Portalul care te protejează de falsuri

Simbolica campaniei STOP FALS!, folosită în mod fraudulos de pagini anonime care promovează „echipa lui Ilan Ș.”

12 iulie 2024 8488
Articole, Gândește critic!
Colaj: Stopfals.md

Un cititor a sesizat redacția Stopfals.md despre existența unei postări în care este folosit elementul distinctiv Stopfals.md. Textul se referă la o postare a președintei Maia Sandu, peste care a fost aplicată în mod fraudulos ștampila campaniei STOP FALS!.

Postarea frauduloasă este sponsorizată, iar până la momentul publicării articolului, pentru promovarea acesteia au fost cheltuiți până la 300 de euro, potrivit datelor publice oferite de Meta.

Pagina Moldova Culturală Plus, unde a apărut postarea, promovează „echipa lui Ilan Ș.” în mai multe postări pe care le promovează cu plată. Ea a fost creată în mai 2023 și se numea inițial The Ultimate Music ExperienceOnline ObsessionsEncouraging Energies.

În prezent, pe pagină sunt sponsorizate 27 de postări începând cu iunie 2024, fiind cheltuite câteva mii de euro. Unele dintre postări sunt promovate cu peste 1.000 de euro fiecare.

„Ilan Ș.” în loc de „Ilan Șor”

Atragem atenția asupra folosirii expresiei „echipa lui Ilan Ș.” în toate postările paginii, în loc de „ echipa lui Ilan Șor”, în contextul în care, recent, compania Meta a șters paginile de Facebook și Instagram ale oligarhului fugar, condamnat definitiv la 15 ani de închisoare cu executare în dosarul fraudei bancare.

La finalul lunii mai 2023, Meta a anunțat că a eliminat peste 1400 de conturi și pagini de Facebook care publicau informații „despre regiunea găgăuză, despre personalități publice precum Ilan Șor (...) și Marina Tauber (...), pe lângă criticarea guvernului în exercițiu și a eforturilor sale de integrare în UE, inclusiv cu videoclipuri parodie despre actuala președintă. Uneori, postau despre subiecte non-politice, precum fotbal și întâlniri, probabil ca să pară mai autentice”.

Vedeți și: Cum au luat la țintă „trollii occidentali” ai lui Șor conducerea pro-europeană a Republicii Moldova pe Facebook

Stopfals.md este un proiect al Asociației Presei Independente (API), care deține dreptul legal asupra logotipului STOP FALS! în formula grafică utilizată pe site-ul Stopfals.md, înregistrat la Agenția de Proprietate Intelectuală (AGEPI). API își rezervă dreptul de a acționa în judecată persoanele care îl folosesc neautorizat.

Ilan Șor și falsurile

Oligarhul fugar este autorul mai multor falsuri și speculații pe care obișnuiește să le promoveze în diverse forme în spațiul public. Printre subiectele sale preferate se numără integrarea europeană, atragerea Republicii Moldova în război, Uniunea Europeană și valorile sale sau tarifele la resursele energetice. Câteva dintre falsurile răspândite de Ilan Șor în acest an le puteți vedea aici, aici, aici, aici și aici. Ilan Șor a nimerit și în topul Stopfals.md al promotorilor dezinformării în anul 2023.

 

Mihai Avasiloaie,

Stopfals.md

 

Acum suntem și pe Telegram!

 

Ai depistat un fals? Raportează-l pe semnale.stopfals.md/ro și noi îl vom dezminți!

#NuDezinformării #StopFals #API

12 iulie 2024 8488

Relevant

Comments 0