește și semnează (sau nu, dacă nu este de acord) un consimțământ, unde se conține informația detaliată despre studiu și medicament. Nu pot face parte din studiu persoane mai mici de 18 ani, femeile însărcinate sau care planifica o sarcină în următoarele 7-8 luni”, a precizat M. Zibliuc, menționând că rezultatele preliminare ale studiului clinic sunt foarte bune. La 6 octombrie 2020, la circa o lună de la testarea acestui medicament, AMDM a venit cu precizări, afirmând că „medicamentul a acționat benefic, iar bolnavii au avut o perioadă de recuperare bună”.

Raintv.eu este un portal din România care publică preponderent știri cu un conținut propagandistic în care este negată pandemia și sunt criticate măsurile sanitare luate de Uniunea Europeană în lupta cu noul coronavirus. Portalul este coordonat de Elena Porubin care, potrivit datelor de pe pagina sa de Facebook, este originară din Chișinău, iar acum locuiește la București. Cu toate acestea la rubrica „Contacte” de pe site nu este menționat nici un număr de telefon, nu sunt publicate informații despre echipa redacțională și nici alte date de contact. 

Anterior, portalul Stopfals.md a mai dezmințit un articol publicat de acest portal.

Mariana Jacot,

Stopfals.md

17 noiembrie 2020 1327

Relevant

Comments 0