Portalul care te protejează de falsuri

Fals: Directorii grădinițelor din Chișinău închid grupele ruse  

4 iulie 2019 1862
Articole
Captura foto

Site-ul kp.md, ”Комсомольская правда в Молдове”, a publicat un articol în care afirmă că directorii de grădinițe din Chișinău ar închide grupele ruse, invocând diferite pretexte. Autoarea materialului acuză autoritățile că ar susține astfel discriminarea pe criteriu lingvistic. În realitate, autoritățile locale închid sau deschid grupe cu instruire în limba rusă doar la solicitarea părinților.   

În articolul Почему в Молдове поддерживается дискриминация по языковому признаку: директора детских садов под разными предлогами закрывают русские группы/(în traducere: „De ce în Republica Moldova este încurajată discriminaerea după criteriul lingvistic: directorii de grădinițe închid grupele ruse sub diferite pretexte”), se vorbește despre două grădinițe din sectoarele Buiucani și Botanica ale municipiului Chișinău, unde directorii ar închide treptat grupele cu predare în limba rusă. Despre primul caz autoarea spune că a aflat dintr-o postare anonimă de pe Facebook. Ea afirmă că administrația unei instituții preșcolare ar fi decis să comaseze cele două grupe ruse existente, pe motiv că în una au rămas doar șapte copii. În cel de-al doilea caz, noul director și-ar fi propus să transforme grădinița într-o instituție cu instruire în totalitate în limba română. „Acest lucru se face atent, încet, dar sigur. În timpul somnului de amiază al copiilor, educatorii în prag de vârsta de pensionare merg la lecții de română, în loc să se pregătească de activități sau să se odihnească. Aceasta este una dintre măsuri”, scrie autoarea, fără a cita vreo sursă.

Totodată, articolul din kp.md reclamă că Legea cu privire la asigurarea egalității, adoptată în 2012, ar fi aplicată selectiv de către activiștii pentru drepturile omului, pe care îi numește „mâncători de granturi”: „Nimeni, de fapt, nu ascunde că vor trece doar câțiva ani și nu vor mai rămâne grupe ruse. Același lucru se întâmplă și în universități, și în grădinițe de copii. Nu e departe ziua când vor face la fel și cu școlile. Oare asta nu este discriminare? Pe criteriu lingvistic. De ce oamenii sunt lipsiți de dreptul de a alege? Ca de obicei, se aplică standarde duble. În Moldova, legile sunt create pentru a fi interpretate așa cum e comod și convenabil”.

Grupe noi se deschid doar la solicitarea părinților

Direcţia Educaţie, Tineret şi Sport a municipiului Chişinău nu a putut comenta cele două cazuri, deoarece în articol nu se spune concret despre ce grădinițe este vorba. La solicitarea ProFact Moldova, Direcția informează, într-un răspuns oficial, că grupele ruse se închid din cauza lipsei solicitărilor de la părinți:  „Solicitări din partea părinţilor pentru un loc în grupe cu instruirea în limba rusă sunt tot mai puţine”. Astfel, în ultimii ani, zece grupe cu instruire în limba rusă au fost reorganizate în grupe cu instruire în limba română, iar în unele instituţii, conform cererilor părinţilor înregistrate pe platforma online a Direcției, s-au deschis/redeschis șapte grupe preşcolare cu limba rusa de instruire.


În total, din 159 de grădiniţe din municipiul Chişinău, 110 sunt cu instruire în limba română, 15 sunt cu instruire în limba rusă, iar 34 de instituţii sunt mixte. În răspunsul Direcției se menționează că în anul 2018, la solicitarea părinţilor, au fost redeschise grupe cu limba rusă de instruire în grădinițele nr. 38 şi nr. 179, iar pe parcursul anului curent, în grădinița nr. 112 s-a redeschis о grupă cu limba rusă de instruire. ”În total, sunt 317 grupe cu instruirea în limba rusa cu un total de 7.989 de copii, ceea ce constituie 21% din numărul total de copii din municipiul Chişinău”, se meționează în răspuns.

Jurist: „Articolul creează artificial o situație de conflict”

Dumitru Sliusarenco, avocat în cadrul Asociației Promo-LEX, spune că articolul din kp.md prezintă speculativ o serie de informații neverificate și creează artificial o situație de conflict între vorbitorii de limbă română și cei de limbă rusă. „În mod direct, acest discurs nu poate fi calificat ca fiind unul de ură, însă creează premise pentru promovarea intoleranței între aceste două grupuri, denaturează situația de fapt, identifică cauze ale problemei care nu sunt verificate și nu au legătură cu realitatea și, per general, pot duce la creșterea tensiunilor sociale”, comentează expertul. Totodată, Dumitru Sliusarenco a remarcat că articolul induce în eroare cititorii cu privire la Legea privind asigurarea egalității.

Site-ul kp.md a fost fondat de publicația „Komsomoskaia Pravda” din Rusia (kp.ru). Este un portal generalist, care publică zilnic conținut local, referitor la Republica Moldova.

Acest site a mai publicat articole care invocau că vorbitorii de limbă rusă din Moldova sunt discriminați, fără a aduce dovezi, sau generalizând unele situații singulare.

Unele din aceste articole au fost dezmințite de portalul Stopfals.md.

ProFact Moldova

4 iulie 2019 1862

Relevant

Comments 0