Portalul care te protejează de falsuri

Mandatul de patru ani al lui Igor Dodon: ajutoare din Vest, laude pentru Est (II)

14 octombrie 2020 3805
Articole, COVID-19
Captură foto: Stopfals.md

Pe toată durata mandatului său de președinte, Igor Dodon a transmis cu regularitate mesaje de laudă și de mulțumire pentru Federația Rusă, în multe cazuri dezinformând prin date și cifre scoase din context și interpretate tendențios. Pandemia provocată de COVID-19 la fel este folosită de Igor Dodon și PSRM pentru elogierea Federației Ruse și a altor „state prietene”, cum ar fi Turcia sau China, în contrast cu Uniunea Europeană și alți parteneri strategici ai Republicii Moldova care sunt prezentați de oficiali în lumină negativă.

Pandemia de COVID-19 ca pretext de propagandă și promovare politică

Astfel, în perioada când mai multe state europene, SUA și organizațiile internaționale și-au mobilizat eforturile, oferind Moldovei asistență financiară și materială substanțială pentru a face față crizei provocate de COVID-19, unii deputați socialiști și presa afiliată acestora au diminuat ajutorul acestora, în schimb au mediatizat intens ajutoarele mai puțin consistente oferite de Rusia, China și Turcia. Bunăoară, deputatul socialist Bogdan Ţîrdea a promovat mai multe informații false în emisiunea sa de autor На самом деле” (în traducere: În realitate”) de la postul pro-PSRM NTV Moldova din aprilie 2020 (minutul 6:11): Europa ne-a dat 140 de milioane de euro pentru lupta cu ciuma. Unde sunt banii, ticăloșilor? Vreau să întreb cetățenii: Voi acest ajutor l-ați văzut? Nici eu nu l-am văzut. Eu am văzut ajutorul Chinei și al Rusiei: măști, teste, respiratoare. De fapt, Uniunea Europeană ne-a dat zero lei”.

 

Sursă: Ntv.md

În aceeași perioadă, site-urile pro-Kremlin au distribuit intens dezinformări că R. Moldova a fost abandonată în fața pandemiei de partenerii strategici din Vest, în schimb Rusia și China ne ajută.

Iar la 24 septembrie 2020, portalul Aif.md, deținut de deputatul socialist Corneliu Furculiță, a publicat articolul «Старый друг лучше двух новых»: Додон – о помощи России в период пандемии» (în traducere: „Un prieten vechi este mai bun decât doi noi”: Dodon - despre ajutorul Rusiei în timpul pandemiei”). În text se face referire la o declarație a lui Igor Dodon pentru postul de televiziune «МИР 24» din Rusia: „Pandemia de coronavirus a arătat cine și ce este, iar proverbul rusesc „Un prieten vechi este mai bun decât doi noi” s-a justificat din nou. Șeful statului a menționat că Federația Rusă a ajutat Moldova cel mai mult în această perioadă dificilă: A fost și în martie, imediat după ce, din păcate, acest coronavirus a apărut în Republica Moldova. Când am fost ajutați cu transport ca să aducem un lot umanitar de ajutor din China, am avut nevoie urgentă de acesta și nu am putut găsi o soluție. Au existat și alte cazuri specifice de asistență din partea Federației Ruse. Suntem foarte recunoscători prietenilor noștri, fraților din CSI, a spus el”.

Asistență în contextul pandemiei, oferită de UE și statele membre UE în valoare de circa 100 milioane de lei

Afirmațiile lui Igor Dodon și ale altor reprezentanți PSRM despre ajutoare pentru combaterea COVID-19 nu corespund adevărului și sunt prezentate speculativ în scop politic și electoral. În timpul pandemiei, atât UE și țările membre, SUA și alți parteneri de dezvoltare au oferit donații generoase Republicii Moldova pentru prevenirea și combaterea infecției de COVID-19. Portalul Stopfals.md a analizat informațiile din datele deschise privind ajutoarele oferite țării noastre de la începutul pandemiei până la 11 octombrie 2020. Cifrele vorbesc de la sine.

Asfel, potrivit datelor disponibile pe site-ul Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, actualizate la data de 11 octombrie 2020, în contextul pandemiei de COVID-19 Uniunea Europeană a oferit țării noastre asistență medicală de peste 25.000.000 de lei, ajutorul constând în echipamente de protecție. Cu donații generoase au venit și țările membre UE: România, Germania, Franța, Polonia, Bulgaria, Lituania, Ungaria, Malta. În total, doar asistența directă, oferită de UE și țările membre UE depășește 98.800.000 de lei. Potrivit informațiilor publicate de Ministerul Sănătății, și Marea Britanie a donat echipamente de protecție în valoare de peste 34.000 de lei, iar Statele Unite ale Americii au donat dispozitive medicale Spitalului din Taraclia în valoare de circa 230.000 de lei.

2,2 milioane de dolari din partea SUA

În martie 2020, Guvernul SUA a alocat, prin intermediul USAID, 1,2 milioane de dolari SUA pentru a opri răspândirea COVID-19 în Moldova. Aceste fonduri au fost direcționate către reprezentanțele din Moldova ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și UNICEF. Iar în mai, Guvernul SUA, prin intermediul USAID, a alocat adițional, un milion de dolari. Astfel, până în prezent, USAID a acordat aproape 2,2 milioane de dolari SUA pentru medicina urgentă din Moldova, în lupta cu COVID-19. În ultimii 25 de ani, Statele Unite au investit peste 1 miliard de dolari în Moldova, inclusiv aproape 42 de milioane de dolari - în sistemul de asistență medicală, axat pe sănătatea mamei și copilului, combaterea tuberculozei, cît și prevenirea și controlul asupra bolilor infecțioase.

 

Donații de la 18 instituții și organizații internaționale

Conform aceleiași informații publicate pe site-ul ministerului Sănătății, R. Moldova a obținut asistență pentru lupta cu COVID-19 și de la 18 organizații și instituții internaționale. Astfel, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a donat dispozitive medicale, zeci de mii de echipamente de protecție și sute de mii de medicamente, consumabile și accesorii. Bunăoară, Spitalului Clinic Municipal de Copii Valentin Ignatenco” din Chișinău i-au fost donate aparate de oxigenoterapie și concentrator de oxigen în valoare de 5.000.000 de lei. Numai asistența medicală de la OMS, oferită inclusiv cu suportul Uniunii Europene, depășește 19.800.000 de lei. Totodată, țara noastră a beneficiat de ajutor și de la organizații internaționale cu renume, cum sunt Banca Mondială, Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF), Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), Fondul Global pentru Combaterea SIDA, Tuberculozei și Malariei, UN Women și altele. Asistența totală oferită de cele 18 instituții și organizații internaționale depășește 45.500.000 de lei, constând din echipamente de protecție, medicamente, dispozitive medicale etc., care au ajuns în spitalele și centrele medicale din țară.

Kituri și teste de la ruși în valoare de 1.450.000 de lei

Datele Ministerului Sănătății arată că, în contextul pandemiei de COVID-19, Guvernul Federației Ruse a oferit țării noastre, în luna mai 2020, un ajutor în valoare de circa 1.450.000 de lei. Asistența constă în kituri de detecție ARN SARS-Cov-2019 și teste pentru depistarea COVID-19 (PCR), acestea fiind oferite Agenției Naționale pentru Sănătate Publică.

Totodată, R. Moldova a beneficiat și de ajutoare oferite de guvernele Chinei, Azerbaijanului, Turciei și Statului Qatar, în valoare totală de peste 19.000.000 de lei.

 

Mariana Jacot,

Stopfals.md

VEZI ȘI: Mandatul de patru ani al lui Igor Dodon: ajutoare din Vest, laude pentru Est (I)

 

14 octombrie 2020 3805

Relevant

Comments 0