Portalul care te protejează
de falsuri

FALS: Vaccinurile cu ARN mesager pot provoca afecțiuni hepatice grave

11 februarie 2022 931
Articole, COVID-19
Stopfals.md

Câteva site-uri care promovează activ mesaje împotriva imunizării au publicat articole în care se afirmă că vaccinurile anti-COVID cu ARN mesager (ARNm) pot provoca boli hepatice grave, inclusiv hepatită autoimună. Articolul a fost preluat de pe un site anti-științific care denunță medicamentele convenționale ca fiind toxice și încurajează tratamentul diferitor boli cu vitamine. Medicii virusologi și hepatologi dezmint afirmația că vaccinurile create pe baza tehnologiei ARNm ar putea provoca afecțiuni hepatice. Din experiența de până acum, persoanele vaccinate care au suferit transplant de ficat au suportat mai bine intervenția față de cei care nu au fost imunizați împotriva COVID-19.

Flux.md, platformă anti-vaccin gestionată de fostul politician Iurie Roșca, a publicat articolul „Vaccinurile COVID-19 cu ARN mesager pot provoca afecțiuni hepatice grave, mergând până la hepatită autoimună”, preluat integral de pe un alt site care distribuie falsuri despre vaccinuri și vaccinare – Activenews.ro. Ambele surse citează „Dr. Rath Health Foundation”, o fundație care promovează diferite tratamente bazate pe vitamine, și „o scrisoare publicată pe site-ul Revistei de hepatologie/Journal of Hepatology”. În text se afirmă că vaccinurile cu ARNm folosite împotriva COVID-19 pot provoca deteriorări hepatice grave, iar ca dovadă este descris cazul unei persoane care înainte de vaccinare era perfect sănătoasă, însă administrarea ambelor doze de vaccin i-ar fi provocat boli hepatice. „Medicii spun că acest caz oferă „dovezi concludente” că prima doză a provocat dezvoltarea unei hepatite imuno-mediate, urmată de vătămarea rapidă a ficatului. Cea de-a doua doză a dus la apariția unei hepatite autoimune acute severe. Anterior, pacientul era perfect sănătos, fără alte probleme de sănătate”, scrie în articol.

Omisiune sau rea-intenție?

Într-adevăr, încă pe 4 octombrie 2021 pe site-ul Journal-of-hepatology.eu a fost relatat cazul unui pacient căruia i-a fost confirmată hepatita imuno-mediată ca efect secundar al vaccinului Moderna. Însă site-urile „au uitat” să indice sau au omis intenționat să preia constatarea Revistei de hepatologie că reacțiile imune mediate de la vaccinurile ARNm SARS-CoV-2 sunt foarte rare și în timpul pandemiei de COVID, programul de vaccinare continuă să fie crucial”.

 

Captură foto

Medicii dezmint afirmațiile că vaccinurile provoacă hepatită

Tehnologia ARN mesager (ARNm) „învață” corpul uman să creeze anticorpii necesari în lupta cu virusul SARS-CoV-2. Anume pe această tehnologie se bazează serurile Pfizer și Moderna. Virusologul Constantin Spînu, șeful Direcției cercetare și inovare în domeniul sănătății publice din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), exclude posibilitatea că vaccinurile ARNm ar putea provoca hepatită. „Aceste afirmații sunt niște aberații, cel puțin deocamdată nu există confirmări științifice pentru așa ceva. ARN-ul este miezul vaccinului, iar imediat după aplicare, după ce de pe el este copiată informația care ajută la „fabricarea” anticorpilor în organism, el se denaturează și este eliminat din organism. Mai mult ca atât, el nu conține vreun virus viu ca să poată să dezvolte vreo patologie a ficatului”, susține epidemiologul.                     Sursa foto: Moldova.europalibera.org

Același lucru îl confirmă și Ecaterina Cebanu, medic gastroenterolog la un spital privat din capitală care tratează zilnic pacienți cu probleme hepatice. Din spusele doctorei, cauza exactă a hepatitei autoimune este neclară și nu există studii științifice cu dovezi concludente care ar confirma că hepatita autoimună ar putea fi declanșată de un vaccin. Corespunzător, nu pot fi făcute astfel de afirmații: „Pe rețelele de socializare se face o campanie de anti-publicitate a vaccinării. Pacienții ar trebui să se documenteze foarte bine la ce riscuri se expun dacă nu se vaccinează și să ia decizia corectă”. Aceasta a mai adăugat că din experiența ei pacienții cu probleme hepatice care au tolerat bine serul anti-COVID-19, inclusiv analizele după vaccinare au fost bune.

Șeful Departamentului Transplant Hepatic din cadrul Agenției Naționale de Transplant, Adrian Hotineanu, care este și șef al Secției Chirurgie Hepatobiliopancreatică la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, la fel infirmă că vaccinurile ARNm pot provoca afecțiuni hepatice. Medicul care face inclusiv transplant de ficat le recomandă pacienților care urmează să suporte un transplant hepatic să se vaccineze, căci așa vor fi în siguranță și nu vor exista efecte adverse. „Nu am avut probleme cu pacienții vaccinați cărora le-am făcut transplant hepatic. Au fost și pacienți vaccinați care s-au îmbolnăvit de COVID-19 după transplantul hepatic și toți au trecut foarte și foarte ușor”, spune medicul. El menționează că există o diferență între evoluția recuperării după un transplant a pacienților vaccinați față de cei nevaccinați. „Cei vaccinați suportă destul de bine transplantul, iar în cazul celor nevaccinați pot apărea probleme, iar în unele cazuri poate surveni și decesul”, atenționează Adrian Hotineanu.

Experți din SUA: „Vaccinurile sunt o cauză foarte rară a hepatitei autoimmune”

Experții de la biblioteca națională în medicină din SUA (US National Library of Medicine) au publicat pe 3 iulie 2021 rezultatul unui studiu, în care au raportat două cazuri de hepatită autoimună declanșate la pacienți care anterior s-au vaccinat împotriva COVID-19. În concluzia raportului se menționează că „Vaccinurile sunt o cauză foarte rară a hepatitei autoimune. (...) Sperăm că raportul nostru nu descurajează impulsurile de vaccinare COVID”.

Hepatita autoimună atacă ficatul și provoacă inflamație. Boala este cronică, iar dacă nu este tratată, poate duce la ciroză (fibroza ficatului), apoi la insuficiență hepatică, iar în final să provoace decesul. Hepatita autoimună poate fi controlată cu ajutorul medicamentelor. Transplantul hepatic poate fi o opțiune în cazul în care hepatita autoimună nu răspunde la tratamentul medicamentos sau în caz de boală hepatica avansată.

Dezinformări promovate de militanți anti-știință și preluate de site-uri anti-vaccin

Atât Flux.md, cât și ActiveNews.ro au preluat articolul de pe site-ul fundației „Dr. Rath Health Foundation”, creată în 2002 de Matthias Rath și care promovează folosirea vitaminelor ca tratament împotriva unor boli cum ar fi SIDA sau tuberculoza. În 2008, jurnaliștii de la publicația britanică Theguardian.com au scris că „Matthias Rath este un militant al beneficiilor vitaminelor în tratamentul SIDA. El a a fost acuzat că a pus în pericol mii de vieți în Africa de Sud, promovând pastilele sale în timp ce denunța medicamentele convenționale ca fiind toxice și periculoase”.

Flux.md este gestionat de fostul politician Iurie Roșca. Site-ul deseori publică falsuri și promovează teorii ale conspirației despre COVID-19 și vaccinare.

ActiveNews.ro este un site din România care la fel publică teorii ale conspirației și dezinformări pe diferite teme, inclusiv promovează speculații despre COVID-19.

Mariana Jacot,

Stopfals.md

11 februarie 2022 931

Relevant

Comments 0