Portalul care te protejează
de falsuri

FALS: Autoritățile vor tăia toate alocările de la bugetul de stat pentru Găgăuzia și alte regiuni care sunt împotriva integrării europene a R. Moldova

7 martie 2024 1808
Articole, Gândește critic!
Colaj: Stopfals.md

Ministrul de Externe al Federației Ruse, Serghei Lavrov, a acuzat autoritățile de la Chișinău că ar fi anunțat că vor tăia toate alocările de la bugetul de stat pentru regiunile care sunt împotriva integrării europene a Republicii Moldova. El s-a referit în mod special la Găgăuzia. Informațiile sunt false. Președinta Maia Sandu a anunțat, de fapt, că localitățile care nu au susținut integrarea europeană nu vor primi asistență financiară din partea UE, nu din bugetul de stat. Potrivit datelor oficiale, în ultimii nouă ani, volumul transferurilor de la bugetul de stat în Găgăuzia a crescut de trei ori.

„În raport cu Găgăuzia au anunțat că nu vor fi niciun fel de alocări din bugetul de stat pentru regiunile care sunt împotriva apropierii de UE. Aceasta este democrație?”, a declarat Serghei Lavrov în cadrul ședinței Dumei de Stat din 14 februarie 2024 (în original: «В отношении той же Гагаузии они обьявили что не будет никаких дотаций из Государственного бюджета тем регионам которые против сближения с Европейским Союзом. Это что, демократия разве?»). Declarația a apărut pe mai multe site-uri de știri, în special din Găgăuzia: Gagauzia24.info, Gagauzvedomosti.md, Gagauzinfo.md, Point.md. Toate aceste site-uri au publicat declarațile lui Lavrov fără a le verifica și fără a oferi vreun context. Aceste publicații au fost distribuite și pe Facebook (aici, aici și aici), iar declarația a fost preluată și de mai multe canale de Telegram (aici, aici și aici).

Președinta Sandu a declarat altceva

Declarația lui Lavrov din Duma de Stat este un fals. Președinta Maia Sandu a declarat în septembrie 2023 că localitățile care nu au susținut integrarea europeană  nu vor fi primi susținere din banii UE, nu din bugetul de stat.

În cadrul unei emisiuni la postul public de radio, difuzată pe 13 noiembrie 2023, când a fost solicitată să comenteze rezultatele preliminare ale alegerilor locale generale din 5 noiembrie, șefa statului a declarat: „Localitățile care demonstrează că sunt susținătoare ale integrării UE trebuie să primeacă bani UE. Cele care nu, o să primească doar de la bugetul de stat. Trebuie să fie o diferență”.

Șefa statului și-a reconfirmat poziția la Forumul Primarilor, desfășurat pe 9 decembrie 2023, când a precizat că banii care vin din partea Uniunii Europene vor fi alocați celor care împărtășesc valorile europene. „Banii statului sunt și vor fi corect distribuiți între toate localitățile”, a adăugat Maia Sandu.

Datele oficiale arată o creștere a alocațiilor de la bugetul de stat pentru Găgăuzia

Potrivit datelor oficiale oferite portalului Stopfals.md de Ministerul Finanțelor, în ultimii nouă ani, volumul transferurilor de la bugetul de stat în Găgăuzia a crescut de trei ori - de la 339 de milioane în 2016 la 954 de milioane în 2023. Precizăm că suma aprobată pentru 2024 este cu 100 de milioane mai mică decât în 2023, dar mai mare decât în 2022.

Expert: „Este un fals legat de pregătirea narativelor pentru alegerile prezidențiale și referendumul de integrare europeană”

Expertul WatchDog.md, Andrei Curăraru, spune că declarația lui Serghei Lavrov rezonează cu mesajul transmis la Moscova de Ilan Șor.

„Șor a spus despre Găgăuzia că este subminată economic și că circa 50% din bugetul regiunii este „furat” de către autoritățile naționale, dar până la urmă, în afară de această repetiție a mesajelor politice ale lui Ilan Șor, noi nu vedem alte dovezi clare în legătură cu asta. Singurul act administrativ legat de modificarea politicii fiscale în Republica Moldova a fost legat de nereturnarea TVA-ului din bugetul național. Trebuie să menționăm că circa 50% din bugetul regiunii și așa vine din bugetul național și el este orientat spre obiective care nu în mod obligatoriu țin de politica de stat”, consideră expertul.

„Este clar că acest fals e legat de pregătirea narativelor pentru alegerile prezidențiale și referendumul de integrare europeană, pentru a-i speria și a-i coaliza pe politicienii regionali pro-ruși. El dă un imbold suplimentar pentru acest element de rusofobie, pe care îl caută cu tot dinadinsul Lavrov în toate statele care aleg o altă cale decât Federația Rusă”, a mai punctate Andrei Curăraru.

Lavrov recidivează în dezinformare

Sursele media cu politică editorială pro-Kremlin îl citează adesea pe ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, care speculează sau dezinformează pe seama mai multor subiecte, aceste falsuri fiind demontate de reporterii portalului Stopfals. Printre acestea se numără falsul despre „Legea securității informaționale”, speculația despre pericolul ca R. Moldova să devină următoarea victimă „a războiului hibrid declanșat de Occident împotriva Rusiei” și falsul despre „armele biologice dezvoltate în laboratoarele ucrainene”.

Site-urile Gagauz24.info, Gagauzinfo.md și Point.md au fost implicate și anterior în publicarea și distribuirea de informații false (aici, aici și aici).

 

Mariana Colun,

Stopfals.md

 

Ai depistat un fals? Raportează-l pe semnale.stopfals.md/ro și noi îl vom dezminți!

#NuDezinformării #StopFals #API

7 martie 2024 1808

Relevant

Comments 0