Portalul care te protejează de falsuri

O notificare FALSĂ despre Coronavirus, distribuită masiv în rețelele sociale

26 februarie 2020 3556
Articole, COVID-19
Colaj

În rețelele sociale circulă un mesaj care conține o așa-zisă notificare de urgență despre răspândirea Coronavirusului (COVID-19) care ar fi fost emisă de Ministerul Sănătății din România. În mesajul devenit viral, se anunță că „focarul este foarte grav și fatal ”, iar odată ce persoana este infectată, „nu mai există leac”. Ministerul român al Sănătății a precizat pentru portalul Stopfals.md că informația din rețelele sociale este falsă și le recomandă oamenilor să se informeze doar din surse media credibile și de pe site-urile instituțiilor oficiale de profil.

„Notificarea de urgență a Ministerului Sănătății cu ordin al Ministrului nr.198/22.02.2020 către public privat și către toți cetățenii României în REGIM DE URGENȚĂ care de această dată arată că focarul de gripă Coronavirus este foarte grav și fatal și precizează că în perioada imediat următoare posibil să ajungă și în România! Nu mai există leacuri odată ce sunteți infectat”, se spune în mesajul viral pe Whatsapp și Messenger, canale de comunicare ale rețelei sociale Facebook. Informația este distribuită și în diferite grupuri în rețelele sociale, conținând și câteva „recomandări”: „Metoda de prevenire este să vă mențineți gâtul umed, nu lăsați gâtul să se usuce nici o clipă. Astfel, nu vă țineți setea, deoarece odată ce membrana din gât vă va fi uscată, virusul vă va invada în corp în decurs de 10 minute”. Mesajul este diseminat și de internauții din Republica Moldova, inclusiv, de persoane publice. Au nimerit în capcana știrii false și unii jurnaliști care produc emisiuni pe teme de medicină.

Oamenii trebuie să se informeze din surse oficiale

În realitate, nu există un astfel de ordin semnat de ministrul român al Sănătății. Oana Cătălina Grigore, directoare în cadrul Direcției relații cu publicul de la Ministerul Sănătății din România, a declarat pentru portalul Stopfals.md că știe despre așa-zisa notificare care circulă în rețelele sociale, însă informația este total falsă. Ea atenționează populația să se informeze despre acest virus doar din surse oficiale, de pe site-urile ministerelor Sănătății, al Afacerilor Interne, al Afacerilor Externe sau al Institutului Național de Sănătate Publică. „În niciun caz să nu se informeze din  mesaje pe care le primesc din partea unor cunoștințe sau a altor persoane care răspândesc astfel de zvonuri”, a mai adăugat Oana Cătălina Grigore. În seara de 26 februarie, în România a fost confirmat oficial primul caz de infecție cu Coronavirus.

Ministerul Afacerilor Interne din România anunță că, în curând, va pune la dispoziție și o linie telefonică în cadrul Institutului Național de Sănătate Publică, iar cei interesați vor putea solicita informații referitoare la infecția cu Coronavirus.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), la 25 februarie erau 2700 de persoane decedate și 80239 infectate cu Coronavirus. Este important de menționat că 27909 de persoane s-au tratatat doar datorită tratamentului simptomatic. Posibile vaccinuri și medicamente pentru prevenirea și tratarea COVID-19 sunt în curs de investigare de către specialiști în domeniu. OMS precizează că cele mai des întâlnite simptome ale COVID-19 sunt febra, oboseala și tusea uscată. Unii pacienți pot prezenta dureri, congestie nazală, dureri în gât sau diaree. Persoanele în vârstă, precum și cele cu probleme medicale, cum ar fi hipertensiunea arterială, probleme cardiace sau diabet, sunt mai susceptibile să dezvolte o evoluție mai gravă a bolii. Într-un video realizat de OMS se explică clar ce este Coronavirus și cum ne putem apăra de el.

Pe site-ul internațional Who.int (Organizația Mondială a Sănătății) sunt informații oficiale despre acest virus, prezentate în timp real. Informații utile despre această epidemie pot fi găsite și pe site-ul Ministerului Sănătății din Republica Moldova.

Subiectul Coronavirusului a stârnit în mediul online un val de dezinformări și teorii conspiraționale în care sunt prezentate presupuse cauze ale îmbolnăvirii, dar și remedii miraculoase care i-ar trata pe cei infectați. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, până în prezent, nu există niciun vaccin și niciun medicament antiviral specific care să prevină sau să trateze COVID-19.

Mariana Jacot,

Stopfals.md

 

26 februarie 2020 3556

Relevant

Comments 0