Portalul care te protejează de falsuri și manipulări mediatice

Falsuri recente

3 aprilie 2020 385
Bogdan Țîrdea dezinformează. Consiliul raional Ocnița nu a cumpărat mașina de 600 mii lei în noiembrie 2019
2 aprilie 2020 703
Fals: Virusul mortal a venit în Moldova din Occident, iar ajutoarele - din Rusia și China
27 martie 2020 1436
Cronica site-urilor de ştiri false despre COVID – 19
27 martie 2020 1095
FALS: Pe timp de pandemie, forțele americane și NATO au invadat Europa
21 martie 2020 1687
Fals: Maia Sandu cere UE să instituie embargo produselor moldovenești
19 martie 2020 1340
FALS: Ambasadorul SUA a fost evacuat din Moldova
16 martie 2020 1964
Fals: Cererile moldovenilor pentru redobândirea cetățeniei române ar putea fi refuzate
16 martie 2020 5684
Ediție specială: CRONICA SITE-URILOR DE ŞTIRI FALSE DESPRE COVID-19
11 martie 2020 1733
Fals: În Olanda au murit sute de păsări din cauza rețelei 5G
5 martie 2020 557
Falsurile lunii februarie: Coronavirusul se tratează cu remedii naturiste, Parlamentul European atacă mișcarea pro-familie din România, iar Ucraina a pierdut Crimeea pentru totdeauna
3 martie 2020 1398
Fals: Judecătorii au salarii de două ori mai mari decât deputații
26 februarie 2020 2216
O notificare FALSĂ despre Coronavirus, distribuită masiv în rețelele sociale
25 februarie 2020 375
Fals: Parlamentul European a votat rezoluția anti-familie
21 februarie 2020 1093
CRONICA SITE-URILOR DE ŞTIRI FALSE: De la scumpirea lumânărilor în biserici cu 50% și taxe pentru moldovenii care vor merge în Europa, până la banane infectate cu virusul coronavirus
13 februarie 2020 752
Hoțul strigă prindeți hoțul, sau Cum utilizează presa pro-Kremlin cazul Rjavitin pentru a face propagandă
10 februarie 2020 1061
FALS: Secretarul de Stat al SUA Mike Pompeo recunoaște că Ucraina a pierdut Crimeea

O notificare FALSĂ despre Coronavirus, distribuită masiv în rețelele sociale

26 februarie 2020 2215
Articole
Colaj

În rețelele sociale circulă un mesaj care conține o așa-zisă notificare de urgență despre răspândirea Coronavirusului (COVID-19) care ar fi fost emisă de Ministerul Sănătății din România. În mesajul devenit viral, se anunță că „focarul este foarte grav și fatal ”, iar odată ce persoana este infectată, „nu mai există leac”. Ministerul român al Sănătății a precizat pentru portalul Stopfals.md că informația din rețelele sociale este falsă și le recomandă oamenilor să se informeze doar din surse media credibile și de pe site-urile instituțiilor oficiale de profil.

„Notificarea de urgență a Ministerului Sănătății cu ordin al Ministrului nr.198/22.02.2020 către public privat și către toți cetățenii României în REGIM DE URGENȚĂ care de această dată arată că focarul de gripă Coronavirus este foarte grav și fatal și precizează că în perioada imediat următoare posibil să ajungă și în România! Nu mai există leacuri odată ce sunteți infectat”, se spune în mesajul viral pe Whatsapp și Messenger, canale de comunicare ale rețelei sociale Facebook. Informația este distribuită și în diferite grupuri în rețelele sociale, conținând și câteva „recomandări”: „Metoda de prevenire este să vă mențineți gâtul umed, nu lăsați gâtul să se usuce nici o clipă. Astfel, nu vă țineți setea, deoarece odată ce membrana din gât vă va fi uscată, virusul vă va invada în corp în decurs de 10 minute”. Mesajul este diseminat și de internauții din Republica Moldova, inclusiv, de persoane publice. Au nimerit în capcana știrii false și unii jurnaliști care produc emisiuni pe teme de medicină.

Oamenii trebuie să se informeze din surse oficiale

În realitate, nu există un astfel de ordin semnat de ministrul român al Sănătății. Oana Cătălina Grigore, directoare în cadrul Direcției relații cu publicul de la Ministerul Sănătății din România, a declarat pentru portalul Stopfals.md că știe despre așa-zisa notificare care circulă în rețelele sociale, însă informația este total falsă. Ea atenționează populația să se informeze despre acest virus doar din surse oficiale, de pe site-urile ministerelor Sănătății, al Afacerilor Interne, al Afacerilor Externe sau al Institutului Național de Sănătate Publică. „În niciun caz să nu se informeze din  mesaje pe care le primesc din partea unor cunoștințe sau a altor persoane care răspândesc astfel de zvonuri”, a mai adăugat Oana Cătălina Grigore. În seara de 26 februarie, în România a fost confirmat oficial primul caz de infecție cu Coronavirus.

Ministerul Afacerilor Interne din România anunță că, în curând, va pune la dispoziție și o linie telefonică în cadrul Institutului Național de Sănătate Publică, iar cei interesați vor putea solicita informații referitoare la infecția cu Coronavirus.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), la 25 februarie erau 2700 de persoane decedate și 80239 infectate cu Coronavirus. Este important de menționat că 27909 de persoane s-au tratatat doar datorită tratamentului simptomatic. Posibile vaccinuri și medicamente pentru prevenirea și tratarea COVID-19 sunt în curs de investigare de către specialiști în domeniu. OMS precizează că cele mai des întâlnite simptome ale COVID-19 sunt febra, oboseala și tusea uscată. Unii pacienți pot prezenta dureri, congestie nazală, dureri în gât sau diaree. Persoanele în vârstă, precum și cele cu probleme medicale, cum ar fi hipertensiunea arterială, probleme cardiace sau diabet, sunt mai susceptibile să dezvolte o evoluție mai gravă a bolii. Într-un video realizat de OMS se explică clar ce este Coronavirus și cum ne putem apăra de el.

Pe site-ul internațional Who.int (Organizația Mondială a Sănătății) sunt informații oficiale despre acest virus, prezentate în timp real. Informații utile despre această epidemie pot fi găsite și pe site-ul Ministerului Sănătății din Republica Moldova.

Subiectul Coronavirusului a stârnit în mediul online un val de dezinformări și teorii conspiraționale în care sunt prezentate presupuse cauze ale îmbolnăvirii, dar și remedii miraculoase care i-ar trata pe cei infectați. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, până în prezent, nu există niciun vaccin și niciun medicament antiviral specific care să prevină sau să trateze COVID-19.

Mariana Jacot,

Stopfals.md

 

26 februarie 2020 2215

Relevant

Comments 0