Portalul care te protejează
de falsuri

Imagini cu o mașină „înghițită” de asfalt în Rusia, distribuite și comentate intens ca fiind din R. Moldova

15 septembrie 2020 900
Articole
Captură foto

În aceste zile, pe rețelele sociale este viral un filmuleț video cu o mașină care s-a prăbușit într-o groapă în asfalt. Un internaut a distribuit video, lăsând să se înțeleagă că imaginile ar fi din Chișinău, iar multe alte persoane, supărate pe calitatea drumurilor de la noi, au plasat diverse comentarii critice la adresa autorităților municipale. În realitate, incidentul s-a întâmplat în orașul Astrahan din Rusia pe data de 31 august 2020.

Filmulețul a fost publicat zilele trecute în grupul „Zona Liberă” de pe Facebook și în scurt timp a devenit viral. Internauții au fost induși în eroare de comentariul de însoțire care anunța că, chipurile, incidentul s-ar fi întâmplat pe o stradă din Chișinău la 14 septembrie 2020.

Captură foto

În doar câteva ore de la publicare, acest video a adunat peste 300 de comentarii, 2,5 mii de reacții și a fost distribuit de peste 15.800 de ori, iar nemulțumirile și indignarea „au curs gârlă”. Fără a verifica informația și din alte surse, internauții s-au lăsat păcăliți și au crezut că totul s-ar fi întâmplat în Chișinău.

Așa se fac drumurile la Moldova. Drumuri bune pentru Moldova. Bravooooooo domnilor de la guvernare...”, a scris un internaut. Alții au dat vina pe autoritățile publice locale din municipiul Chișinău și pe actualul primar: „Cioban primarul de Chişinãu, promiţi marea şi sarea, dar voi socialiştii nu faceţi nimic în capitalã, doar ştiţii sã furaţi să jefuiţi ţara”, a comentează altcineva.

Colaj: Stopfals.md

Unii utilizatori, însă, și-au dat seama că imaginea nu este din Chișinău, comentând că locația unde a avut loc incidentul este necunoscută și nu e din capitala noastră. Alții au îndemnat internauții să fie atenți la numerele de înmatriculare ale automobilelor din imagini, deoarece pe plăcuțe se vede că acestea sunt din Federația Rusă.

Colaj: Stopfals.md

Internauți moldoveni, păcăliți cu imagini din Rusia

Într-adevăr, imaginile cu mașina „înghițită” de asfalt sunt din Rusia. Incidentul s-a întâmplat pe 31 august 2020, iar craterul s-a format la intersecția străzilor Academician Karoliov și Savușkin din orașul rusesc Astrahan. Potrivit unui comunicat publicat pe site-ul administrației acestui oraș, asfaltul s-a surpat din cauza unei conducte de canalizare care s-a deteriorat. Postul local de televiziune din Astrahan a transmis atunci un reportaj de la fața locului.

Nu este pentru prima dată când internauții se lasă păcăliți de imagini din alte țări, prezentate ca fiind din R. Moldova. În luna martie 2018, portalul Stopfals.md a relatat într-un alt  articol un caz similar. Atunci, un internaut a publicat pe Facebook o poză cu un autoturism răsturnat într-un crater din mijlocul unei șosele din Ucraina, iar în comentariu se spunea că s-a întâmplat în municipiul Bălți.

Mariana Jacot,

Stopfals.md

15 septembrie 2020 900

Relevant

Comments 0