Portalul care te protejează
de falsuri

Laboratoarele secrete și George Soros: dezinformarea despre COVID-19 în țările parteneriatului estic al UE

20 mai 2020 1081
Articole, Alte produse ale partenerilor, COVID-19
Sursa: Euvsdisinfo.eu

Pe măsură ce COVID-19 s-a răspândit în vecinătatea estică a UE, au apărut teorii ale conspirației, informații înșelătoare și dezinformare. Pentru mass-media pro-Kremlin, pandemia oferă noi oportunități de a dezvolta narațiunile existente de dezinformare și de a inventa altele noi.

Laboratoare secrete

De ani buni, surse de dezinformare pro-Kremlin au exploatat falsul laboratoarelor militare secrete sponsorizate de Occident „în vecinătatea Rusiei”. Dintre acestea, cel mai semnificativ este cazul laboratorului Lugar din Tbilisi, Georgia, pe care mass-media pro-Kremlin a încercat mult timp să-l înfățișeze ca o instalație pentru dezvoltarea armelor biologice americane și alte rele inventate. Când a început focarul de coronavirus, laboratorul Lugar a servit ca un șablon de dezinformare convenabil. Într-adevăr, primul exemplu de dezinformare pro-Kremlin cu privire la coronavirus, înregistrat în baza de date EUvsDisinfo, la 22 ianuarie 2020, întrunește aceeași narațiune familiară, spunând publicului din Belarus că noul virus chinez a fost probabil elaborat în bio-laboratoarele NATO. Armenii, de asemenea, au auzit că laboratoarele finanțate de Pentagon au fost implicate în crearea COVID-19.

La scurt timp după aceea, multiple mesaje de dezinformare s-au extins pe această narațiune: REN TV, unul dintre cele mai mari posturi de televiziune din Rusia, a susținut că coronavirusul a servit interesele SUA, deoarece laboratoarele americane funcționau nu numai în jurul Rusiei, ci și în țările din Asia. RT Arabic a adăugat că SUA are 25 de laboratoare periculoase în jurul Rusiei, Chinei și Iranului. Într-un interval de doar câteva luni, media pro-Kremlin a văzut laboratoare secrete răsărite în întreaga lume: în statele baltice și Indonezia și, desigur, în vecinătatea estică a UE.

Mai multe instituții media pro-Kremlin au afirmat că SUA se temea de scurgerea substanțelor infecțioase pe propriul său teritoriu, prin urmare a construit laboratoare biologice militare clandestine în „țările colonizate”, adică Ucraina, Georgia și, de asemenea, Moldova. Insinuarea din spatele acestor mesaje este că epidemiile încep „lângă aceste instalații”, fără de a exclude posibilitatea ca COVID-19 să fi fost fabricat într-unul dintre laboratoarele din Ucraina. Aceste teorii ale conspirației au obținut un impuls suplimentar după ce ediția rusă a RT a citat îngrijorările oficialilor chinezi cu privire la pretinsele activități secrete ale laboratoarelor biologice americane din fostele republici sovietice.

Narațiunea „laboratoarelor secrete” s-a dovedit a fi o sursă bună pentru distragere și dezinformare. Încurajați de succesul aparent al mass-mediei pro-Kremlin, de asemenea și alți actori au început să o folosească, sprijinindu-se reciproc și legând mai multe elemente de dezinformare într-o teorie a conspirației cizelată: laboratoarele secrete explică izbucnirea coronavirusului; focarul coronavirusului dovedește existența laboratoarelor secrete.

Sursa: Euvsdisinfo.eu

Unul dintre obiectivele principale ale dezinformării pro-Kremlin în regiune este de a provoca un blocaj în relația dintre UE și partenerii săi din vecinătatea estică. În contextul COVID-19, aceste eforturi de dezinformare iau o nouă formă, în care UE este înfățișată în mod sistematic ca fiind incapabilă să răspundă la focar de una singură, cu atât mai puțin să-și ajute vecinii.

Prin urmare, Sputnik-ul din Armenia și Azerbaidjan declară că solidaritatea europeană nu există și că COVID-19 s-a dovedit a fi un test de neînvins pentru UE. Mai multe instituții media din Georgia susțin că UE a abandonat Italia - toate acestea în contrast cu Rusia și China, care sunt întotdeauna gata să întindă o mână de ajutor.

Eforturile UE de a combate pandemia și de a-i ajuta pe cei mai afectați au fost examinate de către mass-media internațională și de către europeni înșiși. Dar democrațiile acceptă critici și deseori acestea servesc ca un apel puternic la îmbunătățire. UE a lansat eforturi considerabile pentru a face față efectelor pandemiei în Europa și nu numai. Aceasta a reacționat rapid la nevoile partenerilor săi internaționali, inclusiv prin furnizarea de sprijin material pentru partenerii estici ai UE.

Cu toate acestea, această caracteristică remarcabilă a sistemelor democratice de adaptare și perfecționare rămâne insondabilă pentru instituțiile media de dezinformare. În schimb, acestea se concentrează pe silabisirea sfârșitului globalizării, unitatea Occidentului care se prăbușește și apariția unui nou ordin mondial condus de Moscova, Washington și Beijing, fără loc pentru Europa.

De la nivel global la unul local - dezinformarea își găsește publicul

În toată lumea, pandemia COVID-19 a produs teren fertil pentru dezinformarea legată de sănătate și proliferarea 5G, anti-vaccinurilor și alte teorii ale conspirației. Multe dintre acestea și-au găsit, de asemenea, drum în sfera informațională a țărilor parteneriatului estic.

De exemplu, o teorie a conspirației care circulă în mediul mediatic în limba franceză, susținând că coronavirusul a fost creat de om cu unele particule de HIV adăugate la acesta, a fost amplificat de către Sputnik în Azerbaidjan. Teoriile conspirației care îl vizează pe Bill Gates au fost traduse în georgiană și în alte limbi.

Cu toate acestea, este evident că mesajele de dezinformare nu sunt pur și simplu transcrise în diferite regiuni; ele sunt adaptate contextelor locale. În Belarus, Organizația Mondială a Sănătății este acuzată de instaurarea panicii; în Armenia, de dezvoltarea vaccinurilor cu scopul de a reduce populația globală. În mod similar, numeroase mesaje de dezinformare care îl prezintă pe George Soros ca o amenințare pentru Armenia pot fi întinse puțin mai mult, pentru a-l implica și în crearea COVID-19. Ucraina, în ochii dezinformării pro-Kremlin, este întotdeauna la un pas de dezintegrare și poate fi astfel ușor văzută ca prăbușindu-se sub povara COVID-19.

Chiar și dezinformarea cu privire la „leacurile miraculoase” a fost adaptată contextelor locale. Verificatorii de fapte georgieni au remarcat un site web „de știri alternative” care susținea, fără nicio bază, că sângele georgian este unic, deoarece conține particule care pot combate COVID-19 și că acest „leac” a fost folosit în spitalele germane. Și pentru cei care ar avea dubii cu privire la proprietățile vindecătoare ale sângelui georgian, instituțiile media de dezinformare au oferit o alternativă - un remediu homeopatic care conține sânge de crocodil.

Un studiu recent realizat de rețeaua globală de activiști online - Avaaz, a observat că, în ciuda eforturilor noi ale companiilor de social media, dezinformarea online continuă să prolifereze, în special pe piețele media mai mici. Acest lucru este valabil și în țările Parteneriatului estic.

Recent, Facebook a eliminat conturile mai multor instituții media pro-Kremlin care operează din Crimeea anexată ilegal și răspândind dezinformarea în toată regiunea, precum și publicului internațional. News Front și South Front, ajutați de persoane din Rusia și Donbas, au împărtășit teorii ale conspirației nu numai despre COVID-19, ci și despre Ucraina, NATO și alte probleme. De asemenea, printre altele, a fost închisă o rețea de conturi Facebook neautentice, care au jucat rolul autorităților medicale din Georgia în cadrul pandemiei COVID-19. Astfel de exemple sunt încurajatoare. Cu toate acestea, este clar că pentru a stopa în mod semnificativ răspândirea dezinformării, trebuie să fie făcute mult mai multe.

 

Sursa: Euvsdisinfo.eu

 

20 mai 2020 1081

Relevant

Comments 0