Portalul care te protejează
de falsuri

RÂS CU PLÂNS: Accident din orașul Dnepropetrovsk din Ucraina atribuit orașului Bălți

27 martie 2018 1021
Râs cu plâns
Colaj
Această imagine din Ucraina a fost trucată de mai multe ori, fiindu-i atribuite diferite locații și comentarii false că incidentul s-ar fi întâmplat în Federația Rusă, Spania, Italia, Africa de Sud etc.

 

Săptămâna trecută în rețele de socializare a fost distribuită activ postarea unui internaut cu numele Nicolai Cazacu, în care apare fotografia unui autoturism răsturnat într-un crater din mijlocul unei șosele, iar imaginea este însoţită de comentariul „Bălți, intersectia 1 Mai cu Ștefan cel Mare”. În realitate, această fotografie datează din septembrie 2014 și reflectă un incident în orașul Dnepropetrovsk din Ucraina.

 

Această imagine are peste 5200 de distribuiri. Cu toate că mai mulți utilizatori ai rețelelor de socializare comentează că imaginea nu este din Bălți, unii au continuat s-o distribuie, inclusiv deputatul socialist Vasile Bolea.


 

Imagine trucată și re-utilizată de peste o sută de ori

 

În realitate, imaginea virală în rețelele de socializare este din Ucraina, din orașul Dnepropetrovsk, iar craterul s-a format pe strada Berezinskaia, când un autoturism a căzut după ce asfaltul s-a surpat din cauza unui uragan. Incidentul a avut loc la 24 septembrie 2014. Postul de televiziune din Ucraina „112 Украина” a transmis atunci un reportaj de la fața locului, unde autoturismul era răsturnat în acea groapă din asfalt.

 

Potrivit site-ului TinEye.com, această fotografie a fost utilizată în mediul online de 106 ori, iar prin intermediul instumentului de vizualizare a metadelor (date despre date), vedem că ea a fost încărcată pentru prima oară în Internet în luna octombrie 2014. De atunci internauții au trucat-o și i-au atribuit diferite locații și comentarii false că acest accident s-ar fi întâmplat în Federația Rusă, Spania, Italia, Africa de Sud etc.

 

Lilia Zaharia

Stopfals.md

27 martie 2018 1021

Relevant

Comments 0