Portalul care te protejează de falsuri

Evghenia Guțul promite bani din Rusia pentru locuitorii Găgăuziei. Ce e putred la mijloc?

16 aprilie 2024 2774
Articole, Gândește critic!
Colaj: Stopfals.md

Bașcana Evghenia Guțul a făcut o nouă promisiune locuitorilor Găgăuziei. De această data, ea a făgăduit că în Rusia vor fi perfectate carduri în cadrul Sistemului de plăți „Mir” pe care vor fi transferate câte 2 mii de lei pentru pensionarii și bugetarii din autonomie. În acest sens, a fost semnat și un acord cu banca rusească „Promsviazibank”. Instituția bancară este, de fapt, supusă sancțiunilor și deservește Forțele Armate ale Rusiei. Reprezentanții Guvernului Republicii Moldova, ai Băncii Naționale, precum și experții afirmă că, de fapt, asistăm la noi promisiuni deșarte lansate de conducerea Găgăuziei controlată de Ilan Șor. Totodată, există și suspiciuni vizavi de legalitatea semnării acestui acord. Mai multe detalii aflați în cele ce urmează.

Pensionarilor și bugetarilor din Găgăuzia le vor fi perfectate la distanță, în Rusia, carduri din cadrul Sistemului de plăți „Mir”, declara Evghenia Guțul la începutul lunii martie curent, precizând că banii vor putea fi retrași cu ajutorul rudelor stabilite în Rusia. 

Câteva săptămâni mai târziu, Guțul a semnat, din numele Găgăuziei, un acord cu banca rusească „Promsviazibank” (PBS), care urmează să perfecteze la distanță conturi pentru locuitorii autonomiei. „Pe acest cont, de la 1 mai, vor fi transferate mijloace în valoare de 2 mii de lei pentru toți pensionarii și bugetarii. Contul va putea fi administrat sau prin intermediul aplicației „Banca mobilă”, sau personal de pe teritoriul Rusiei” (în original: «На данный счет, начиная с 1 мая, будут поступать средства в размере 2 тыс. леев для всех пенсионеров и бюджетников. Данным счетом можно управлять либо через приложение мобильного банка, либо — личное присутствие в России»), scrie pe pagina de Facebook a Evgheniei Guțul.

Potrivit Evgheniei Guțul, carduri „Mir” vor fi perfectate pentru 25 de mii de locuitori ai Găgăuziei, iar fiecare dintre ei vor beneficia de 2 mii de lei, în total fiind vorba despre 50 de mil. de lei. Bașcana însă nu a precizat și sursa acestor bani.

„Acum mulți pensionari au smartphone, astfel că prin intermediul aplicației pot fi făcute plăți ori pot fi retrași bani. La fel, țin să menționez că foarte mulți găgăuzi locuiesc și muncesc în Rusia. Bunăoară, dacă părinții locuiesc în Găgăuzia, banii pot fi retrași din bănci pe teritoriul Rusiei” (în original: «Сейчас у многих пенсионеров есть смартфоны, где можно через банковское приложение оплачивать или снимать деньги. Также, хочу отметить, что у нас очень много гагаузов проживают и работают в России. Например, если родители живут в Гагаузии, смогут воспользоваться и обналичить в банках на территории России»), a spus bașcana într-o intervenție la televiziunea publică regională GRT.

Declarațiile despre cardurile „Mir” au fost distribuite pe mai multe resurse controlate de Șor, dar și de platforme pro-ruse de social media. Informațiile au fost publicate pe paginile reprezentanților fostului partid „Șor” (aici și aici), pe canalul de Telegram al Evgheniei Guțul (aici și aici), al Marinei Tauber, al fostului partid „Șor” (aici și aici), dar și pe canalele SputnikKP.MDGagauznewsПравда ГагаузииМолдавский Vагон, «Первый в Молдове» Новости (aici și aici), Мамалыга и ТоканаTV6, Молдавская политика (aici și aici), СмуглянкаSalut Молдова!Пэкалэ ши Тындалэ, WTF Moldova?! (aici și aici), Молдавский пистонСвежие Новости Молдовы și Приднестровец. Publicația a mai fost distribuită și de alți utilizatori de Facebook, iar unul dintre aceștia a comentat știrea în felul următor: „Adică, în curând, Găgăuzia și Transnistria ar putea face parte din componența FR?” (în original: «Гагаузию и Приднестровье скоро ждать в составе РФ?»). Știrea a apărut și în unele grupuri de Facebook (aici), dar și pe paginile adepților Evgheniei Guțul (aici și aici).

Detalii despre Sistemul de plăți „Mir”

Sistemul de plăți „Mir” a fost creat în anul 2015 în Rusia. După invazia amplă a Rusiei în Ucraina, mai multe țări au renunțat la acest sistem de plăți. În R. Moldova, cu excepția regiunii transnistrene, sistemul nu este operațional. În prezent, cardurile „Mir” pot fi utilizate doar în țări ca Belarus, Cuba, Venezuela și Vietnam, dar și pe teritorii nerecunoscute ca Abhazia sau Osetia de Sud. Din aprilie curent, la aceste carduri au renunțat Kârgâzstanul și, parțial, Armenia. Totodată, una din condițiile obligatorii de perfectare a acestui card este deținerea cetățeniei Federației Ruse.

Detalii despre banca cu care Guțul și Konstantinov au semnat acordul

Cardurile „Mir” ar urma să fie eliberate locuitorilor din Găgăuzia de către banca „Promsviazibank”. Bașcanul Găgăuziei Evghenia Guțul și președintele Adunării Populare a Găgăuziei, Dmitri Konstantinov, au semnat un acord cu conducerea acestei instituții. Această bancă, la fel ca multe alte instituții bancare din Rusia, este supusă sancțiunilor internaționale.

În plus, potrivit portalului Mold-street.com, „Promsviazibank” se află într-o situație financiară dificilă, în cadrul instituției fiind impus deja de câțiva ani un regim special de monitorizare. „Acțiunile de prevenire a falimentului, cu participarea Băcii Rusiei pe parcursul anului 2023, au fost desfășurate în raport cu trei instituții de creditare: Banca „TRAST”, „Promsviazibank” și „MInBank” (în original: «Мероприятия по предупреждению банкротства с участием Банка России в течение 2023 года проводились в отношении трех кредитных организаций: Банк «ТРАСТ», «Промсвязьбанк» и «МИнБанк»), scrie în raportul Băncii Rusiei (o autoritate de reglementare, la fel ca Banca Națională a Moldovei) pentru anul 2023.

Reacția autorităților moldovenești la promisiunile de perfectare a cardurilor „Mir”

Reprezentanții Guvernului RM au precizat imediat că Sistemul de plăți „Mir” nu este operațional în țara noastră, astfel că beneficiarii nu vor putea fizic să utilizeze cardurile. 

„Avem sisteme internaționale de plăți, cum ar fi Mastercard, Visa și altele. Ele sunt licențiate în Republica Moldova, fiind utilizate de sistemul bancar. Nu cred că Sistemul de plăți „Mir” poate fi utilizat la noi în țară. Este necesară o precizare. Pentru că nu există acces la acest sistem de plăți, respectiv nici cardurile nu pot fi utilizate în Republica Moldova”, a comentat ministrul finanțelor al R. Moldova, Petru Rotaru.

Reprezentanții Băncii Naționale a Moldovei (BNM) au precizat că, în conformitate cu Regulamentul cu privire la cardurile de plată, inițierea de către prestatorii de servicii de plată a activității în cadrul unui astfel de sistem de plăți cu carduri poate fi efectuată doar după obținerea autorizației din partea BNM. „Iar Banca Națională nu a emis o astfel de autorizație. Ținând cont de aceste prevederi legale, folosirea cardurilor sistemului rus de plăți „Mir” prin intermediul infrastructurii de plăți pe teritoriul Republicii Moldova este fizic imposibilă”, au comunicat surse din cadrul BNM pentru ZdG.md

Reprezentanții Guvernului RM au calificat promisiunile de a oferi pensionarilor și bugetarilor bani prin cardurile „Mir” drept minciuni.             „Aceasta este o altă promisiune absolut falsă. Nici tehnic, nici practic nu poate fi realizat. Ministrul finanțelor a punctat că este o inițiativa care nu are sorți de izbândă și a fost creată doar pentru a mediatiza sau a justifica această plecăciune la Kremlin pe care a făcut-o respectiva oficială însoțită de suita sa, oameni care au înconjurat-o”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă.

Și experții afirmă că în Moldova nu pot fi utilizate cardurile „Mir”

„Pe teritoriul Moldovei nu există nicio bancă licențiată care ar opera cu cardurile „Mir”. Evident, pe teritoriul Moldovei nu pot fi retrase mijloace în numerar, nici nu pot fi efectuate plăți prin intermediul cardurilor „Mir”, a precizat pentru Stopfals.md expertul în domeniul emiterii și acceptării cardurilor bancare Serghei Stoianov.

„PSB deja demult este supusă unor sancțiuni dure. Este banca care deservește Forțele Armate ale Rusiei și este supusă sancțiunilor și restricțiilor SWIFT. Nu văd alte opțiuni de a beneficia de acest carduri, în afară de retragerea numerarului în Transnistria”, a explicat analistul financiar Vlad Grati pentru portalul nostru.

Jurist: Guțul nu este în drept să semneze acorduri internaționale

Vizavi de acordul semnat de Guțul și Konstantinov cu banca rusească există și nedumeriri de ordin juridic. Piotr Manol, șeful Direcției Justiție din Găgăuzia, a atenționat într-un comentariu pentru Nokta.md că în R. Moldova acționează Legea privind tratatele internaţionale, care stipulează că acordurile de cooperare pot fi semnate de președinte sau de un membru delegat al Guvernului.

„Dacă bașcana dorește să coopereze cu cineva, ea urmează să propună inițiativa respectivă Adunării Populare. Deputații trebuie să voteze această inițiativă, după care inițiativa este transmisă Guvernului și Parlamentului. Acolo deputații trebuie să o susțină prin votul lor. Abia după aceasta președintele țării sau un membru împuternicit al Guvernului poate semna acordul”, a precizat Manol.

Vom aminti că în cadrul recentei vizite la Moscova, Evghenia Guțul a oferit și un interviu pentru renumitul propagandist Vladimir Soloviov. În cadrul intervenție, ea a lansat o serie falsuri promovate de echipa lui Șor. Mai multe detalii aici

Despre promisiunile Evgheniei Guțul de a le asigura locuitorilor din Găgăuzia gaze naturale ieftine citiți aici.

 

Piotr Garciu,

Stopfals.md

 

Acum suntem și pe Telegram!

 

Ai depistat un fals? Raportează-l pe semnale.stopfals.md/ro și noi îl vom dezminți!

#NuDezinformării #StopFals #API

16 aprilie 2024 2774

Relevant

Comments 0