Portalul care te protejează de falsuri

Igor Dodon (din nou) se încurcă în cifre. Cu câte instituții media se judecă președintele?

30 mai 2020 1189
Articole
Colaj

Președintele Igor Dodon a declarat în emisiunea sa „Președintele răspunde” din 15 mai că ar avea mai multe procese de judecată cu instituții mass-media care l-ar fi denigrat și „au publicat falsuri” despre el și familia sa. Șeful statului a precizat că sunt „zeci de adresări în judecată doar în ultimul un an și jumătate” și „sunt deja 5, 6, 7 decizii finale ale instanțelor de judecată” care îi dau câștig de cauză. În realitate, potrivit portalului național al instanțelor de judecată, în perioada mandatului său, Igor Dodon a acționat în judecată trei instituții de presă: publicația „Timpul de dimineață”, portalul Omg.md și săptămânalul de investigații „Ziarul de Gardă”, ultimele două procese fiind în derulare.

Declarația lui Igor Dodon despre procesele de judecată cu presa vine după ce el a acționat în instanță redacția „Ziarului de Gardă”, invocând că unele informații din investigația Vacanțele de lux ale președintelui nu ar corespunde realității și sunt defăimătoare. În investigație sunt relatate fapte despre destinațiile exotice, unde și-a petrecut concediile Igor Dodon, familia și apropiații săi în diferite perioade. Întrebat de jurnaliștii „Ziarului de Gardă” care informație anume din investigație nu „corespunde realității”, Igor Dodon a evitat să răspundă, lăudându-se în schimb că în decursul unui an și jumătate a intentat mai multe procese de judecată cu „cei care promovează falsuri”. „Trebuie să spuneți mulțumesc că vă fac publicitate și nu cer cotă din vânzări. Eu glumesc, acuș o să mă dați și o să faceți show-uri din aceasta. Eu am o stimă deosebită față de toți colegii din presă, dar atunci când promovează falsuri, inclusiv despre viața familială, evident că eu voi face tot posibilul să fiți penalizați, conform legii. Eu o să verific într-o zi, iar în următoarele episoade o să vă dau toate adresările în judecată, nu doar față de dvs., ci față de toți acei care au repartizat falsuri. Sunt zeci de adresări în judecată doar în ultimul un an și jumătate. Sunt deja 5, 6, 7 decizii finale ale instanțelor de judecată care îmi dau dreptate mie, că au fost informații eronate. Da cum altfel cu voi să lucrăm? Dacă voi tot felul de prostii publicați, despre mine, despre membrii familiei mele”, a specificat Igor Dodon. Președintele a făcut un apel către alți politicieni să atace presa în judecată: Eu încurajez pe toți politicienii care văd că presa promovează fake news-uri să se adreseze în instanțele de judecată. Altfel cum o să facem regulă? Dacă nu răspunzi și nu te adresezi în judecată însemna că confirmi. În rest, eu sunt deschis presei, orice întrebări aveți”.

Două dosare pe rol, în loc de „zeci”

Declarațiile lui Igor Dodon că ar avea zeci de adresări în judecată doar în ultimul un an și jumătate, făcând trimitere la presă, nu corespund adevărului. Astfel, potrivit portalului național al instanțelor de judecată Instante.justice.md, în prezent Dodon are statut de reclamant în doar două dosare, intentate de el împotriva instituțiilor media. Într-o cauză este vizată compania „OMG Media Grup” SRL (portalul Omg.md), iar în alta – „Ziarul de Gardă” SRL (săptămânalul de investigație „Ziarul de Gardă”). Ambele dosare sunt în prezent în instanța de fond, la Judecătoria Chișinău.

O singură decizie finală în loc de „5, 6, 7”

Nu corespunde adevărului nici afirmația că „sunt deja 5, 6, 7 decizii finale ale instanțelor de judecată” care i-ar da dreptate. Datele portalului național al instanțelor de judecată arată că Igor Dodon s-a judecat cu publicația periodică „Timpul de dimineață”, invocând că în două articole publicate în iulie 2019 i-a fost lezată onoarea, demnitatea și reputația profesională prin afirmațiile că „Zinaida Grecianîi și Igor Dodon au prejudiciat Banca de Economii”. Magistrații de la Judecătoria Chișinău au „constatat ca fiind defăimătoare informaţiile răspândite în cele două articole” și au obligat redacția să publice o dezminţire. Decizia instanței de fond nu a fost contestată la Curtea de Apel, astfel a rămas definitivă.

La Curtea de Apel Chișinău nu există niciun proces în care Dodon se judecă cu presa. La fel, nici în baza de date a hotărârilor Curții Supreme de Justiție, Jurisprudenta.csj.md, nu apare numele lui Igor Dodon în calitate de reclamant împotriva vreunei instituții media sau vreunui jurnalist.

Astfel, în baza informațiilor publicate pe portalurile instanțelor judecătorești, se poate concluziona că în ultimii 1,5 ani există o singură decizie finală care îi dă dreptate lui Igor Dodon împotriva unei instituții media. Iar afirmația președintelui că „sunt deja 5, 6, 7 decizii finale ale instanțelor de judecată”, este falsă.

Politicienii, asociați cu jurnaliștii?

Chiar dacă admitem că Igor Dodon i-a inclus în lista celor care ar „promova falsuri” și pe politicienii și activiștii cu care se judecă, oricum matematica prezidențială „șchiopătează”. La momentul actual, Igor Dodon are câteva procese de judecată pe rol, intentate de el, în care cere să-i fie apărată onoarea și demnitatea sau să fie dezmințite anumite informații, cu reclamați care nu sunt jurnaliști sau instituții media, ci politicieni. Astfel, la Judecătoria Chișinău sunt trei procese de judecată intentate împotriva lui Renato Usatîi, liderul Partidului Nostru și primar al municipiului Bălți. De asemenea în instanța de fond este înregistrat și un proces de judecată în care Igor Dodon îi cere politicianului Andrei Năstase, liderul Platformei Demnitate și Adevăr, să dezmintă anumite informații. Însă aceste dosare sunt la etapa inițială a examinării, deci nu poate vorba de hotărâri judecătorești definitive.

Totodată, Igor Dodon a fost acționat în judecată de către alte părți, având calitatea de pârât. Printre reclamanți se numără Andrei Năstase, dar și Dorin Chirtoacă, vicepreședintele Partidului Liberal, la fel și Centrul de Informații Genderdoc-M. Aceste dosare sunt în curs de examinare.

Șeful statului, economist de profesie, deseori se încurcă în cifre

Nu e prima dată când Igor Dodon distorsionează în declarațiile sale anumite date sau prezintă cifre care nu corespund adevărului. Anul trecut el a declarat că o treime din populația țării sunt reprezentanți ai altor grupuri etnice, decât moldoveni. Portalul Stopfals.md a analizat afirmația lui Dodon și a constatat că este falsă. Potrivit rezultatelor ultimului recensământ al populației care a avut loc în R. Moldova în 2014 (fără regiunea transnistreană) situația este diferită, și anume: 75 la sută din populație au menționat că sunt de etnie moldoveni, 7 la sută au spus că sunt români, iar restul locuitorilor au declarat că aparțin altor etnii: ucraineni, găgăuzi, ruși, bulgari, rromi ș.a. Dacă luăm în calcul și datele privind componența etnică a regiunii transnistrene, pe întreg teritoriul Republicii Moldova locuiesc aproximativ o pătrime de persoane de alte etnii decât moldovenii sau românii.

O altă declarație cu cifre încurcate a vizat satul de baștină a lui Igor Dodon. În anul 2017, președintele a declarat că a donat peste o sută de mii de lei pentru grădiniţa din satul Sadova, raionul Călăraşi. Autoritățile publice locale din Sadova au negat aceste date, menționând că nici Igor Dodon, nici alți investitori apropiați acestuia nu au donat bani sau bunuri grădiniței.

 

Lilia Zaharia

Stopfals.md

30 mai 2020 1189

Relevant

Comments 0