Portalul care te protejează
de falsuri

O nouă găinărie pe Internet: din numele Maib, escrocii promit câştiguri din investiţii  

23 iunie 2023 1161
Articole, Gândește critic!
Colaj

Pe Facebook apare multă publicitate, chipurile, din numele Maib (Moldova Agroindbank) cu oferte de câştiguri mari. În realitate, este o schemă pusă la punct de nişte escroci care, din numele acestei instituţii bancare din Moldova, solicită datele cardului bancar. În acest material vom relata cum acţionează escrocii şi cum sustrag banii din conturile persoanelor credule.

Publicitatea pe Facebook este plasată de pe conturi false

Schema cu pretinsele investiţii în Maib este promovată activ pe Facebook. În primul rând, ne-au atras atenția conturile de pe care sunt făcute postările respective. Toate sunt false şi au fost create de curând.

Ulterior am accesat linkul promovat de escroci. Şi aici ne-a atras atenţia bara de adrese. De regulă, în cazul site-urilor oficiale, bara de adresă conţine denumirea entității respective. Escrocii însă au o adresă irelevantă.

Cum funcționează schema escrocilor

Pe site, escrocii solicită completarea unui formular cu indicarea numelui, prenumelui, adresei de email și a numărului de telefon.

La numărul indicat revine cu un apel escrocul care se prezintă a fi „asistent” şi are misiunea să vă explice „cum puteţi câștiga banii”. În cazul nostru, escrocul s-a prezentat ca fiind funcționar bancar și ne-a spus că pentru a începe să câștigăm bani avem nevoie să ne creăm cabinetul personal indroducând acolo toate datele cardului bancar.

Ulterior, escrocul spune că va trebui să-i transmitem prin mesaj codul pe care îl vom recepționa printr-un SMS expediat la telefon. Toate solicitările sunt explicate prin faptul că acesta ar avea nevoie să asocieze cardul pe care-l deţineţi şi la care veţi incasa banii.

În niciun caz nu transmiteţi datele cardului bancar. Imediat cum veţi transmite aceste date, vă vor fi sustraşi banii de pe cont. Există servicii de transferuri online de pe un card pe altul oferite oficial de mai multe bănci din Moldova. Obţinând toate datele despre card, escrocii fac un transfer online pe alt card, de obicei, de peste hotare, astfel că recuperarea acestora va fi practic imposibilă.

Maib atenţionează despre escroci

Pe site-ul oficial Maib (Moldova Agroindbank) au apărut mai multe atenţionări privind diferitele scheme de escrocherie, inclusiv şi despre „investiţii”. La fel, banca oferă recomandări care ne vor ajuta să nu devenim victime ale răufăcătorilor, inclusiv:

  • niciodată nu comunicaţi persoanelor necunoscute sau celor în care nu aveţi încredere datele aferente cardurilor, codul CVV (cele 3 cifre de pe verso-ul cardului), codul recepţionat prin SMS şi alte date despre card;
  • în cazul investiţiilor, este necesar să aflaţi informații detaliate despre companie şi angajatul concret, experienţa acestuia, alte detalii relevante;
  • dacă suspectaţi că aţi fost contactat(ă) de un escroc care s-a prezentat drept angajat al băncii, luaţi legătura cu banca dvs. şi precizaţi dacă aţi fost telefonat de cineva din personalul instituţiei şi de ce. Numărul de telefon este indicat chiar pe cardul bancar.

 

Constantin Hairetdinov,

Stopfals.md

23 iunie 2023 1161

Relevant

Comments 0