Portalul care te protejează
de falsuri

„Președintele ales de Dumnezeu” va fi anchetat de procurori pentru propaganda războiului și ațâțarea vrajbei

26 martie 2022 735
Articole
Mihail Garbuz
Sursa foto: Radio Europa Liberă Moldova

Partidul Patrioții Moldovei (PPM), condus de controversatul politician Mihail Garbuz, și mai puțin cunoscuta organizație „Patria noastră Moldova” și-au manifestat deschis susținerea față de intervenția militară rusă în Ucraina, promovând cu această ocazie o serie de falsuri răspândite și de către media afiliată Kremlinului. Într-o conferință de presă susținută la 24 martie, la o lună de la invazia armatei ruse în Ucraina, Garbuz a acuzat Occidentul că ar fi vinovat de destabilizarea situației din Ucraina.

Tot discursul lui Garbuz a conținut falsuri și mesaje cu instigare la ură și război. Portalul Stopfals.md a selectat dezinformările pe care le-a transmis liderul PPM, aceleași alegații pe care le propagă și sursele pro-Kremlin.

FALS 1: „Operațiunea specială” în Ucraina - o măsură împotriva izbucnirii celui de-al treilea război mondial

Partidul Patrioții Moldovei și organizația „Patria noastră Moldova” justifică și susțin intervenția militară rusă în Ucraina. „Susținem și înțelegem în totalitate  necesitatea desfășurării operațiunii speciale de denazificare și demilitarizare a Ucrainei, pe care o considerăm  o măsură preventivă pentru neizbucnirea celui de-al treilea război mondial”, se spune în declarația prezentată la conferința de presă de Mihail Garbuz și Artiom Guriev.

Termenul de „operațiune militară specială” pentru invazia rusă în Ucraina este folosit doar de Moscova și puținii săi aliați externi. La fel, instituțiile media din Rusia sunt obligate să utilizeze anume această expresie în raport cu invazia în Ucraina. În realitate, aceasta este un adevărat război, iar mai mulți experți și politicieni internaționali au atras atenția asupra pericolului izbucnirii unei conflagrații mondiale, provocate de agresiunea militară rusă. Războiul din Ucraina este considerat și ca cea mai mare criză nucleară din secolul XXI, după ce în noaptea de 3 spre 4 martie la o clădire administrativă a centralei nucleare din orașul ucrainean Zaporojie a izbucnit un incendiu, după un atac al armatei ruse.

FALS 2: Instigatorii războiului din Ucraina sunt țările occidentale

Garbuz a mai declarat că războiul din Ucraina a fost provocat încă în 2014 de Occident, atunci când ucrainenii au protestat împotriva deciziei fostului președinte Viktor Ianukovici de a nu semna Acordul de asociere cu UE și că „instigatorii tragediei sunt țările occidentale”.

Și acesta este un fals. De fapt, evenimentele din anul 2013 din Ucraina, cunoscute cu denumirea EuroMaidan au fost proteste organizate de cetățenii ucraineni nemulțumiți de decizia guvernului ucrainean de atunci de a suspenda procesul de pregătire pentru semnarea Acordului de Asociere și a Acordului de Liber Schimb cu Uniunea Europeană. Anume Rusia este cea care a pornit războiul în Ucraina cu opt ani în urmă, când a ocupat peninsula Crimeea. Ulterior, două regiuni separatiste din estul Ucrainei și-au autoproclamat independența, fiind susținute direct de Federația Rusă.

FALS 3: Occidentul producea în Ucraina arme biologice pentru a ataca Rusia

Partidul Patrioții Moldovei preia și un alt subiect promovat intens de propaganda rusă - cel al presupuselor laboratoare biologice americane/occidentale în Ucraina, unde chipurile se făceau teste sau se produceau arme biologice. Potrivit lui Garbuz, „Occidentul a pregătit Ucraina pentru o agresiune militară împotriva Federației Ruse. Deschiderea și finanțarea laboratoarelor biologice vorbește despre faptul că erau elaborate arme care probabil ar fi fost utilizate împotriva poporului rus”.

Subiectul unor pretinse laboratoare biologice construite/finanțate de Occident/SUA în fostele republici sovietice (inclusiv în Republica Moldova) a fost intens mediatizat de presa rusă în ultimi ani. El a fost reluat cu mai multă intensitate în ultimele două săptămâni, după ce Moscova a anunțat că ar fi identificat o rețea de astfel de laboratoare în teritoriile ocupate ale Ucrainei. Acest fals a fost dezmințit recent și de portalul Stopfake.org, text în care se spune că Ambasada SUA în Ucraina a negat în repetate rânduri „crearea de laboratoare biologice militare” în țara vecină.  

Subiectul așa-ziselor laboratoare biologice a ajuns în discuții și în cadrul unei reuniuni ONU, unde Rusia a fost acuzată de promovarea unor „teorii sălbatice ale conspirației”. Presa occidentală amintește că Rusia a venit cu asemenea acuzații și în privința Georgiei. Și în privința Republicii Moldova au existat acuzații similare, demontate anterior de Stopfals.md.

 FALS 4: Guvernarea de la Chișinău este împotriva Rusiei

O altă afirmație falsă, promovată de liderul organizației „Patria noastră Moldova”, Artiom Guriev, este că guvernarea de la Chișinău s-ar fi alăturat „isteriei mondiale anti-ruse”. De fapt, Republica Moldova nu s-a alăturat sancțiunilor internaționale împotriva Rusiei, deși decizia a provocat anumite nemulțumiri la Kiev.

La scurt timp după declarațiile de susținere a războiului, făcute la conferința de presă, organizată de Partidul Patrioții Moldovei și organizația „Patria noastră Moldova”, Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale a anunțat într-un comunicat de presă că procurorii s-au autosesizat, iar „faptele vor fi examinate prin prisma infracțiunilor prevăzute de articolele 140 (propaganda războiului) și 346 din Codul penal (acțiuni intenționate îndreptate spre ațâțarea vrajbei, diferențierii sau dezbinării naționale, etnice, rasiale sau religioase)”.

Garbuz, „președintele ales de Dumnezeu”, transmite mesaje antisemite

Pe pagina sa de Facebook, Mihail Garbuz a publicat mai multe mesaje, comentarii antisemite și de justificare a războiului, după ce chiar pe 24 februarie, când a început invazia militară rusă, el și-a atașat la poza de pe Facebook drapelul Rusiei.

Captură foto/Facebook.com

Pe 14 martie el a comentat: „Zа Россию, Zа Vикторию над фашизмом!” (în traducere: ”Pentru Rusia, Pentru victoria asupra fascismului”), utilizând vădit intenționat în cuvintele rusești litera latină Z pe care o folosește armata rusă pentru a marca echipamentele militare în Ucraina, această literă fiind considerată simbol al susținerii intervenției militare ruse. Garbuz a scris acest comentariu la câteva zile după ce Serviciul de Informații și Securitate a îndemnat cetățenii să se abțină de la acțiuni ilegale (inclusiv promovarea unor însemne și mesaje care promovează războiul).

În alt caz, Garbuz și-a exprimat nemulțumirea față de compania Facebook, a anunțat că renunță la contul său pe această rețea de socializare, menționând că fondatorul Facebook este evreu, la fel ca președintele Ucrainei Vladimir Zelenski.

Cine este Mihail Garbuz?

Mihail Garbuz este cunoscut pentru viziunile sale anti-europene și pentru promovarea „frăției” moldo-ruse. În 2014 el a ajuns în vizorul serviciilor speciale pentru implicarea într-o presupusă tentativă de pregătire a unor revolte împotriva autorităților statului. Cu doi ani mai târziu, a participat la alegerile prezidențiale, identificându-se ca „un președinte ales Dumnezeu”.

Partidul Patrioții Moldovei este o formațiune de nișă. Deși se declară partid pro-moldovenesc, la alegerile parlamentare din 2021 a participat cu un program electoral care prevedea „organizarea unui referendum privind intrarea Moldovei în componența Federaţiei Ruse”. Partidul a obținut 889 de voturi, adică 0,06% din voturile valabil exprimate.

Cine este Artiom Guriev?

Artiom Guriev este om de afaceri. În declarația de avere și interese personale depusă la Comisia Electorală Centrală înainte de alegerile parlamentare din anul 2021, acesta declara că este manager la firma Agro-Nova Prim SRL. La scrutinul de anul trecut, acesta a candidat din partea Partidului „Patrioții Moldovei”, fiind plasat pe poziția nr. 2 în listă.

Guriev este și președintele Asociației Obștești „Patria mea e Moldova", înființată în anul 2016.

 

Dana Dragan

Stopfals.md

26 martie 2022 735

Relevant

Comments 0