Falsuri recente
Moldovenii vor trebui să plătească pentru compensațiile la gaze și electricitate de care au beneficiat, iar daca nu vor rambursa banii atunci le-ar putea fi luate pământurile. Asta a declarat ex-premierul Ion Chicu pentru postul de televiziune GRT din Găgăuzia. Afirmația este una falsă, iar cetățenii nu vor fi nevoiți să ramburseze compensațiile, acestea fiind achitate din contul granturilor internaționale. Cu atât mai puțin, nimeni nu intenționează „să le ia pământurile”.
Moderatoare GRT: „Compensațiile sunt achitate din contul creditelor”
În cadrul emisiunii «Интервью недели» („Interviul săptămânii”) difuzată la postul public de televiziune GRT din Găgăuzia pe 4 ianuarie 2023, moderatoarea a discutat cu invitatul Ion Chicu subiectul compensațiilor pentru consumul de gaze și electricitate, oferite de Guvernul Moldovei. Moderatoarea Elena Ratcoglo a declarat că aceste compensaţii sunt achitate din contul creditelor. „În decembrie, ne-au venit primele facturi pentru energia electrică, gaze unde era indicată aparte suma compensaţiei. Oamenii, evident, se bucură că statul îi ajută măcar cu ceva în această perioadă deloc uşoară, totuşi mulţi dintre noi, locuitorii, nu sunt la curent că este vorba despre credite pentru care va trebui cândva să ne răsplătim”, a spus ea.
Chicu: Dacă oamenii nu vor rambursa banii, le vor fi luate pământurile
Ion Chicu a declarat că oamenilor le pot fi luate pământurile dacă aceştia nu vor fi în stare să ramburseze sumele oferite de Guvern în calitate de compensaţii pentru gaze şi electricitate. „Aveţi dreptate, toți acești bani despre care ni se spune că sunt compensații, sunt împrumuturi. Copii și nepoții mei vor avea de plătit, pentru că nimeni nu ne va ierta aceste datorii. Iar dacă nu vom plăti, vor veni și ne vor lua pământurile, de exemplu. Vor spune așa: moldoveni și găgăuzi și toți cei care v-ați bucurat de compensații, acum ne datorați câmpurile voastre, căci trebuie să vă plătiți polițele”, a spus Ion Chicu.
Compensațiile sunt ajutoare nerambursabile
Aceste afirmații nu corespund realității. Al doilea an la rând, moldovenii beneficiază de compensații parțiale pentru gaze și energia electrică, acestea fiind oferite din contul granturilor nerambursabile, acordate Republicii Moldova de partenerii internaționali. Astfel, compensațiile pentru gaze sunt achitate din contul mijloacelor oferite de Uniunea Europeană și Germania.
Faptul că ajutorul este unul nerambursabil a confirmat de Președinția Republicii Moldova încă în octombrie 2021. „Uniunea Europeană acordă Republicii Moldova 60 de milioane de euro în gestionarea crizei de aprovizionare cu gaze naturale. Asistența nerambursabilă este oferită ca urmare a unui dialog constant al autorităților moldovenești cu Uniunea Europeană”, se spune în declarația Președinției. Reprezentanța Uniunii Europene în Republica Moldova la fel a confirmat că banii sunt oferiți cu titlu de asistență: „Prin acest ajutor va putea fi atenuat impactul social-economic al creșterii prețurilor la gaze, în special pentru grupurile vulnerabile ale populației. La modul practic, sute de mii de gospodării din Moldova vor putea supraviețui iernii graţie facturilor mai mici pentru gaze și energie termică”. Astfel că nu este vorba despre credite în aceste scopuri.
În vara lui 2022, Dumitru Budeanschi, pe atunci ministru al Finanțelor, a reiterat că compensațiile pentru gaze sunt achitate nu din contul creditelor. „Anume pentru factura la gaze partenerii noștri externi au venit cu suport direcționat. Atunci când au fost oferite 75 de milioane de euro de către Uniunea Europeană ei au spus că banii sunt destinați pentru susținerea cetățenilor în condițiile crizei energetice; avem un grant în valoare de 40 de milioane de euro din partea Guvernului Germaniei pe care urmează să-l primim. Suntem în negocieri cu Guvernul României pentru un grant în valoare de 10 milioane de euro. Este mai bine când există granturi, or noi nici spațiu de împrumutare nu avem foarte mare, ar fi bine să avem acest spațiu de împrumutare pentru proiectele investiționale care să ne permită să dezvoltăm țara”, a spus Dumitru Budeanschi în cadrul emisiunii „Резюме” de la RliveTV.
Compensațiile pentru energia electrică sunt oferite consumatorilor din contul celor 40 de milioane de euro donate Moldovei de către Germania. Nici banii respectivi nu urmează a fi rambursați. Acest lucru a fost confirmat în noiembrie 2022 de către Marcel Spatari, pe atunci ministrul al Muncii și Protecției Sociale.
Cu referire la asistența din partea României, despre care spunea Budeanschi, și aceasta a fost deja acordată ţării noastre. Banii sunt direcționați pentru achiziționarea de gaze și cărbune, precum și pentru alte necesități cu scopul de a depăși criza energetică.
Ion Chicu nu a putut prezenta dovezi pentru afirmațiile sale și a ofensat jurnalista
L-am apelat pentru un comentariu pe Ion Chicu care a declarat că oamenilor le vor putea fi luate pământurile dacă nu vor rambursa banii care le-au fost oferiți ca și compensații. Acesta nu a prezentat niciun fel de argumente sau dovezi în susținerea afirmațiilor sale și a ofensat-o pe jurnalistă.
Ministerul Finanțelor: Granturile sunt mijloace financiare nerambursabile
Ministerul Finanțelor al Republicii Moldova a confirmat pentru portalul Stopfals.md că o parte din tariful pentru resursele energetice este compensat locuitorilor din țara noastră din contul mijloacelor nerambursabile oferite de către partenerii externi. Acești bani nu vor trebui returnați sau achitați într-un alt mod. „Cheltuielile aprobate în bugetul de stat pentru Fondul de reducere a vulnerabilității energetice sunt prevăzute din contul resurselor generale ale bugetului de stat care, la fel, provin din surse externe oferite de către partenerii de dezvoltare pentru depășirea situației de criză din țară. Respectivele mijloace au fost acordate în calitate de granturi (mijloace financiare nerambursabile)”, se spune în răspunsul Ministerului Finanțelor.
Potrivit informațiilor MF, Moldova a beneficiat în acest scopuri de mijloace nerambursabile oferite de:
În plus, sunt așteptate mijloace financiare care vor fi acordate de către:
Elena Celak,
Stopfals.md
Relevant
Comments 0