Portalul care te protejează de falsuri

Informațiile incomplete și evazive transmise de instituțiile statului generează interpretări confuze

10 noiembrie 2018 562
Articole
Imagine: colaj

La 7 noiembrie curent, câteva portaluri din Republica Moldova au anunțat că fostul premier Iurie Leancă este cercetat într-o cauză penală privind studiile fiului său, care ar fi fost achitate de Ilan Șor, cercetat penal și condamnat în prima instanță pentru sustrageri în proporţii deosebit de mari. În știri se face trimitere la o postare pe blogul deputatului liberal Lilian Carp, în care este prezentat răspunsul Procuraturii Anticorupție (PA) la sesizarea deputatului referitoare la informația apărută în presă despre studiile feciorului lui Leancă. Ulterior, PA a precizat că Iurie Leancă nu este urmărit penal, iar sesizarea deputatului liberal a fost anexată la materialele unei cauze penale, fără a oferi alte detalii. Portalul Stopfals.md a solicitat PA informații explicite despre această cauză penală, pentru a nu lăsa loc de interpretări, însă instituția nu a oferit o reacție promptă.

La 7 noiembrie, portalurile Jurnal.md, Diez.md și Noi.md au titrat: Leancă, cercetat PENAL în urma investigației Jurnal TV privind studiile fiului său, plătite de Șor”, (doc) Iurie Leancă este vizat într-o cauză penală privind studiile fiului său, care ar fi fost achitate de Ilan Shor”, Dosar penal pe numele lui Leancă?. Site-urile fac trimitere la o postare pe blogul deputatului liberal Lilian Carp care a publicat răspunsul la un demers, adresat Procuraturii Generale, de a se autosesiza și a ancheta informațiile apărute în mass-media că Ilan Șor ar fi achitat studiile în Marea Britanie ale feciorului lui Iurie Leancă.

Subiectul a apărut în spațiul public după ce Jurnal TV a difuzat o investigație în care se menționează că una dintre firmele primarului de Orhei Ilan Șor, care potrivit raportului Kroll a fost implicată și în furtul miliardului, ar fi plătit peste 25 de mii de lire sterline pentru studiile la o instituție de învățământ din Cambridge, Marea Britanie, ale lui Liviu Tristan Leancă, fiul fostului premier Iurie Leancă.

Deputatul liberal Lilian Carp a scris pe blogul său că Procuratura Anticorupție s-a autosesizat și a intentat o cauză penală pe numele lui Iurie Leancă”, publicând răspunsul semnat de Viorel Morari, procurorul-șef al Procuraturii Anticorupție: În rezultat vă înformăm, că adresarea Dvs., a fost anexată la materialele cauzei penale nr. 2015970346, pentru a fi examinată în cadrul urmăririi penale”.

Mesajul incomplet al Procuraturii lasă loc de interpretări

Mesajul a fost preluat de mai multe surse media, iar după publicarea știrilor, Procuratura Anticorupție a venit cu precizare pe pagina sa de Facebook a instituției în care specifică: În urma multiplelor solicitări parvenite din partea reprezentanților mass-media, Procuratura Anticorupție vine cu următoarea concretizare. Dl Iurie Leancă nu este urmărit penal, iar speculațiile făcute in spațiul public nu corespund adevărului”. Totodată, în mesajul de pe Facebook, Procuratura confirmă că ar exista o cauză penală, fără însă a oferi alte detalii: Plângerea domnului Carp a fost anexată la o cauză penală aflată în procedura Procuraturii Anticorupție, așa cum presupune parcursul legal al unor astfel de materiale”. Precizarea Procuraturii Anticorupție a fost publicată de portalurile Diez.md și Noi.md.

Procuratura Anticorupție nu poate comunica alte detalii

Contactată de portalul Stopfals.md pentru a explica despre care cauză penală este vorba în mesajul publicat de PA, pentru a nu lăsa loc de interpretări în presă, Anastasia Mihălceanu, purtătoarea de cuvânt a PA, a cerut timp pentru documentare pentru ca ulterior să spună că „nu poate comunica alte detalii”, însă ar putea afla informații la acest subiect în ziua de luni, când va reveni procurorul-șef.

Președinta Consiliului de Presă: „Instituțiile publice ar trebui să fie mult mai cooperante și să reacționeze rapid”

Este deja o practică ca instituțiile statului să răspundă tardiv la solicitări privind unele informații incomplete sau eronate apărute în mass-media. De foarte multe ori, sunt invocate prevederile Legii privind accesul la informație, potrivit cărora, informația de interes public este furnizată în decurs de 15 zile lucrătoare. În acest timp însă, unele informații incomplete sau false sunt distribuite intens. Viorica Zaharia, președinta Consiliului de Presă din Moldova, le recomandă instituțiilor publice să reacționeze prompt și cu un mesaje explicite, pentru a nu lăsa loc de interpretări. „Este nevoie de un răspuns rapid atunci când jurnaliștii solicită informații de la instituțiile statului, utile pentru stabilirea adevărului sau pentru dezmințirea unor falsuri. Instituțiile publice ar trebui să fie mult mai cooperante și să reacționeze rapid, astfel încât să aibă de câștigat atât mass-media, cât și instituțiile/persoanele vizate, dar în primul rând publicul”.

Rodica Malic

Stopfals.md

10 noiembrie 2018 562

Relevant

Comments 0