Portalul care te protejează
de falsuri

Președintele raionului Drochia promovează falsuri pe un canal de Telegram: „Este contul meu și fac ce vreu și când vreu”

17 iunie 2021 2825
Articole
Colaj

Alexei Vasilean, președintele raionului Drochia, ales pe listele Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), promovează pe canalul său de Telegram informații false precum că Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) ar pregăti după alegerile parlamentare o lege prin care ar obliga cetățenii, inclusiv pe moldovenii din diaspora, să-și declare toate veniturile, bunurile mobile și imobile. Demnitarul de la Drochia afirmă că în timpul său liber are dreptul să publice în rețelele sociale orice informație vrea, indiferent de faptul este adevărată sau falsă.

Sperietoare electorală pentru a minți diaspora

Alexei Vasilean a redistribuit o postare publicată pe canalul anonim de Telegram Bazar Politic”, adresată în special cetățenilor din diaspora: AVERTIZARE! AVERTIZARE! AVERTIZARE! Diaspora, ești la un PAS de a lua ȚEAPĂ! PAS confirmă: După alegerile parlamentare va fi adoptată o lege prin care persoana va fi OBLIGATĂ SĂ DEMONSTREZE AVEREA pe care a agonisit-o pe parcursul vieții(...) Așadar, dacă ați muncit mai mulți ani peste hotare, fie rudele au muncit și au trimis bani acasă, v-ați ridicat o casă și, probabil, aveți o mașină, atunci pregătiți documente pentru a arăta sursele LEGALE cum ați ajuns cu „această bogăție". Inițiativa a fost anunțată inițial de Președintele Maia Sandu, ulterior preluată de PAS-ul ei. Adoptarea acestui proiect de lege este una din prioritățile PAS”.

În postare cetățenii sunt avertizați că li se va confisca averea dacă nu vor prezenta dovezi ale sursei banilor: În cazul în care nu veți putea aduce toate fițuicile cu ștampile, care arată orice venit din ultimele decenii, casa și altă proprietate pe care o aveți va fi confiscată, potrivit legii pe care o promovează PAS”.

Deși informația publicată de canalul anonim de Telegram Bazar Politic” este evident falsă, iar în spațiul public nu au fost anunțate astfel de inițiative, Alexei Vasilean a redistribuit-o cu intenția clară de a dezinforma publicul.

Îmbogățirea ilicită este adresată doar subiecților declarării averilor, confiscarea – persoanelor condamnate

Nu a existat nicio inițiativă legislativă sau declarație publică despre intenția de a adopta o lege prin care cetățenii din diaspora vor fi obligația să-și justifice averile și proprietățile. Recent președinta Maia Sandu a spus că se pregătește o nouă lege de confiscare a averii, pe care o va propune noului Parlament, deoarece actuala lege nu funcționează: „Una dintre primele legi pe care le voi propune următorului Parlament, și pentru asta avem nevoie de oameni cinstiți, va fi privind confiscarea averii. Noi avem astăzi o lege, dar care nu funcționează. Știți ce se întâmplă astăzi? ANI, care e departe de a fi și ea ideală, trebuie să demonstreze că un judecător sau ministru, sau deputat nu a avut venit legal ca să aibă o astfel de avere. Ceea ce vreau eu să propun e ca nu ANI să facă asta, ci fiecare om în parte să vină cu dovada. Asta va fi mult mai ușor”, a menționat Maia Sandu, în emisiunea „Dialoguri” cu Vlad Kulminski”, difuzată de postul de televiziune Jurnal TV. Astfel, inițiativa se referă la subiecții declarării, adică persoanele care dețin o anumită funcţie de demnitate publică și alți funcționari specificați în legea privind declararea averii și a intereselor personale, nicidecum la cetățenii simpli, din țară sau din diaspora. Subiecții declarării averii și intereselor personale pot fi cercetați în ce privește îmbogățire ilicită, numai că Autoritatea Națională de Integritate (ANI) întâmpină greutăți la documentarea acestor cazuri, deoarece cadrul legislativ conține lacune, iar subiecții declarării nu-și declară adevărata valoare a bunurilor mobile și imobile. Astfel, se ajunge ca un autoturism de lux sau imobile impunătoare să aibă o valoare derizorie în acte. În legislația actuală a Republicii Moldova există și prevederea de confiscare, atât specială, cât și extinsă a averii care se aplică doar persoanelor condamnate. Astfel, articolele 106 și 1061 din Codul penal prevăd că poate fi dispusă confiscarea extinsă dacă valoarea bunurilor dobândite de persoana condamnată (timp de 5 ani înainte şi după săvârşirea infracţiunii, până la data adoptării sentinţei) depăşeşte substanţial veniturile dobândite licit. În baza probelor prezentate în dosar, instanţa de judecată trebuie să constate că bunurile respective provin din activităţi infracţionale. Deci, este vorba doar de persoanele condamnate, nu de toate persoanele, așa cum s-a menționat în falsul canalului de Telegram Bazar Politic”, redistribuit de președintele raionului Drochia.

Menționăm că pe canalul „Bazar Politic” sunt publicate cu regularitate tot felul de dezinformări despre Maia Sandu, dar și despre membri ai PAS.

Demnitarul care distribuie falsuri: „Pe paginile mele personale ce doresc aceea postez”

Întrebat de ce promovează o informație falsă, președintele socialist al raionului Drochia a insistat că este dreptul lui să redistribuie ce vrea.

Reproducem dialogul dintre Alexei Vasilean și reportera portalului Stopfals.md:

  • Alexei Vasilean: Este o redistribuire de la Bazar politic. Dacă aveți întrebări, la Bazarul politic le adresați.
  • Reporteră: Atâta timp cât ați redistribuit și dvs. asemenea informații, înseamnă că sunteți în asentimentul lor, nu?
  • A.V: Probabil…
  • R: Sunteți sigur că această informație este corectă?
  • A.V: Ăăă, haideți așa, este canalul meu de Telegram și eu distribui ce doresc, când doresc…
  • R: Sunteți o persoană cu demnitate publică, nu cred că trebuie să vă eschivați de la responsabilitate.
  • A.V: Dumneavoastră considerați că eu n-am dreptul la gândirea mea sau cum?
  • R: Sigur că aveți.
  • A.V: Îi Telegramul meu canal, pe account-ul meu de Facebook postez ce doresc. Dacă este o pagină oficială a Consiliului raional unde sunt ca președinte, atunci puteți să-mi dați întrebări, însă paginile mele sunt personale și ce doresc, aceea postez.

 

Dialog” cu pumnii și picioarele

Amintim că la alegerile locale din toamna anului 2019, Alexei Vasilean a fost ales consilier raional la Drochia pe listele Partidului socialiștilor, iar ulterior a fost promovat de partid în funcția de președinte al raionului. Potrivit portalului Rise Moldova, la alegerile prezidențialele din toamna anului 2020, Alexei Vasilean și soția sa au contribuit cu circa 13 mii de lei la campania electorală a lui Igor Dodon.

Vasilean a intrat în vizorul presei după ce portalul Nordnews.md a publicat imagini video în care acesta a fost filmat de câteva ori cum se ia la bătaie în orașul Drochia. Potrivit unei înregistrări, în toamna anului 2020, el s-a luat la ceartă cu un tânăr, pe care l-a bătut cu pumnii și picioarele.

Incidentul s-a produs în fața unui magazin din oraș. Alexei Vasilean și-a recunoscut identitatea în înregistrări, dar susține că nu-și amintește nimic despre acest caz.

 

Lilia Zaharia,

Stopfals.md

 

 

 

 

 

 

17 iunie 2021 2825

Relevant

Comments 0