Portalul care te protejează de falsuri și manipulări mediatice

Tentativă de omor sau victimizare electorală?

9 septembrie 2020 611
Articole
Colaj: Stopfals.md

Președintele Igor Dodon, potențial candidat pentru un nou mandat prezidențial, a prezentat accidentul rutier de acum doi ani, în care a fost implicat cortegiul său, ca o tentativă de omor, deși magistrații au constatat că impactul a fost cauzat de nerespectarea regulilor de circulație de către un șofer. Instituțiile media afiliate socialiștilor, dar și postul public de televiziune, au mediatizat intens, la distanța de doi ani, accidentul din 2018. În opinia unor experți, prezentarea accidentului ca o tentativă de omor și a lui Igor Dodon ca victimă a regimului oligarhic face parte din strategia de campanie electorală a PSRM.

UPDATE: la 9 septembrie 2020, ora 13.00, Partidul socialiștilor a prezentat la Comisia Electorală Centrală actele pentru înregistrarea lui Igor Dodon ca și candidat la funcția de Președinte.

La 4 septembrie 2020 Igor Dodon a publicat pe pagina sa oficială de Facebook un film cu o durată de 47 de minute în care se fac unele totaluri ale mandatului său de Președinte, prezentând unele evenimente din această perioadă, pe care el le consideră importante.

Igor Dodon s-a plâns că ar fi avut de suferit în perioada când la guvernare era Partidul Democrat din Moldova (PDM): „În războiul instituțional împotriva președinției, regimul oligarhic folosea constant șantajul și amenințările. Au avut loc și situații grave, cu elemente de tentative de omor. Două accidente rutiere cu unul și același scenariu: ciocniri frontale în coloana prezidențială”- se menționează în filmuleț.

 

Atunci când a menționat „tentativa de omor”, pe fundalul video au fost prezentate comasat  imagini cu accidente rutiere. Din video se vede clar că unul dintre ele este accidentul rutier care a avut loc pe 9 septembrie 2018. Atunci două mașini din coloana oficială a lui Igor Dodon au fost implicate într-un accident de circulație pe traseul Chișinău-Ungheni. În urma impactului cu un camion, care a intrat pe contrasens, mașina prezidențială s-a răsturnat.

 

Sursa video: Auto Media 

Sentința îl contrazice pe Dodon

Așa cum în filmulețul prezentat de Igor Dodon predomină imagini cu accidentul de acum doi ani, este de înțeles că el atribuie acest accident unei „tentative de omor cu unul și același scenariu: ciocniri frontale în coloana prezidențială”.

Portalul Stopfals.md a verificat cum stau lucrurile în realitate. Acum doi ani, la 9 septembrie 2018, a avut loc un accident de circulație în care a fost implicată coloana oficială a preşedintelui Igor Dodon, pe traseul Chișinău- Ungheni, în apropiere de orașul Strășeni. Mașina președintelui, în care se afla Igor Dodon şi mama sa Galina, s-a tamponat cu un camion al Societății pe Acțiuni „Avicola Floreni”, care venea din sens opus, condusă de șoferul Dumitru Prepeliţă. În acel accident a fost implicat şi un automobil al Serviciului de Protecţie şi Pază de Stat (SPPS), în care se afla şi unul dintre fiii şefului statului. În urma impactului, mașina prezidențială s-a răsturnat. Șeful statului a scăpat nevătămat, la fel mama sa, dar și unul dintre fii, care se afla în mașină. La spital au ajuns cinci ofițeri ai SPPS, unul dintre ei cu brațul fracturat. La fel a fost rănit și șoferul camionului, care a provocat accidentul.

Șoferul a fost condamnat pentru încălcarea regulilor de circulaţie

Sentința magistraților de la Judecătoria Strășeni contrazice afirmația lui Igor Dodon că acel accident ar fi fost unul premeditat. Astfel, instanța de fond a stabilit că șoferul Dumitru Prepeliţă a comis accidentul, nerespectând regulile de circulație. „Efectuând manevra de depăşire, a observat că, din sens opus, venea cortegiul care era aproximativ la o distanţă de 25-30 metri, a luat brusc volanul în partea dreaptă şi a încercat să oprească autocamionul, dar acesta a început să derapeze. A încercat că întreprindă tot posibilul pentru a opri camionul, dar pentru că traseul era umed, camionul nu se oprea. Încercând să evite impactul cu microbuzul din faţă, camionul a derapat pe contrasens, provocând accidentul rutier cu cortegiul”, se spune în sentinţa pronunţată la 6 decembrie 2018 de judecătorul Sergiu Osoianu de la Judecătoria Străşeni.

Captură foto: Sentința Judecătoriei Strășeni din 06.12.2018

Potrivit deciziei judecătorești, „șoferul a comis infracţiunea de încălcare a regulilor de securitate a circulaţiei de către persoana care conduce mijlocul de transport, încălcare ce a cauzat din imprudenţă o vătămare medie a integrităţii corporale sau a sănătăţii”. Potrivit informațiilor oficiale, camionul se deplasa cu o viteză de 68 km/oră, iar mașina din escortă avea viteza de aproximativ 90 km/oră. În sentinţa se mai menționează că Dumitru Prepelița şi-a recunoscut vina integral. El a fost pedepsit cu o amendă de 20.000 de lei și la achitarea în beneficiul statului a cheltuielilor de judecată în sumă de 5.240 lei. Portalul Stopfals.md l-a contactat de mai multe ori pe Dumitru Prepeliță, însă acesta nu a răspuns la telefon.

Captură foto: Setința Judecătoriei Strășeni din 06.12.2018

Reportaje despre accidentul de acum doi ani difuzate concertat de către portalurile afiliate PSRM, dar și de televiziunea publică

Săptămâna trecută, pe lângă filmul prezentat de Igor Dodon, mai multe instituții media afiliate Partidului Socialiștilor au publicat reportaje despre accidentul de acum doi ani, în care mama șefului statului, Galina Dodon, a povestit despre acel impact. Majoritatea portalurilor au menționat că „mama lui Igor Dodon vorbește, în premieră, despre accidentul cu cortegiul președintelui”. Este vorba de Ntv.md, Primul.md, A-tv.md, Democracy.md, Telegraph.md, Moldova24.info, Noi.md, Abcnews.md, Stiridinmoldova.md, Subiectulzilei.md, Recent.md, Pages.md. Reportajul a fost difuzat și de postul public de televiziune, Moldova 1, însă în prezent acesta nu mai este de găsit pe portalul instituției.

Colaje: Stopfals.md

Strategia victimizării

Expertul media Petru Macovei, directorul executiv al Asociației Presei Independente (API), este convins că readucerea în actualitate a unui accident rutier de acum doi ani, pe care președintele îl prezintă ca pe o tentativă de omor, pusă la cale de regimul oligarhic al lui Plahotniuc, este de fapt o acțiune de PR și face parte din strategia de campanie electorală a PSRM. „Este destul de amuzantă această încercare de victimizare a lui Igor Dodon, prin care încearcă, din nou, să-și facă PR electoral, erijându-se ca un mare pericol pentru regimul lui Plahotniuc, pe când în realitate ne amintim bine că lucrurile au stat invers. Vă dați seama, dacă era să fie într-adevăr, doamne ferește, un atentat la viața sau sănătatea șefului statului, erau să fie antrenate serviciile secrete și investigațiile ar fi avut cu totul altă amploare, dacă nu în 2018, atunci din 2019 când toată puterea aparține PSRM. Cum așa: cineva „atentează” la viața președintelui, iar Igor Dodon îl iartă? Cel puțin așa se spune în videoul electoral publicat de președintele în exercițiu. În septembrie 2018 a fost un accident rutier, nicidecum „elemente de tentative de omor”, iar sentința judecătorească explică clar cum a avut loc acest accident. Este de la sine înțeles că această poveste nu e decât un balon de săpun, tare umflat pentru a manipula opinia publică în perioada electorală. Mie personal îmi amintește de celebrul „atentat” la viața lui Plahotniuc, cu persoanele care desenau scheme în locurile de joacă cu nisip ale copiilor, pe care unii le mai numesc nisipiere...”, spune P. Macovei.

Mariana Jacot

Stopfals.md

9 septembrie 2020 611

Relevant

Comments 0