Portalul care te protejează
de falsuri

FALS: SUA nu-și doresc încheierea războiului din Ucraina

14 februarie 2023 1006
Articole

Autoritățile din SUA pot pune repede capăt războiului din Ucraina, însă Washingtonul nu vrea să facă uz de această posibilitate. Asta au titrat unele instituţii media, referindu-se la declaraţia lui Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului. El a ajuns la concluzia respectivă în baza unei declaraţii a lui Donald Trump, fost preşedintele al SUA. Totuşi informaţia este una falsă. Oficialii americani au declarat în repetate rânduri despre necesitatea de a încheia războiul Rusiei împotriva Ucrainei, în condiţii corecte pentru Ucraina. 

Ediţia online Корреспондент.net a publicat articolul «США не хотят прекращения войны в Украине – Кремль» (în traducere: „Kremlinul: SUA nu-și doresc încheierea războiului din Ucraina”). În text se spune că autoritățile din SUA pot pune repede capăt războiului din Ucraina, însă Washingtonul nu vrea să facă uz de această posibilitate. În calitate de dovadă autorii evocă declarațiile lui Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui Rusiei V. Putin. Peskov a ajuns la această concluzie în baza unei postări a lui Donald Trump, ex-președintele SUA, în rețeaua socială Truth Social.

Peskov: Probabil, Trump este aproape de adevăr

Dmitri Peskov, într-adevăr, a comentat postarea lui Donald Trump din rețelele sociale. Cuvintele sale reflectă mesajul prezentat de instituțiile media, deși Pekov nu declară direct că „SUA nu-și doresc încheierea războiului din Ucraina”.

„Probabil, la nivel teoretic, domnul Trump este aproape de adevăr: dacă Președintele SUA și-ar dori să pună capăt acestui conflict, ar putea-o face foarte repede, recurgând la posibilitatea pe care o are, cea de a da, de facto, indicații regimului de la Kiev. Este suficient ca Washingtonul să dea indicația respectivă regimului de Kiev și totul s-ar putea încheia. Evident, nu într-o zi sau două. Oricum cheia regimului de la Kiev se află în mare parte în mâinile Washingtonului. În schimb, vedem că actualul șef al Casei Albe nu vrea să facă uz de această cheie, ba chiar invers optează pentru a înarma și mai mult Ucraina etc.”, a spus Peskov.

Ce a spus Trump în realitate și reflectă oare afirmațiile sale poziția SUA?

Donald Trump nu a declarat că „SUA nu-și doresc încheierea războiului din Ucraina”. El a scris următoarele: „Mai întâi tancuri, după care și arme nucleare. Puneți imediat capăt nebuniei acesteia de război. E atât de simplu!”

 

(captură de ecran).

Din citat putem observa că Trump nu spune cine poate opri războiul şi nici nu indică cine este împotriva acestui lucru. Totodată apelul de a opri războiul nu este adresat cuiva concret.

Nu putem judeca despre poziţia SUA în baza celor spuse de Trump, căci el nu este un oficial şi nu reprezintă autorităţile americane.

Declaraţia lui Trump a fost publicată după ce, la 25 ianuarie, în cadrul unui discurs ţinut la Casa Albă, preşedintele SUA Joe Biden a confirmat intenţia de a livra Ucrainei 31 de tancuri M1 Abrams, adică echivalentul unui batalion ucrainean, pentru a consolida capacitatea de apărare a Ucrainei în contextul agresiunii militare ruseşti. 

Poziţia oficială a SUA

În realitate, conducerea SUA s-a pronunţat în repetate rânduri pentru încetarea războiului şi a făcut apel către autorităţile din Rusia să-şi retragă trupele din Ucraina. Vom prezenta două exemple.

Luând cuvântul în cadrul sesiunii a 77-ea a Adunării Generale a ONU la New York la 21 septembrie 2022, preşedintele SUA Joe Biden a declarat că SUA îşi doresc încetarea acţiunilor de luptă în Ucraina în condiţii echitabile. „Statele Unite îşi doresc ca acest război să se încheie în condiţii echitabile, în condiţii la care am subscrie cu toţii. Nu poţi pune stăpânire pe teritoriul unei naţiuni cu forţa. Singura ţară care nu este de acord cu acest lucru este Rusia” a spus Biden.

La 25 ianuarie 2023, preşedintele Biden a reiterat că SUA vor încheierea războiului şi a chemat Rusia să-şi retragă trupele şi să elibereze teritoriile ucrainene. În aceeaşi adresare el a explicat că livrarea de tancuri nu este „o ameninţare defensivă” pentru Rusia, acestea fiind necesare pentru a ajuta Forţele Armate ale Ucrainei „să-şi imbunătăţească capacitatea de manervă în teren deschis.”

„Susţinerea capacităţii Ucrainei de a se opune agresiunii ruseşti, de a-şi apăra suveranitatea şi integritatea teritorială este un angajament mondial general. (...) Dacă trupele ruseşti ar reveni în Rusia, s-ar afla acolo unde le este locul, atunci acest război s-ar încheia astăzi. Este ceea ce ne dorim: o încheiere corectă a acestui război” a spus preşedintele SUA.

 

Elena Celak,

Stopfals.md

 

Vedeți și: 10 falsuri despre războiul Rusiei împotriva Ucrainei

 

14 februarie 2023 1006

Relevant

Comments 0