Portalul care te protejează de falsuri

FALS: Moldova se înarmează, la ordinul SUA

6 ianuarie 2023 2611
Articole, Gândește critic!

Fostul președinte Igor Dodon a declarat la emisiunea „Tema” de la postul de televiziune cu acționariat rusesc „Primul în Moldova” că SUA a ordonat actualei conduceri a Republicii Moldova să mărească bugetul pentru apărare și să procure mai mult armament. Informația este falsă. Potrivit datelor oficiale, în ultimii zece ani, bugetul pentru apărăre a fost în creștere, chiar și atunci când Guvernul și Ministerul Apărării erau conduse de persoane promovate de socialști, iar Igor Dodon a fost Președinte. Este adevărăt că pentru anul 2023 este aprobat un buget pentru apărare cu mult mai mare în comparație cu alți ani, dar această majorare nu este impusă de SUA și nu este vorba de procurarea armamentului de război.  Investiția în sectorul apărării este o consecință a invaziei ruse în Ucraina din proximitatea Republicii Moldova.

Cu toții vedem că Moldova a început să se înarmeze. Cheltuielile pentru agricultură și infrastructură sunt reduse, iar pentru apărare – mărite. Înțeleg, că sunteți forțați de americani să faceți asta, dar trebuie de avut propriul cap pe umeri. Trebuie să cumpărăm acum patroane, automate și tunuri sau să hrănim oamenii?, a declarat Igor Dodon la 8 decembrie 2022 la emisiunea televizată. Afirmațiile sunt speculative, iar realitatea este diferită de ce spune Dodon.

Republica Moldova, departe de înarmare

Proiectul legii bugetului de stat pentru anul 2023 a fost votat în a doua lectură pe 22 decembrie anul trecut. Pentru bugetul Ministerului Apărării este prevăzută suma de 1,697 miliarde de lei (circa 85 de milioane de euro), în creștere cu 795 de milioane de lei față de anul trecut, dar asta un înseamnă că „Moldova se înarmează”. Este vorba, în principal, de cheltuieli suplimentare pentru asigurarea și majorarea salariilor celor circa 6.500 de militari și a personalului auxiliar, dar și unele cheltuieli logistice, cam jumătate din cheltuielile pe  sectorul „Apărare Națională” fiind destinate remunerării personalului. În document nu sunt planificate surse pentru procurarea de armanent, precum tunuri, așa cum afirmă Igor Dodon.

Pe 13 decembrie, la Forumul Integrării Europene care a avut loc la Chișinău, ministrul Apărării Anatolie Nosatîi a declarat că, după majorarea bugetului din 2023, Republica Moldova va aloca pentru apărare 0,56 din Produsul Intern Brut (PIB), precizând că un buget militar normal al unui stat neutru ar trebui să fie de 1-2 la sută din PIB. „Banii alocați în plus în 2023 vor fi dați pentru apărarea spațiului aerian al țării”, a declarat ministrul. R. Moldova planifică să achiziționeze un nou radar antiaerian, însă acesta ar putea ajunge în țară cel mai devreme la mijlocul anului 2024, a mai spus Nosatîi.

Până în prezent bugetul apărării Republicii Moldova era de sub 0,4% din PIB, fiind unul din cele mai mici din lume. După noua majorare, bugetul apărării va fi de aproape 0,6%, total sub standardul NATO, de exemplu, care este de peste 2% din PIB. Pentru comparație: România a alocat pentru 2023 circa 2,5% din PIB, echivalentul a circa 7 miliarde de euro, sau de aproape 80 de ori mai mult decât Republica Moldova. Țările care nu sunt membre NATO și au, la fel ca R. Moldova, statut de neutralitate militară, le fel alocă pentru apărare sume mult mai mari decât țara noastră. Conform datelor Institutului Internațional pentru Cercetări de Pace din Stockholm (Suedia), țările europene cu statut de neutralitate au alocat în 2021 pentru sectorul apărării, după cum urmează: Finlanda și Cipru – câte 2% din PIB, Suedia – 1,3%, Austria – 0,8%, Elveția – 0,7%, Malta – 0,5%, Irlanda – 0,3%. Trebuie să ținem cont și de bugetele acestor țări, incomensurabil mai mari decât al Republicii Moldova. Chiar și cu bugetul apărării majorat, țara noastră nu-și poate apăra astăzi spațiul aerian în cazul unei agresiuni. De altfel, costurile armamentelor moderne sunt extrem de ridicate. Spre exemplu, numai un sistem de rachete HIMARS costă România circa 500 de milioane de euro, adică tot bugetul apărării al Republicii Moldova pentru următorii șase ani. 

Ce spun experții?

Experții militari consultați de portalul Stopfals.md au confirmat că declarațiile lui Dodon sunt manipulatoare și că achizițiile de armament sunt niște procese transparente. „Dacă vorbim despre puncte procentuale, este adevărat că bugetul destinat apărării a crescut cu circa 70%. Desigur pentru Republica Moldova este o creștere spectaculoasă, dacă luăm în considerație faptul că în ultimii 10 ani sectorul apărării primea de la bugetul de stat o alocație de aproximativ 0,3% din PIB”, spune Elena Mârzac, expertă în securitate și comunicare strategică a Platformei pentru Inițiative de Securitate și Apărare (PISA). Cu toate acestea, sumă este mică în comparație cu alte state. „Bunăoară, Georgia care nu este membră NATO și UE, a alocat în 2022 pentru apărare circa 1,7% din PIB. Deci, putem observa că Moldova, deși se confruntă cu aceleași amenințări, alocă pentru sectorul apărării mai puține resurse decât țările similare ca mărime și potențial din regiune”, a adăugat experta. Republica Moldova trebuie să aibă capabilitatea militară necesară pentru a face față unei agresiuni armate, în condițiile în care Rusia continuă politicile sale agresive față de țările din spațiul ex-sovietic în încercarea de a-și restabili dominația asupra lor, consideră Elena Mârzac. „Moldova trebuie să-și mărească capacitatea de apărare, pentru a oferi un nivel minim de securitate în actualul context al invaziei militare a Rusiei în Ucraina”, a declarat și Angela Grămadă, președinta Experts for Security and Global Affairs (ESGA) la emisiunea „Punctul pe AZI” de la TVR Moldova. Iar Iulia Joja, profesor adjunct la Universitatea Georgetown (SUA), specializată în securitatea europeană și a Mării Negre, este convinsă că Republica Moldova nu poate asigura securitatea cetățenilor dacă nu investește în apărare.

Un alt expert militar spune că o parte din bugetul alocat în 2023 va merge pentru modernizarea armamentelor aflate deja în posesia Armatei Naționale și nu neapărat pentru achiziționarea unor arme noi care sunt foarte scumpe. „Toate achizițiile de armament pe care le face Republica Moldova trebuie raportare la nivel internațional cu partenerii Republicii Moldova, conform tratatelor în vigoare. Ceea ce face domnul Dodon este o interpretare tendențioasă ce prinde la publicul care nu cunoaște și nu înțelege domeniul securității și apărării. Lucrurile trebuie explicate pentru ca oamenii să cunoască și să nu fie manipulați”, a declarat pentru Stopfals.md Marin Butuc, expert și cercetător, conferențiar universitar și șef al școlii doctorale „Științe militare și de securitate” al Academiei Militare a Forțelor Armate „Alexandru cel Bun".

Potrivit datelor oficiale, în ultimii zece ani, bugetele prevăzute pentru apărare au fost în creștere de la an la an, inclusiv atunci când Guvernul era condus de Ion Chicu, premierul agreat de socialiști, iar ministru al Apărării era Victor Gaitiuc. Reamintim, potrivit Ziarului de Gardă, Igor Dodon este nașul fiului mai mic al lui Gaiciuc.

Narațiuni propagandistice, repetate de Dodon

În declarațiile sale, fostul președinte Igor Dodon repetă principalele narațiuni ale propagandei pro-Kremlin că SUA pregătesc Moldova pentru un război hibrid cu Rusia, falsuri dezmințite anterior de portalul Stopfals.md, sau că SUA construiesc obiective militare în R. Moldova, dezinformări demontate de asemenea de jurnaliști.

Mădălin Necșuțu

Stopfals.md

 

 

 

 

6 ianuarie 2023 2611

Relevant

Comments 0