Falsuri recente
În ultimele săptămâni, guvernarea pro-europeană a Republicii Moldova a fost ținta a sute de conturi false de Facebook, cu nume occidentale. Acestea fie au comentat la diverse postări sau știri despre reprezentanți ai autorităților, fie au pus link-uri în comentarii care duceau la postări de pe conturile de social media ale oligarhului fugar Ilan Șor.
Un exemplu sunt comentariile repetitive ale acestor conturi false la o postare de pe pagina de Facebook a ediției din 17 aprilie a emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova, la care a fost invitat premierul Dorin Recean. Nu mai puțin de șase conturi false cu nume occidentale (Donna Stohr, Haley Clark, Aretha Martinez, Sobow Diaz, Amy Bishop, Dani Williams, Letty Mears, Rachel Tercek etc.) au comentat la intervale foarte apropiate de timp. Pe lângă criticarea și denigrarea reprezentanților guvernării pro-europene, falșii comentatori îl laudă pe Șor și activitatea acestuia.
Link-urile promovate în comentarii duceau spre o postare de Facebook a oligarhului fugar și condamnat penal, Ilan Șor, unul dintre cei mai activi și vizibili promotori de narațiuni false ale propagandei ruse în Republica Moldova. În postarea publicată 17 aprilie Șor acuza faptul că apropierea Republicii Moldova de România va avea „consecințe grave” și că România va trimite trupe în Moldova și Ucraina, o dezinformare pe care portalul Stopfals.md a demontat-o.
De asemenea, astfel de conturi false au răspândit și alte narațiuni false ale propagandei ruse, precum că „Maia Sandu bagă Republica Moldova în război”.
De obicei, aceste conturi sunt create recent, sunt inactive, au un număr mic de persoane în lista de prieteni, iar pe profil nu există interacțiune din partea altor utilizatori. Este și cazul contului „Alicia Bradley”, unde nu există nicio reacție sau comentariu la cele cele două fotografii de profil și de copertă, iar toți cei 46 de „prieteni” au nume asiatice.
Conturi false, depistate și listate de către Guvern
Fenomenul folosirii conturilor false cu nume occidentale a fost observată și de comunicatorii Guvernului. Purtătorul de cuvânt al Executivului, Daniel Vodă, a declarat într-un briefing the presă de pe 24 aprilie că au fost identificate peste 100 de conturi false care aparțin sau au legături strânse cu „gruparea criminală Șor”.
„Aceste profiluri au fost create cu scopul de a răspândi dezinformare și a submina încrederea publicului în instituțiile statului. Peste noapte, asemenea conturi ca Alicia Bradley, Megan Smith, Jennifer Ellis, Charlie Jarvis, Angelica Perez, Sasha Torres, „au învățat” limba română și au luat diploma de „specialiști” în politica moldovenească, care scriu sute de comentarii denigratoare la adresa autorităților și laudă reprezentanților grupării criminale Șor”, a declarat Daniel Vodă.
El a mai precizat că aceste comentarii sunt deseori agramate și doresc să provoace confuzie și să distorsioneze adevărul. „Noi, ca autorități, ne angajăm să contracarăm aceste tactici prin informarea corectă și transparentă”, a mai spus Vodă.
Guvernul a raportat activitatea acestor conturi false către rețeaua de socializare Facebook. „Noi actualizăm lista și lucrăm la ea în regim de permanență. Peste 30 de profiluri deja au fost moderate de către Facebook la solicitarea noastră”, a spus Daniel Vodă.
Stopfals.md a intrat în posesia listei cu conturi false, precum și țintele acestora. Este vorba de Guvern, dar și agențiile și ministerele din cadrul său, precum Ministerul Apărării, cel a Infrastructurii și Dezvoltării, cel de Interne, al Educației, al Finanțelor, dar și Biroul pentru Integrare Europeană (BIE), AIPA sau Serviciul Vamal.
Lectorul ULIM și analistul WatchDog.MD, Andrei Curăraru, a declarat pentru Stopfals.md că, judecând după conținut, asistăm la o campanie inspirată de oligarhul fugar Ilan Șor.
„Toate mesajele erau legate de link-uri cu postări ale acestuia fie pe Telegram, fie pe Facebook. Am văzut câteva sute de boți și am rapotat aceste postări către instituții guvernamentale dar și direct către Facebook. Nu este o strategie prea eficientă, dar ne dăm seama că ei utilizează strategii care sunt ieftine. Ei contează pe faptul că cel puțin o cotă procentuală a publicului care nu se pricepe în mod obligatoriu la cum funcționează astfel de campanii și vor accesa aceste link-uri, iar apoi vor prelua mesajele respective. În plus se continuă această tendință de a arăta că de fapt populația este nemulțumită. Vor să arate prin aceste comentarii inclusiv și potențialul de protest și de nesupunere față de autoritățile publice și aceasta era una dintre ținte în mod special”, a spus expertul.
Fenomenul comentariilor de pe conturile false nu este nou
La începutul anul 2023, Ziarul de Gardă dezvăluia existența a peste 100 de conturi (dar și peste 21 de pagini) care îl lăudau în comentarii pe oligarhul fugar Ilan Șor, care se află în prezent la Moscova, de unde coordonează activitatea partidelor sale politice satelite din Republica Moldova împotriva aderării R. Moldova la Uniunea Europeană.
În ultimele luni, oligarhul fugar a lansat mai multe falsuri și manipulări în spațiul public, o parte dintre aceste fiind demontate de portalul Stopfals.md aici, aici, aici, aici, aici și aici.
Mădălin Necșuțu,
Stopfals.md
Acum suntem și pe Telegram!
Ai depistat un fals? Raportează-l pe semnale.stopfals.md/ro și noi îl vom dezminți!
Relevant
Comments 0