Portalul care te protejează de falsuri și manipulări mediatice

Falsuri recente

31 mai 2020 227
Adevăr și fals în postarea premierului Chicu, dedicată „junelui” Mureșan
30 mai 2020 213
Igor Dodon (din nou) se încurcă în cifre. Cu câte instituții media se judecă președintele?
29 mai 2020 157
PĂCATUL MINCIUNII
27 mai 2020 130
FALS: Împrumutul rusesc pentru Moldova a fost blocat în contextul luptei geopolitice ruso-chinezo-americane  
25 mai 2020 409
FALS: Microcipurile implantate sub piele au legătură cu virusul COVID-19 și cu tehnologia 5G  
22 mai 2020 1220
FALS: PSRM este singurul partid care a donat subvențiile de la stat pentru lupta cu COVID-19
19 mai 2020 1371
FALS: 496.000 de copii au fost paralizați în India în urma unei campanii de vaccinare susținută de Fundația lui Bill Gates
15 mai 2020 1101
Fals: Termometrul non-contact și termoscanerul „marchează” oamenii
29 aprilie 2020 1387
FALS: Tehnologia 5G a provocat răspândirea noului coronavirus, iar în Moldova sunt instalate antene 5G
24 aprilie 2020 1762
FALS: Herpesul ucide noul coronavirus, iar infectarea se face prin teste
24 aprilie 2020 712
FALS: Cele 87 de milioane de euro acordate de UE în contextul crizei COVID-19 se duc la ONG-uri
15 aprilie 2020 1827
FALS: Maia Sandu „luată pe sus” de medicii de la Fălești
13 aprilie 2020 978
Dezinformări și sfaturi periculoase pentru tratamentul COVID-19 pe un portal cu profil religios
6 aprilie 2020 1074
Falsurile lunii martie: Forțele americane și NATO „invadează” Europa pe timp de pandemie, hoții se dau drept medici veniți să dezinfecteze casele, iar elevii vor învăța vara din cauza Coronavirusului

O notificare FALSĂ despre Coronavirus, distribuită masiv în rețelele sociale

26 februarie 2020 2419
Articole, COVID-19
Colaj

În rețelele sociale circulă un mesaj care conține o așa-zisă notificare de urgență despre răspândirea Coronavirusului (COVID-19) care ar fi fost emisă de Ministerul Sănătății din România. În mesajul devenit viral, se anunță că „focarul este foarte grav și fatal ”, iar odată ce persoana este infectată, „nu mai există leac”. Ministerul român al Sănătății a precizat pentru portalul Stopfals.md că informația din rețelele sociale este falsă și le recomandă oamenilor să se informeze doar din surse media credibile și de pe site-urile instituțiilor oficiale de profil.

„Notificarea de urgență a Ministerului Sănătății cu ordin al Ministrului nr.198/22.02.2020 către public privat și către toți cetățenii României în REGIM DE URGENȚĂ care de această dată arată că focarul de gripă Coronavirus este foarte grav și fatal și precizează că în perioada imediat următoare posibil să ajungă și în România! Nu mai există leacuri odată ce sunteți infectat”, se spune în mesajul viral pe Whatsapp și Messenger, canale de comunicare ale rețelei sociale Facebook. Informația este distribuită și în diferite grupuri în rețelele sociale, conținând și câteva „recomandări”: „Metoda de prevenire este să vă mențineți gâtul umed, nu lăsați gâtul să se usuce nici o clipă. Astfel, nu vă țineți setea, deoarece odată ce membrana din gât vă va fi uscată, virusul vă va invada în corp în decurs de 10 minute”. Mesajul este diseminat și de internauții din Republica Moldova, inclusiv, de persoane publice. Au nimerit în capcana știrii false și unii jurnaliști care produc emisiuni pe teme de medicină.

Oamenii trebuie să se informeze din surse oficiale

În realitate, nu există un astfel de ordin semnat de ministrul român al Sănătății. Oana Cătălina Grigore, directoare în cadrul Direcției relații cu publicul de la Ministerul Sănătății din România, a declarat pentru portalul Stopfals.md că știe despre așa-zisa notificare care circulă în rețelele sociale, însă informația este total falsă. Ea atenționează populația să se informeze despre acest virus doar din surse oficiale, de pe site-urile ministerelor Sănătății, al Afacerilor Interne, al Afacerilor Externe sau al Institutului Național de Sănătate Publică. „În niciun caz să nu se informeze din  mesaje pe care le primesc din partea unor cunoștințe sau a altor persoane care răspândesc astfel de zvonuri”, a mai adăugat Oana Cătălina Grigore. În seara de 26 februarie, în România a fost confirmat oficial primul caz de infecție cu Coronavirus.

Ministerul Afacerilor Interne din România anunță că, în curând, va pune la dispoziție și o linie telefonică în cadrul Institutului Național de Sănătate Publică, iar cei interesați vor putea solicita informații referitoare la infecția cu Coronavirus.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), la 25 februarie erau 2700 de persoane decedate și 80239 infectate cu Coronavirus. Este important de menționat că 27909 de persoane s-au tratatat doar datorită tratamentului simptomatic. Posibile vaccinuri și medicamente pentru prevenirea și tratarea COVID-19 sunt în curs de investigare de către specialiști în domeniu. OMS precizează că cele mai des întâlnite simptome ale COVID-19 sunt febra, oboseala și tusea uscată. Unii pacienți pot prezenta dureri, congestie nazală, dureri în gât sau diaree. Persoanele în vârstă, precum și cele cu probleme medicale, cum ar fi hipertensiunea arterială, probleme cardiace sau diabet, sunt mai susceptibile să dezvolte o evoluție mai gravă a bolii. Într-un video realizat de OMS se explică clar ce este Coronavirus și cum ne putem apăra de el.

Pe site-ul internațional Who.int (Organizația Mondială a Sănătății) sunt informații oficiale despre acest virus, prezentate în timp real. Informații utile despre această epidemie pot fi găsite și pe site-ul Ministerului Sănătății din Republica Moldova.

Subiectul Coronavirusului a stârnit în mediul online un val de dezinformări și teorii conspiraționale în care sunt prezentate presupuse cauze ale îmbolnăvirii, dar și remedii miraculoase care i-ar trata pe cei infectați. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, până în prezent, nu există niciun vaccin și niciun medicament antiviral specific care să prevină sau să trateze COVID-19.

Mariana Jacot,

Stopfals.md

 

26 februarie 2020 2419

Relevant

Comments 0