Portalul care te protejează
de falsuri

Portalul Stopfals.md a semnat Codul de principii al celei mai mari rețele de verificare a faptelor din lume: International Fact-Checking Network (IFCN)

2 octombrie 2020 909
Articole
Sursa: IFCN

Alături de alte 83 de organizații de fact-checking din întreaga lume, portalul Stopfals.md este oficial semnatar al Codului de principii al IFCN de la Poynter.org. Documentul conține o serie de angajamente pe care organizațiile semnatare le respectă pentru a promova excelența în verificarea faptelor.

Statutul de semnatar al Codului de principii al IFCN poate fi acordat organizațiilor de fact-checking înregistrate legal, care publică cu regularitate articole de verificare a faptelor, într-un mod echidistant și imparțial, respectând normele de etică în jurnalism. Solicitarea organizației sau a portalului este examinată de evaluatori independenți.

Codul de principii reprezentă, de fapt, o serie de reguli pe care le respectă portalul sau organizația de fact-checking, printre care: corectitudinea faptelor expuse, integritatea membrilor echipei, pluralismul și imparțialitatea jurnaliștilor, transparența finanțării etc. Decizia finală de aprobare aparține unui consiliu consultativ al IFCN. Examinarea solicitării portalului Stopfals.md a durat câteva luni.

 

În general, nu pot primi statutul de semnatar al IFCN organizațiile a căror activitate editorială este controlată de stat sau afiliată politic. De la această regulă se poate face o excepție, dacă evaluatorul IFCN constată că există o separare clară și neechivocă dintre politica editorială  a organizației și afilierea politică a acesteia.

În prezent 84 de organizații din lume sunt semnatare ale Codului de principii al IFCN, iar alte 13 sunt în proces de verificare Printre organizațiile semnatare, sunt cunoscutele redacții de presă și portaluri de fact-checking din lume: Reuters, The Washington Post Fact Checker, Dpa-Faktencheck din Germania, Full Fact din Marea Britanie, Myth Detector din Georgia, Re:Baltica din Letonia, Stopfake.org din Ucraina etc.

IFCN a fost creat de Institutul Poynter din SUA, organizație care gestionează o școală de jurnalism și un centru de cercetare.

NOTĂ: Statutul de semnatar al Codului de principii al IFCN obligă jurnaliștii portalului Stopfals.md să respecte toate angajamentele pe care și le-au asumat atunci când platforma a aplicat să devină membră a acestei rețele internaționale de fact-checking. În cazul în care jurnaliștii vor încălca normele deontologice, cititorii pot sesiza IFCN cu o plângere împotriva Stopfals.md.  

Lilia Zaharia

 

2 octombrie 2020 909

Relevant

Comments 0