Portalul care te protejează de falsuri

Falsuri vechi și noi de la Bogdan Țîrdea: Integrarea în NATO, arme în loc de combine și atragerea în război

10 iunie 2024 6454
Articole, Gândește critic!
Colaj: Stopfals.md

Deputatul socialist Bogdan Țîrdea publică periodic videouri unde repetă vechile narațiuni ale propagandei Kremlinului și lansează falsuri noi. În mai multe videouri recente, acesta a spus că Uniunea Europeană ar înarma Republica Moldova și că integrarea europeană ne va duce în NATO și la război, așa cum s-a întâmplat în Georgia și în Ucraina. În realitate, aceasta este o dezinformare și o încercare de a justifica politica agresivă a Rusiei.

Minciunile lui Țîrdea: Integrarea europeană înseamnă integrarea cu NATO

Potrivit lui Bogdan Țîrdea, aderarea la Uniunea Europeană înseamnă integrarea în Alianța Nord-Atlantică. „Integrarea europeană înseamnă, în principiu, integrarea cu NATO. Integrarea cu NATO este un război garantat” (în original: «Европейская интеграция – это и есть, в принципе, интеграция с НАТО. Интеграция с НАТО – это гарантированная война») (01:06-1:12), a declarat Țîrdea într-un video publicat pe canalul său de Youtube la 4 iunie. Filmulețul a fost distribuit și de alți utilizatori de Facebook (aici, aici și aici). Totodată, clipul video a fost publicat pe canalul de Telegram al lui Țîrdea, pe canalele Pridnestroveț și Moldova Azi, dar și pe site-urile ZOV Pridnestrovie și newsmd.md.

Această declarație a lui Țîrdea este o minciună. De fapt, statele nu trebuie să adere la NATO pentru a se integra în Uniunea Europeană, iar aderarea la UE nu înseamnă automat aderarea la NATO. În prezent, din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, 4 nu sunt membre NATO: Austria, Cipru, Irlanda și Malta. Două state din cadrul UE – Suedia și Finlanda – sunt membre ale Uniunii Europene din 1995 și nu au avut intenția de a adera la NATO înainte de războiul la scară largă al Rusiei împotriva Ucrainei, dar s-au alăturat blocului după război, pentru a fi mai protejate.

Nici în Planul Național de Acțiuni pentru Aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, pentru anii 2024-2027, nici în Raportul Comisiei Europene privind îndeplinirea de către Republica Moldova a condițiilor de aderare la UE, nu sunt prevăzute condiții referitoare la aderarea la NATO.

Narațiunea că R. Moldova trebuie să adere la NATO pentru a se integra în UE nu este nouă. Această afirmație a fost făcută în aprilie 2024 și de Serghei Toma, liderul Partidului Oamenilor Muncii (POM). Stopfals.md a dezmințit acest fals.

Aceasta este una dintre principalele narațiuni ale propagandei Kremlinului după ce Rusia a declanșat războiul împotriva Ucrainei. Astfel, Rusia încearcă să prezinte UE și NATO drept agresori, acoperindu-și în acest mod propria agresiune militară împotriva unui stat independent.

Încă o minciună de la Țîrdea: UE transferă arme în Moldova în loc de combine agricole

Bogdan Țîrdea și-a repetat narațiunea învechită precum că UE ar „înarma” Moldova. „Eu credeam că ne-au mai dat tractoare, combainere (n. r. – combine agricole). Când mă uit, iar armament”) (35:50-35:54).

Nici această afirmație nu este adevărată, iar Țîrdea prezintă în mod speculativ eforturile de consolidare a capacităților de apărare a țării ca fiind o înarmare în vederea unei participări iminente la război. De fapt, UE transferă Republicii Moldova echipamente de apărare și nu arme ofensive. De exemplu, în iunie 2023, R. Moldova a primit un lot de echipament livrat pentru Armata Națională prin intermediul Instrumentului European pentru Pace. Echipamentul a inclus un radar de supraveghere aeriană pentru a spori capacitatea de securitate aeriană a R. Moldova. În decembrie 2023, Republica Moldova a primit de la Uniunea Europeană echipamente medicale și de protecție, detectoare de mine, generatoare, drone și vehicule de teren pentru geniștii Armatei Naționale, pentru a consolida capacitatea de apărare a țării noastre. Ministrul Apărării Anatolie Nosatîi a declarat că acest lot de echipamente „va fi utilizat în asigurarea unei activități eficiente a subdiviziunilor de geniu și medicale ale Armatei Naționale, ceea ce va spori capacitățile noastre de acordare a sprijinului necesar autorităților publice în gestionarea situațiilor de criză”.

Narațiunea despre „înarmarea” Moldovei este răspândită și de alți reprezentanți ai Partidului Socialiștilor și de activiști pro-ruși. De exemplu, în ianuarie 2023, fostul președinte Igor Dodon a declarat că SUA ar fi ordonat actualei conduceri a R. Moldova să mărească bugetul pentru apărare și să cumpere mai mult armament. Dodon a mai afirmat că „cheltuielile pentru agricultură și infrastructură sunt reduse, iar pentru apărare – mărite”. Stopfals.md a dezmințit aceste falsuri.

Reprezentanții Partidului Socialiștilor repetă și alte narațiuni ale propagandei Kremlinului. Astfel, Dodon a declarat că SUA ar pregăti R. Moldova pentru un război hibrid cu Rusia și ar construi aici obiective militare. Această dezinformare a fost dezmințită de portalul nostru aici și aici.

Sunt false și afirmațiile lui Țîrdea, potrivit cărora UE transferă arme în Moldova în loc de combine agricole. Reamintim că Uniunea Europeană oferă asistență semnificativă și pentru dezvoltarea sectorului agricol al Moldovei. Astfel, în 2023, UE a prelungit cu încă un an permisiunea pentru fermierii moldoveni de a exporta produse fără a plăti taxe vamale. Începând cu 2024, oamenii de afaceri din ramuri cum ar fi horticultura, viticultura, zootehnia, acvacultura și producția piscicolă, turismul, apicultură și cultivarea culturilor cerealiere vor putea accesa finanțări pentru dezvoltarea afacerilor în condiții mai accesibile: termenul de creditare va fi de până la 10 ani, perioada de grație – de patru ani. Totodată, UE va aloca alte 28 milioane de euro pentru dezvoltarea afacerilor din agricultură. Citiți aici mai multe despre asistența acordată de UE pentru R. Moldova în anul 2023.

„Previziunea” lui Țîrdea: În Moldova „se așteaptă război”, la fel ca și în Ucraina și Georgia

Potrivit lui Bogdan Țîrdea, în Moldova se așteaptă război, la fel ca și în Ucraina și Georgia, din cauza că țara este înarmată. „Ne înarmați acum, ca și pe ucraineni, ca și pe georgieni anterior. Și mai departe ce va fi, dacă ne înarmați? Georgia după asta a avut război în 2008, și a pierdut o parte din teritoriu, Ucraina tot așa, are război. Noi suntem următorii, sau cum să înțeleg?” (37:16-37:31).

După cum am menționat mai sus, R. Moldova primește echipament defensiv, nu armament ofensiv în scop de război. Paralela pe care Țîrdea a făcut-o cu Georgia și Ucraina (țări care au fost supuse unei invazii militare din partea Federației Ruse: Georgia – în 2008 și Ucraina – în 2022) dovedește că el susține politica agresivă a Rusiei împotriva statelor independente.

Narațiunea precum că Moldova riscă „să calce pe urmele regimului de la Kiev” a fost mult timp propagată de politicienii pro-ruși din Moldova, urmând narațiunile oficialilor ruși. În august 2023, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a comentat furnizarea de echipament militar american către Republica Moldova, declarând că aceasta „se transformă în mod constant într-un apendice logistic al regimului de la Kiev”. Pe 1 martie 2024, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat, la Forumul Diplomatic din Antalya, că la Chișinău „s-a instalat un regim” care „calcă pe urmele regimului de la Kiev” (portalul Stopfals.md a dezmințit acest fals). În mai 2024, canalul deputatului Bogdan Țîrdea a distribuit o informație precum că R. Moldova intenționează să aprofundeze cooperarea militară cu Uniunea Europeană, lăsând să se înțeleagă că, în acest fel, autoritățile „târăsc Moldova în război și urmează scenariul Ucrainei”. Stopfals.md a dezmințit și acest fals.

Bogdan Țîrdea a fost inclus de Stopfals.md în lista „campionilor” falsurilor răspândite în 2023. Deputatul socialist a lansat și continuă să lanseze în spațiul public numeroase falsuri, de exemplu, despre „lichidarea școlilor”, „neputința UE” și „împrumuturile europene la dobânzi exorbitante”.

 

Elena Celak,

Stopfals.md

 

 

Acum suntem și pe Telegram!

 

Ai depistat un fals? Raportează-l pe semnale.stopfals.md/ro și noi îl vom dezminți!

#NuDezinformării #StopFals #API

10 iunie 2024 6454

Relevant

Comments 0