Portalul care te protejează
de falsuri

Restricțiile de călătorie, sursă de inspirație pentru autorii de falsuri

22 iulie 2020 3540
Articole, COVID-19
Colaj

Autorii de știri false profită de restricțiile de călătorie impuse de unele țări în contextul pandemiei de COVID-19, publicând diferite minciuni la această temă. Unele informații sunt copiate din comunicatele de presă emise de autoritățile române, dar atribuite Republicii Moldova. Site-ul de falsuri Jurnalstiri.site a dezinformat că moldovenii nu vor putea părăsi țara în luna august, iar moldovenii din diasporă veniți acasă pe timp de pandemie nu vor putea ieși din țară în următorii doi ani. Același site a publicat falsuri că mai multe țări „îi trimit forțat acasă pe moldoveni” și „își închid hotarele pentru moldoveni pe un termen nedeterminat”.

Moldovenii nu vor putea părăsi țara toată luna august – FALS

La 18 iulie, site-ul de știri false Jurnalstiri.site a titrat „moldovenii nu vor putea părăsi țara toată luna august”. În text se anunță că „mai multe state și-au deschis frontierele și au început să primească cetăţeni străini, însă nu și pentru moldoveni, frontierele sunt deschise doar pentru cetățenii UE. Ministerul de Externe anunță că moldovenii ramân blocați în țară pâna la sfârșitul lunii august 2020”. Această afirmație este falsă. Deși articolul face referire la „un anunț al Ministerului de Externe”, până la data de 21 iulie 2020 pe site-ul instituției nu este publicat niciun anunț de acest fel.

Cei veniți acasă pe timp de pandemie nu vor putea ieși din țară în următorii doi ani – FALS

În același articol este promovat un alt mesaj fals care îi vizează pe moldovenii care au revenit în țară „începând cu 1 martie 2020 și până în prezent”. În textul cu multe greșeli gramaticale și de punctuație, se spune că Parlamentul ar fi adoptat o lege care îi obligă pe moldovenii care s-au întors în țară în timpul pandemiei să nu părăsească Republica Moldova timp de doi ani. O asemenea lege nu există, iar deputații nu au impus asemenea restricții moldovenilor care au revenit acasă.

Ungaria, Italia, Germania, Franța, Marea Britanie își închid hotarele pentru moldoveni pe un termen nedeterminat – PARȚIAL FALS

„Cetățenii Republicii Moldova nu pot merge în Ungaria, Italia, Germania, Franta, Marea Britanie”, a anunțat pe 13 iulie același site de știri false, adaugând că restricția se aplică pe un termen nedeterminat. Din nou se face trimitere la un anunț inexistent al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene. Deși textul poate fi citit numai după ce este distribuit pe Facebook (semn clar că informația e falsă), timp de o săptămână „știrea” a acumulat peste 255.000 de vizualizări, fiind distribuită de 7. 600 de ori. În realitate, Ungaria, Italia, Germania și Franța am impus anumite restricții de călătorie în contextul pandemiei tuturor cetățenilor care intră în țară, nu doar moldovenilor, iar Marea Britanie în general nu a impus asemenea restricții. 

(vezi mai multe detalii în galeria de mai jos)

Toți moldovenii din Belgia, Germania, Franța, Italia, Elveția, Austria trimiși în țară forțat - FALS

O altă zi, un nou fals: toți cetățenii moldoveni din Italia, Germania, Franța, Belgia, Elveția, Austria vor fi trimiși acasă în carantina obligatorie pentru cel puțin două luni. „Oamenii au la dispoziție 24 de ore, iar cei care nu se vor conforma riscă amenzi de până la 5000 de euro”, scrie site-ul de falsuri Jurnalstiri.site, menționând că decizia a fost luată de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS). În realitate, OMS nu a luat și nici nu poate lua asemenea decizii. Nici Organizația Mondială a Sănătății și nici o țară din cele menționate nu a anunțat o asemenea decizie, care sa-i vizeze în special pe moldoveni. 

O informație cu un conținut identic este publicată și de alt site de falsuri Actual-news.site, care are aceeași adresă de IP ca și Jurnalstiri.site.

(vezi mai multe detalii în galeria de mai jos)

Restricțiile de intrare și de tranzitare sunt luate de fiecare stat separat

La 16 iulie 2020, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al R. Moldova a publicat un document cu informații actualizate privind accesul moldovenilor pe teritoriul altor state în contextul pandemiei de Covid-19. Potrivit acestui document, mai multe țări au adoptat restricții și au impus măsuri de carantină, însă nicio țară nu a anunțat că își închide hotarele pentru moldoveni sau îi va fi trimite acasă forțat pe cel puțin două luni.

Informații din comunicatele de presă din România sunt scoase din context și atribuite Republicii Moldova

Pentru a da credibilitate dezinformărilor, autorii știrilor false recurg la diferite șiretlicuri. Unele texte sunt copiate din comunicate de presă de pe site-ul Ministerul Afacerilor Externe din România (MAE), însă mesajul este rupt din context și distorsionat, fiind inclus în știrile false care referă la Republica Moldova. Astfel, o informație dintr-un comunicat de presă al MAE din România de pe 21 aprilie 2020, în care sunt anunțate condiţiile de intrare şi regimul de şedere pentru cetăţenii români care se deplasează în diferite țări a fost preluat și „adaptat” pentru o știre falsă despre Republica Moldova (vezi capturile).

Captură foto: Jurnalstiri.site

 

Captură foto: www.mae.ro

 

ATENŢIE: Jurnalstiri.site este un site de FALSURI. Nu distribuiți conținutul acestuia pe rețelele sociale pentru a nu intoxica publicul cu dezinformări!  

Lista site-urilor de știri false

Mariana Jacot,

Stopfals.md

 

Atenție: Aceste informații sunt valabile la data de 21 iulie 2020 și pot suferi modificări, dacă autoritățile statelor vizate vor adopta alte decizii. Informații actualizate privind menținerea/ridicarea măsurilor restrictive pot fi găsite aici și aici. 

22 iulie 2020 3540

Relevant

Comments 0