Portalul care te protejează
de falsuri

FALS: Zelenski solicită permisiunea Maiei Sandu să intre în Transnistria  

22 aprilie 2023 1838
Articole, Gândește critic!

 

Candidatul la funcţia de başcan al Găgăuziei Nicolai Dudoglo a declarat la postul de televiziune GRT că Preşedintele Ucrainei Vladimir Zelenski intenţionează să intre în Transnistria” dacă îi va permite Maia Sandu. Astfel, Dudoglo a repetat falsurile distribuite de autoritățile ruseşti, mediile de propagandă şi agenţii ruşi de influenţă după ce au devenit cunoscute planurile Kremlinului pentru destabilizarea situaţiei din Moldova.

Candidatul la funcţia de başcan: Zelenski o roagă pe Sandu să-i permită să intre în Transnistria

La 18 aprilie, Nicolai Dudoglo a declarat la postul public de televiziune din Găgăuzia GRT că lângă Transnistria ar fi staționate trupe ucrainene, iar Vladimir Zelenski așteaptă permisiunea Maiei Sandu ca să intre în aceast regiune. „Practic de curând au vrut să-l arunce în aer pe președintele Transnistriei. În apropiere de Transnistria acum se află două brigăzi ale trupelor ucrainene și Zelenski o roagă pe Sandu ca să intre în Transnistria”, a spus (30:52) candidatul la funcţia de başcan.

În intervenţia sa, Dudoglo practic a repetat narativele dezinformatoare distribuite în februarie-martie curent, când au devenit cunoscute planurile Kremlinului privind destabilizarea situaţiei din Moldova. În promovarea narativelor respective s-au implicat activ Ministerul Apărării din Rusia, resursele media pro-Kremlin şi boţii din reţelele sociale, ex-preşedintele moldovean Dodon şi alţi politicieni pro-ruşi din Moldova şi Ucraina, precum şi administraţia nerecunoscutei regiuni transnistrene.

Ministerul Apărării din Rusia: Ucraina pregăteşte o provocare armată

Pe 23 februarie, Ministerul Apărării din Rusia a anunţat că Ucraina ar pregăti o provocare armată împotriva regiunii transnistrene. „Ministerul Apărării din Federația Rusă, în prezent, observă o concentrare importantă de efective și tehnică militară a subdiviziunilor ucrainene în apropierea hotarului ucraineano-transnistrean, desfășurarea artileriei pe pozițiile de tragere, precum și o sporire fără precedent a numărului de zboruri a aeronavelor fără pilot la bord ale Forțelor Armate ale Ucrainei deasupra teritoriului RMN”, se spune în comunicatul Ministerului Apărării din FR.

Igor Dodon: „Va fi o agresiune împotriva Moldovei”

În aceeași zi, fostul președinte al Moldovei Igor Dodon într-un interviu pentru agenția de stat din Rusia TASS a comentat declarația respectivă în felul următor: „Orice pas din partea Ucrainei în direcția Transnistriei va fi o agresiune împotriva Republicii Moldova. Ucraina imediat va deveni agresor”.

Mediile pro-Kremlin: „Zelenski se pregătește de atac”

Pe 26 februarie, o altă agenție de știri din Rusia, RIA Novosti, a publicat un articol în care se afirmă că trupele ucrainene sunt dislocate în direcţia „hotarelor Transnistriei”. În calitate de dovadă au fost prezentate declarațiile lui Vladimir Rogov, membru al așa-numitului „consiliul principal al administrației militar-civile” din regiunea Zaporojie (desemnat de trupele rusești de ocupație). „Conform informațiilor operative parvenite, regimul lui Zelenski a ordonat transferarea trupelor către hotarul Transnistriei. Am putea spune cu o probabilitate foarte mare că Zelenski se pregătește să atace Transnistria”, a citat RIA Novosti cele spuse de Rogov.

Despre pretinsa pregătire de atac au scris atunci și alte resurse rusești de propagandă: Gazeta.ru, Ura.ru, Украина.ру. La fel, declarația lui V. Rogov a fost distribuită în rețelele sociale de către mai mulţi boți (Элияу Коломеец, Ольга Кузьмичева, Maks Maratovichfive etc.).

„MGB”: În Transnistria a fost dejucat un act terorist

La 9 martie, așa-numitul minister al securității de stat (MBG) al nerecunoscutei Transnistrii a anunțat despre „prevenirea asasinării primelor persoane ale republicii”, care ar fi fost pregătite de Serviciul de Securitate al Ucrainei.

După acest anunț, mediile din Rusia au început să scrie că Ucraina ar pregăti asasinarea șefului administrației transnistrene Vadim Kransoselski. Agenția TASS a citat declarația „MGB”, iar RIA Novosti a evocat comentariul unei surse anonime din cadrul organelor de drept. Despre „asasinat” a scris și Gazeta.ru, cu referire la RIA Novosti.

„De vină este Maia Sandu”

Un alt portal rusesc Известия, făcând referire la opinia politologului pro-Kremlin Kiril Averianov, a scris că autoritățile din Ucraina ar intenționa să instituie un control total asupra nerecunoscutei RMN, inclusiv să pună mâna pe armele de la depozitul militar din Cobasna, iată de ce ar fi organizat „tentantiva de a-l elimina pe președintele republicii Vadim Krasnoselski”. Totodată, Averianov a acuzat-o pe Maia Sandu: „... astfel de «acțiuni nesăbuite și agresive» din partea Kievului au fost posibile ca urmare a poziției pro-ucrainene a Președintei RM Maia Sandu”.

Răspunsul la deconspirarea planului Kremlinului privind destabilizarea situației în Moldova

Declarațiile autorităților din Rusia, a mediilor propagandiste, a favoriților Moscovei în teritoriile ocupate din Ucraina și a agenților ruși de influență de la Chișinău, Tiraspol și Comrat, despre „provocările pregătite” în Transnistria au apărut după deconspirarea planului Kremlinului privind destabilizarea situației din țara noastră.

Vom aminti că la 9 februarie, în discursul său de la Bruxelles în fața liderilor Uniunii Europene, Președintele Ucrainei Vladimir Zelenski a declarat că autoritățile ucrainene au intrat în posesia planului serviciilor secrete rusești privind distrugerea democrației în Moldova și instituirea controlului asupra țării. Ulterior, Președinta RM Maia Sandu a relatat despre acest plan. Serviciul de Informații și Securitate (SIS) din Moldova, la fel, a confirmat existența unui plan al Rusiei de răsturnare a puterii în Moldova. „Atât din informațiile prezentate de partenerii noștri ucraineni, cât și în urma activității operative a Serviciului, au fost identificate activități subversive cu scopul subminării statului Republica Moldova, de destabilizare și de încălcare a ordinii publice”, a anunțat SIS.

Totodată, la 23 februarie, autoritățile din Moldova au infirmat informațiile difuzate de Ministerul Apărării din Rusia despre o „provocare armată” pe care ar pregăti-o Ucraina împotriva Transnistriei. Aceste declarații reprezintă un element de influență psihologică, este de părere Valeriu Mija, secretar de stat al Ministerului Apărării din Moldova. „La moment, reprezentații Ministerului Apărării consideră că este mai mult un element de operațiune psihologică decât intenții reale. Totodată, noi monitorizăm situația cu atenție”, a declarat atunci V. Mija. El a mai menționat că nu este pentru prima oară când Ministerul Apărării din Rusia vine cu asemenea „avertizări”.

„Operațiune sub steag fals”

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) din SUA presupune că Kremlinul creează un mediu informațional pentru a desfășura în Transnistria operațiuni sub steag fals. „Kremlinul creează condiții pentru operațiuni sub steag fals la hotarul dintre regiunea Cernihiv și la cel din Transnistria. Operațiunea din nordul Ucrainei ar putea avea drept scop implicarea Belarusului în război sau distragerea trupelor ucrainene din direcţia de est. Scopul operaţiunii din Transnistria ar putea fi denaturarea declaraţiilor lui Vladimir Zelenski despre provocările pe care Rusia le pregătește în Moldova”, a scris ISW la 24 februarie. 

 

Elena Celak,

Stopfals.md

 

Acest articol este realizat de Asociația Presei Independente (API), în cadrul proiectului „Despre dezinformare de la ușă la ușă”, implementat de Asociația Presei Independente (API) cu suportul IMS (International Media Support).  Opiniile exprimate aparțin autorilor proiectului și nu corespund neapărat finanțatorului.

22 aprilie 2023 1838

Relevant

Comments 0