Portalul care te protejează
de falsuri

Igor Dodon și calculele. O treime din populația țării sunt reprezentanți ai altor grupuri etnice, decât moldovenii?

6 ianuarie 2019 1734
Articole
Captură foto

La 5 ianuarie curent, mai multe portaluri de știri au informat că Igor Dodon l-a numit pe Serghei Mișin în funcția de consilier prezidențial pentru relații interetnice, iar în anunțul publicat de Președintele Republicii Moldova în rețeaua socială Facebook se spune că unul din motivele pentru care a instituit această funcție este că „o treime din populația Moldovei este constituită din reprezentanți ai altor grupuri etnice, decât moldoveni”. Rezultatele ultimului recensământ al populației care a avut loc în R. Moldova în 2014 (fără regiunea transnistreană) arată o situație diferită, și anume: 75 la sută din populație au menționat că sunt de etnie moldoveni, 7 la sută au spus că sunt români, iar restul locuitorilor au declarat că aparțin altor etnii: ucraineni, găgăuzi, ruși, bulgari, rromi ș.a. Dacă luăm în calcul și datele privind componența etnică a regiunii transnistrene, pe întreg teritoriul Republicii Moldova locuiesc aproximativ o pătrime de persoane de alte etnii decât moldovenii sau românii.

La 4 ianuarie 2019, Igor Dodon a semnat un decret, prin care l-a numit pe juristul Serghei Mișin în funcția de consilier prezidențial pentru relații interetnice. Într-o postare făcută în aceeași zi pe Facebook, șeful statului a menționat că este pentru prima oară când un președinte de țară are un consilier prezidențial pentru relații interetnice și că această funcție a fost instituită după discuții cu mai multe organizați etno-culturale din Moldova. O treime din populația Moldovei este constituită din reprezentanți ai altor grupuri etnice, decât moldoveni, iar una dintre principalele sarcini ale șefului statului este de a menține legătura permanentă cu aceste organizații și asigurarea păcii și a bunei înțelegeri în societate”, a scris Igor Dodon pe Facebook.

Informația publicată de Dodon este contrazisă, însă, de datele oficiale. Astfel, potrivit unui comunicat al Biroului Național de Statistică (BNS), rezultatele Recensământului Populației și Locuințelor 2014 arată că numărul total de persoane recenzate este de 2.998.235. Datele oficiale ale recensământului mai arată că 75,1% din populația Republicii Moldova care și-au declarat etnia s-au declarat moldoveni, români - 7,0%, ucraineni – 6,6%, găgăuzi - 4,6%, ruşi - 4,1%, bulgari - 1,9%, rromi – 0,3%, iar alte etnii constituind 0,5% din populație”. Aceste date nu includ și regiunea transnistreană care nu este controlată de autoritățile constituționale ale R. Moldova. Ultimele date disponibile privind componența etnică a regiunii transnistrene, publicate de autoritățile nerecunoscute de la Tiraspol, arată că în această regiune locuiesc 475.373 de persoane, 28,6% dintre care se declară moldoveni. Astfel, chiar dacă luăm în calcul și datele din regiunea transnistreană, reiese că aproximativ o pătrime (25,2%) din locuitorii de pe întreg teritoriul Republicii Moldova sunt persoane de alte etnii decât moldovenii sau românii, și nu o treime după cum afirmă Igor Dodon.

Sursa: BNS

Nu este prima dată, când actualul președinte Igor Dodon face declarații în presă sau postări pe Facebook, enunțând date eronate sau speculații. În 2015, el a declarat la un post rusesc de televiziune că “în Federaţia Rusă lucrează aproape un milion din cetăţenii noştri”. În realitate însă, datele Serviciului Federal de Migrațiune din Rusia arătau că la data de 4 octombrie 2015 pe teritoriul Rusiei se aflau aproape 525.000 de cetățeni moldoveni (inclusiv persoanele apte de muncă, dar și minorii, vârstnicii, cei care se află la studii sau în vizită), și nu “aproape un milion” cum declara I. Dodon. Mai multe informații ale lui Igor Dodon care țin de impactul Acordului de Asociere UE-Republica Moldova asupra țării noastre la fel s-au dovedit a fi neadevărate. În vara anului 2018, șeful statului a mai scris pe Facebook că piața UE nu ar fi interesată de fructele din Moldova, experții în domeniul agriculturii calificând aceste afirmații ca speculații.

Lilia Zaharia

Stopfals.md

 

 

 

6 ianuarie 2019 1734

Relevant

Comments 0