Portalul care te protejează de falsuri

Alexandr Kalinin promovează războiul Rusiei împotriva Ucrainei și face afirmații false că moldovenii îl susțin pe Putin  

21 martie 2022 2781
Articole
Captură foto/Pravda.ru

Liderul Partidului Regiunilor, politicianul pro-rus Alexandr Kalinin este încă o sursă de falsuri și manipulări despre războiul Rusiei împotriva Ucrainei. El minte despre situația minorităților și a limbii ruse în Republica Moldova, sugerând că țara noastră ar putea repeta soarta Ucrainei și îl asigură pe Vladimir Putin că cetățenii noștri susțin agresiunea militară rusească în țara vecină. Portalul Stopfals.md a selectat cele mai grave falsuri transmise de Kalinin despre războiul Federației Ruse împotriva Ucrainei prin care instigă la război și la ură interetnică.

FALS 1: „Nu poți vorbi în limba rusă în R. Moldova”

„Vorbitorii de limbă rusă sunt discriminați în Republica Moldova și se încearcă interzicerea utilizării limbii ruse”, susține Alexandr Kalinin într-un interviu pentru canalul de YouTube Pravda.ru, publicat pe 19 martie 2022 cu titlul „Moldova stă în rând. Ce presupune pentru țară operațiunea specială din Ucraina?”. El critică guvernarea pro-europeană și sugerează că prin acțiunile și declarațiile sale anti-ruse, actuala putere ar provoca Moscova. „Observăm discriminare pe criterii naționale, etnice. Nu poți vorbi în limba rusă în Republica Moldova”, declară Kalinin, făcând trimitere la faptul că la Comisia Electorală Centrală i s-a cerut să prezinte rapoartele în limba română.

Narațiunea despre subminarea drepturilor minorităților naționale și a ale vorbitorilor de limbă rusă este des utilizată de presa pro-Kremlin, dar și unii politicieni afiliați Moscovei, în special în campanii electorale. Astfel, în preajma alegerilor prezidențiale din anul 2020, Alexandr Odințov, consilier socialist în Consiliul Municipal Chișinău a promovat falsul despre eliminarea limbii ruse din școli: „Maia Sandu, pe când era ministru al Educației, a exclus limba rusă din lista disciplinelor obligatorii de predare în școlile din R. Moldova, transformând limba rusă într-o limbă străină”. Este același fals pe care l-a transmis anterior și Igor Dodon la un briefing de presă (3 noiembrie 2020), în timpul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale. Portalul Stopfals.md a dezmințit această dezinformare: limba rusă NU a fost scoasă din curricula școlară, ci doar i s-a schimbat statutul din limbă de predare obligatorie în disciplină opțională, odată cu adoptarea în 2014 a noului Cod al Educației. Recent, ministrul Educației și Cercetării, Anatolie Topală, a declarat că în Republica Moldova sunt 972 de școli cu predare în limba română și 261 cu predare în limba rusă sau mixte, ceea ce corespunde raportului dintre vorbitorii de limbă română și de limbă rusă, în conformitate cu ultimul recensământ.

Chiar dacă limba rusă nu are statut de limbă de stat, la ședințele Parlamentului este asigurată traducerea pentru deputații vorbitori de rusă, aceștia iau cuvântul în rusă, la fel ca la ședințele Guvernului. Multe documente, instrucțiuni, rețete sunt publicate în ambele limbi. Ședințele unor autorități locale, precum Adunarea Populară a Găgăuziei, Consiliul municipal Bălți se desfășoară aproape în exclusivitate în limba rusă.

FALS 2: „Posturile TV în limba rusă au fost închise”

Un alt fals transmis de Alexandr Kalinin este că instituțiile mass-media de limbă rusă ar fi interzise în Republica Moldova, iar rețelele sociale ar fi blocate. „În Moldova au fost blocate toate canalele ruse, este imposibil să difuzezi în limba rusă. Sunt blocate rețelele sociale, a fost adoptată o lege privind fake-urile, instigare la ură interetnică, care prevede până la 7 ani de închisoare. Dacă aveți un punct de vedere diferit și scrieți în limba rusă, riscați să fiți condamnați la 7 ani de închisoare”, a declarat Kalinin la emisiunea de pe canalul de youtube Pravda.ru.

Această afirmație este falsă. În Republica Moldova sunt multe posturi de televiziune și distribuitori de servicii („cabliști”) care difuzează produse audiovizuale în limba rusă sau în câteva limbi, inclusiv rusa, iar experții media apreciază că piața este dominată de conținut rusesc. Conform unui studiu al Asociației Presei Independente (API), „dacă în 2014 erau 7 posturi TV licențiate din Republica Moldova care difuzau content din Federația Rusă, atunci până în februarie 2020, numărul acestora a crescut la 10 (fără distribuitorii de servicii)”. Niciun post TV nu a fost închis în Republica Moldova în ultima perioadă. Consiliul Audiovizualului a amendat câteva posturi locale de televiziune care retransmit canale din Rusia pentru modul în care au reflectat criza de securitate din regiune și războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

Serviciul de Informații și Securitate a blocat câteva site-uri care distribuiau știri false, informații care instigă la ură, război sau violență. Însă este vorba atât de resurse on-line în limba rusă, cât și în română.

Autoritățile au anunțat că elaborează modificări legislative pentru a eficientiza lupta împotriva falsurilor mediatice, însă deocamdată nu a fost adoptată vreo lege „privind fake-urile”. Sancțiunile pentru dezinformare și manipulare vor fi înăsprite, indiferent de limba în care vor fi proliferate.

FALS 3: „Antony Blinken a stat trei zile la Chișinău pentru a discuta amplasarea armatelor NATO”

În emisiunea de pe canalul de YouTube, Kalinin a mai declarat că „Secretarul de stat american Antony Blinken s-a aflat trei zile în Republica Moldova. A discutat două chestiuni privind laboratoarele biologice din Moldova, pentru că există și în Moldova un astfel de laborator, și poate fi presupus, că trimit analizele biologice din Ucraina în Moldova. Altă chestiune ține de amplasarea armatelor NATO în Republica Moldova, ce va avea consecințe grave”.

Încă un fals. De fapt, Antony Blinken a stat în Republica Moldova mai puțin de 24 de ore. A ajuns la Chișinău în noaptea de 5 spre 6 martie, iar deja pe 7 martie era în Lituania, unde a avut întrevederi cu oficiali lituanieni, inclusiv cu președintele țării, Gitanas Nausėda. Demnitarul american nu putea fi mai devreme la Chișinău, iar asta o demonstrează și agenda sa publică: pe 5 martie a avut o conferință de presă comună cu ministrul polonez de Externe, Zbigniew Rau, iar ulterior a avut o întrevedere cu ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, la hotarul dintre Polonia și Ucraina. 

Pe 6 martie, Antony Blinken a avut întrevederi cu conducerea de la Chișinău, inclusiv o conferință de presă cu președinta Maia Sandu, iar seara a ajuns în orașul Vilnius, Lituania.

„Laboratoarelor biologice secrete” în Ucraina este una din temele preferate ale propagandei ruse în războiul Rusiei împotriva Ucrainei, dar și un narativ mai vechi al presei pro-Kremlin și a unor politicieni susținători ai lui Putin în Ucraina, Republica Moldova și Georgia. Portalul Stopfals.md a dezmințit mai multe falsuri referitoare la acest subiect.

Republica Moldova este un stat neutru, potrivit articolului 11 din Constituție, iar amplasarea oricăror trupe militare străine pe teritoriul țării noastre este anticonstituțională. Astfel, alegațiile lui Kalinin despre „amplasarea armatelor NATO în Republica Moldova” nu au niciun suport factologic.

FALS 4: „Cetățenii Republicii Moldova susțin invazia rusă în Ucraina”

La finalul interviului, Alexandr Kalinin i se adresează președintelui Rusiei Vladimir Putin, pretinzând că vorbește din partea cetățenilor moldoveni. „Stimate Vladimir Vladimirovici, cetățenii Republicii Moldova susțin operațiunea militară pe care o desfășurați în Ucraina. Această putere care e acum în Republica Moldova a fost aleasă de 8 la sută din populația țării. Circa 70 la sută din populație se pronunță pentru menținerea relațiilor cu Federația Rusă, aceștia sunt vorbitorii de limba rusă, cetățeni ai Rusiei. Cetățenii Republicii Moldova  susțin decizia pe care ați luat-o în privința operațiunii speciale din Ucraina. (...) Ne adresăm să duceți la bun sfârșit operațiunea specială, să învingeți fascismul din Ucraina și să nu-i permiteți să renască”, a declarat Kalinin.

Aceste afirmații sunt false și speculative. La alegerile parlamentare anticipate din vara anului trecut, Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), care este în prezent la guvernare, a fost votat de 774.753 de alegători, ceea ce reprezintă 52,80% din voturile valabil exprimate. Numărul total de alegători incluși în listele electorale a fost de 2.768.035, iar 284.568 de alegători au fost incluși în listele suplimentare. Dreptul la vot îl au doar cetățenii Republicii Moldova care au împlinit vârsta de 18 ani.

Totodată, potrivit unui sondaj prezentat în luna decembrie 2021 de către Institutul Republican Internațional (IRI), 7 la sută dintre respondenți apreciau ca fiind „foarte bune”  relațiile dintre Federația Rusă și Republica Moldova, iar 31% dintre cei chestionați au apreciat ca fiind „oarecum bune”.

Potrivit unui sondaj realizat de compania Magenta în perioada 3-5 martie, peste 60% dintre respondenți criticau modul în care Vladimir Putin a gestionat criza din Ucraina și doar 20% din cei intervievați erau de partea Rusiei în acest război. Politicieni, lideri de opinie, oameni de cultură, dar și simpli cetățeni s-au exprimat deschis în spațiul public împotriva războiului Rusiei împotriva Ucrainei, ceea ce demonstrează că societatea moldovenească nici pe departe nu susține agresiunea militară a Federației Ruse în țara vecină.

FALS 5: „Moldovenilor apți de armată nu li se va mai permite să iasă din țară”

Într-o înregistrare video, publicată pe contul său de YouTube la 18 martie, Kalinin reia unele din aceste subiecte, adăugând că este posibil ca „în timpul apropiat vor fi închise hotarele, astfel încât bărbații care au împlinit 18 ani să nu poată părăsi teritoriul Republicii Moldova”.

Autoritățile de la Chișinău au calificat în mai multe rânduri acest fel de informații drept falsuri, precizând că nu există restricții speciale de circulație pentru cetățenii Republicii Moldova.

Cine este Kalinin?

Alexandr Kalinin este președintele Partidului Regiunilor din Republica Moldova, înregistrat la 18 octombrie 2011. Partidul a fost fondat de fostul bașcan al Găgăuziei, Mihail Formuzal. Kalinin se prezintă drept lider al diasporei moldovenești din Rusia și membru al unei comisii pentru migranți pe lângă președinția rusă. Este un promotor înflăcărat al apropierii Republicii Moldova de Rusia, al renunțării la parcursul european, declarării limbii ruse ca a doua limbă de stat.

La alegerile parlamentare anticipate din 2021, Kalinin a fost protagonistul unui scandal în timpul unei dezbateri electorale la postul de televiziune Pro TV Chișinău, când a aruncat cu sticlă de plastic cu apă, nemulțumit că moderatoarea nu-i adresa întrebările în limba rusă. La alegerile, Partidul Regiunilor a fost votat de 1264 de alegători, ceea ce reprezintă mai puțin de 0,09% din totalul voturilor valabile.

Pretendent la funcția de președinte, fără susținători

Deși moderatoarea emisiunii Pravda.ru l-a prezentat în câteva rânduri drept candidat la ultimele alegerile prezidențiale, Alexandr Kalinin de fapt nu a participat la scrutinul prezidențial din 2020 deoarece nu a putut colecta numărul necesar de semnături.

„Pravda” care transmite minciuni

Pravda.ru este o publicație online din Rusia, înregistrată de așa-numitul Roskomnadzor – Serviciul Federal de Supraveghere a Comunicațiilor, Tehnologiei Informației și Mass-Media. Este o platformă online cu politică editorială pro-Kremlin, majoritatea materialelor publicate denigrând Occidentul și Ucraina. Pe site este o rubrică specială intitulată „Fosta URSS”.

Dana Dragan,

Stopfals.md

 

 

 

 

 

21 martie 2022 2781

Relevant

Comments 0