Portalul care te protejează
de falsuri

Analiză Stopfals.md: Imaginile video cu Igor Dodon care împușcă porci în captivitate sunt reale

9 iulie 2021 3746
Articole
Colaj: Stopfals.md

Săptămâna curentă în spațiul public au apărut imagini video cu Igor Dodon, liderul Partidului socialiștilor și fost președinte al Republicii Moldova, împușcând animale care se află în captivitate într-un țarc. În timp ce internauții au condamnat atitudinea sadică a politicianului, Dodon a declarat că imaginile sunt false. Portalul Stofals.md, împreună cu alți verificatori de date și fapte (fact checkeri) din afară țării, au analizat metadatele înregistrării video și au ajuns la concluzia că imaginile sunt reale, însă nu sunt filmate recent, iar în țarc nu se aflau mistreți, așa cum a relatat presa, ci porci domestici.

Pe 7 iulie, în spațiul mediatic au fost publicate imagini video în care apare liderul PSRM Igor Dodon împușcând dintr-o armă cu lunetă, de la o distanță de câțiva metri, în animale aflate în captivitate într-un țarc. Înregistrarea video ar fi fost făcută în perioada când Dodon deținea funcția de șef al statului, celelalte persoane care se aud în video adresându-i-se „domn președinte” și indicându-i în care animale să împuște. Imaginile surprind cum fostul președinte, care mânuiește foarte bine arma cu lunetă, împușcă în cel puțin trei animale și se amuză, în timp ce porcii răniți se zbat în agonie.

Atenție, imagini cu un puternic impact emoțional.

PSRM: „Imaginile sunt un fake”

Reprezentanții PSRM au negat autenticitatea înregistrării, afirmând că totul este un fals. „Oponenții utilizează tehnologii de fabricare a unor video-fake. E o dovadă că dreapta recurge la o campanie murdară din lipsă de soluții reale și profesioniste pentru cetățeni”, a declarat purtătoarea de cuvânt a PSRM, Carmena Sterpu. La conferința de presă, susținută pe 8 iulie alături de colegul de coaliție Vladimir Voronin, Igor Dodon la fel a spus că imaginile sunt contrafăcute. „Eu pot să vă fac atâtea filmulețe unde și dumneavoastră o să fiți la vânătoare”, a răspuns Igor Dodon la întrebarea unei jurnaliste. (min. 38)

Analiza metadatelor

Portalul Stofals.md, împreună cu alți jurnaliști specializați în verificare datelor, au analizat imaginile video și au ajuns la concluzia că ele sunt reale. Totodată, am constatat că înregistrările video nu sunt recente, iar în țarc nu se aflau mistreți, așa cum a relatat presa, ci porci domestici.

  1. Sursa

Videoclipul a fost publicat pe platforma YouTube pe 7 iulie 2021 cu titlul „dodon împușcă mistreți captivi in țarc” și a fost vizionat până în prezent (9 iulie 2021) de peste 28,5 mii de ori. Înregistrarea a fost încărcată inițial de pe un cont cu numele Eduard Balan, creat în 2011. Alte trei conturi de pe Twitter au potențial aceeași identitate.

  1. Video

Potrivit YouTube Data Viewer, videoclipul a fost postat la ora 10:56 UTC.

Captură de ecran cu momentul publicării videoclipului pe YouTube.

Sursa: Citizenevidence.amnestyusa.org.

  1. Analiza videoclipului

Analiza a 10 capturi de ecran ale video-ului, selectate aleatoriu, folosind platforma Forensically nu arată nicio modificare sau prelucrare a videoclipului, indicând cu certitudine că videoclipul este autentic. Totodată, analiza audio confirmă concluzia că nu există modificări ale videoclipului care ar putea genera modificări sau manipulări ale conținutului.

 În videoclip putem vedea/auzi:

  • sunt cel puțin două persoane în spatele lui Igor Dodon. Se aude vocea unui bărbat și a unei femei. Cel mai probabil, femeia realizează înregistrarea video, deoarece sunetul vocii ei este mai puternic decât anturajul;
  • un bărbat îl numește pe Igor Dodon „domnule președinte”, ceea ce ar putea însemna că video-ul a fost realizat în timpul președinției lui Dodon;
  • dacă acest lucru este adevărat, atunci asta explică diferențele de culoare a părului lui Igor Dodon, care în videoclip este mai întunecată decât în înregistrările video realizate recent; (vezi imaginea de mai jos)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(stânga) Captură de ecran din videoclip, și (dreapta) Captură de ecran dintr-un video, publicat săptămâna aceasta.

 

  • animalele ținute în captivitate par a fi, mai degrabă, rase diferite de porci domestici decât mistreți; videoclipul nu este suficient de clar pentru a arăta rasa exactă a porcilor, însă nu există suficiente date pentru a demonstra că printre animalele din înregistrare sunt mistreți.

Captură de ecran cu animalele din videoclip

Captură de ecran cu diferite rase de porci 

  1. Ce nu poate fi văzut sau auzit din videoclip

Locația exactă a filmărilor. Într-un articol publicat de portalul Gazetadechisinau.md se afirmă că există posibilitatea ca video-ul să fi fost filmat la ferma de porci din Condrița, în anul 2019. O fostă angajată a reședinței de la Condrița a confirmat pentru portalul Replicamedia.md veridicitatea imaginilor, afirmând că ea a asistat personal la acele scene care ar fi avut loc în 2019, în perioada când Igor Dodon era președinte al Republicii.

În videoclip nu sunt suficiente imagini care să confirme locul filmării. Cu toate acestea, comparând imaginile gardului din lemn (mai jos, stânga) care arată ca tipul de garduri din lemn de la Condrița (mai jos, dreapta), se putea deduce că aceste afirmații sunt aproape de adevăr.

Captură foto

Captură foto

Concluzie

Înregistrarea video este cel mai probabil autentică, dar nu a fost filmată recent. Animalele în care împușcă Igor Dodon par a fi o rasă de porci, și nu mistreți.

Stopfals.md

 

9 iulie 2021 3746

Relevant

Comments 0