Portalul care te protejează de falsuri și manipulări mediatice

Falsuri recente

7 august 2020 148
Matematica unor instituții media politizate: „peste un milion” de beneficiari înseamnă, de fapt, circa 660 de mii  
30 iulie 2020 1978
FALS: Mai mulți ucraineni au decedat după ce li s-a administrat un vaccin american împotriva coronavirusului
27 iulie 2020 4029
O factură din Germania pentru „un test Covid-19” a pus pe jar câteva țări din Europa
23 iulie 2020 252
O promisiune electorală „rostogolită” de Igor Dodon de patru ani
20 iulie 2020 1327
VIDEO: Utilizarea măștilor NU provoacă hipoxie
17 iulie 2020 1252
CRONICA SITE-URILOR DE ŞTIRI FALSE: Banda metalică de la măştile medicale este o antenă 5G, iar părinții sunt obligați să plătească câte 1500 de euro pentru a cumpăra calculatoare
15 iulie 2020 2968
Igor Dodon își asumă rolul de autor al unei inițiative legislative... lansată de alții
14 iulie 2020 223
Falsuri și narative anti-americane în jurul protestelor din SUA
9 iulie 2020 161
Laboratoare de arme biologice americane, inventate de laboratoarele media pro Kremlin
8 iulie 2020 814
Atacul clonelor pe Facebook – noua tehnică de clickbait, atac cibernetic și discreditare politică
5 iulie 2020 2355
FALS: Utilizarea măștilor provoacă hipoxie
30 iunie 2020 258
CRONICA DEZINFORMĂRII 7
26 iunie 2020 199
CRONICA DEZINFORMĂRII 6
25 iunie 2020 631
FALS: În ultimii ani, nici un reprezentant al ONG-urilor în domeniul drepturilor omului nu a fost în penitenciare
15 iunie 2020 3761
Coronavirus „alarmă falsă” – un fake-news internațional care a prins în România și R.Moldova
15 iunie 2020 858
FALS: Începe ciparea populației în octombrie 2020!

Noi speculații pe subiectul colaborării Republicii Moldova cu NATO

13 martie 2019 667
Articole
Colaj

Portalul Fondului de Cultură Strategică din Rusia Fondsk.ru a publicat pe 6 martie o știre cu titlul „NATO se ia de tinerii din Moldova”, potrivit căreia „NATO nu-și pierde speranța că moldovenii vor începe să iubească acest bloc”. Portalul face referire la un proiect de educație, realizat în comun de Centrul de Informare și Documentare NATO (CID NATO) și Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE). Reprezentanții acestor organizații neagă că prin activitățile lor ar face propagandă în favoarea NATO, argumentând că rolul lor în acest proiect este de a informa cât mai multă lume despre cooperarea NATO și Republica Moldova.

Materialul a fost preluat de câteva instituții de presă de la Chișinău, printre care Bloknot-moldova.md și Point.md care titrează că „NATO intenționează să facă propagandă printre tinerii din Republica Moldova”: „Alianța Nord-atlantică se ia în modul serios de tânăra generație din Moldova, lansând proiecte mari de propagandă printre tinerii și tinerele republicii noastre”.

În ambele texte nu sunt inserate opiniile reprezentanților organizațiilor vizate, ci doar sunt prezentate unele activități din acest proiect.

Exert IPRE: „Nu ne propunem să atentăm la statutul de neutralitate al Republicii Moldova”

Reprezentanții celor două organizații infirmă însă afirmațiile din aceste articole. Proiectul „Tineri pentru NATO - 70 de ani de pace și securitate în Europa” are drept scop creșterea nivelului de informare în rândul tinerilor cu privire la rolul global al NATO, dar și cooperarea dintre NATO și Republica Moldova în diverse domenii, a comunicat pentru Stopfals.md expertul asociat al IPRE, Mihai Mogîldea, coordonatorul proiectului. „Dată fiind existența în spațiul public a unor informații eronate legate de impactul colaborării dintre NATO și Republica Moldova asupra statutului de neutralitate ale țării noastre, proiectul își propune să asigure o platformă de discuții și dezbateri factologice și pertinente cu privire la dialogul dintre cele două părți, bazate pe angajamentele reale asumate de Republica Moldova și NATO. Pe această cale, ne propunem să contracarăm interpretările greșite cu privire la obiectivele cooperării dintre NATO și Republica Moldova, să analizăm miza parteneriatului dintre cele două structuri dintr-o perspectivă regională, dar și oportunitățile pentru consolidarea statutului actual al acestui parteneriat. Sub nicio formă nu ne propunem să atentăm la statutul de neutralitate al Republicii Moldova”, a mai explicat Mihai Mogîldea.

Și activitățile CID NATO se vor axa pe informare, dar nu pe propagandă, așa cum este specificat în text. „Prin aceste activități, noi nu promovăm aderarea la NATO, ci parteneriatul dintre Republica Moldova și NATO care nu contravine cu statutul de neutralitate, căci neutralitatea nu înseamnă izolare și lipsă de implicare în acțiuni ce contribuie la asigurarea păcii și securității în regiune”, se menționează într-un comentariu al CID NATO pentru portalul Stopfals.md.

Narativul anti-NATO în presa pro-rusă

Fondsk.ru este portalul Fondului de Cultură Strategică din Rusia în care sunt publicate materiale de analiză inclusiv anti-NATO și UE, fiind promovat rolul pozitiv al Rusiei în reglementarea problemelor internaționale.

Portalul Bloknot-moldova.md se prezintă ca parte a holdingului media rusesc „Rus media-grupp”. Fondatorul rețelei, Oleg Paholkov, menționează în mesajul de prezentare că scopul este „apărarea lumii ruse”.

Point.md este un proiect al companiei moldovenești Simpals, creat în anul 2006. Publică știri în limba rusă, de obicei preluate din alte surse.

Dragoș Drăgan

Stopfals.md

 

 

13 martie 2019 667

Relevant

Comments 0