Portalul care te protejează
de falsuri

Bogdan Țîrdea dezinformează. Consiliul raional Ocnița nu a cumpărat mașina de 600 mii lei în noiembrie 2019

3 aprilie 2020 2310
Articole
Captură foto
Sursa: TV8

Deputatul socialist Bogdan Țîrdea operează cu informații neadevărate atunci când spune că autoturismul de 600 mii lei, despre care presa a scris că este procurat de Consiliul raional Ocnița în plină stare de urgență, a fost deja cumpărat în noiembrie 2019. De fapt, anunțul de intenție a fost publicat de autoritățile raionale de la Ocnița la 12 martie curent, iar președintele raionului a precizat că mașina nu a fost cumpărată încă.

În presă au apărut informații despre intenția Consiliului raional Ocnița de a procura un autoturism în valoare de 600 de mii de lei. Informația a fost sesizată pe o rețea de socializare de către deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Radu Marian, care s-a arătat indignat de acțiunile autorităților de la Ocnița, în contextul pandemiei de COVID-19.

Bogdan Țîrdea: „Mașina a fost cumpărată încă din noiembrie”

La 31 martie curent, deputatul socialist Bogdan Țîrdea, invitat la emisiunea „Politica Nataliei Morari” de la postul de televiziune TV8, a fost întrebat de moderatoare cum colegul său de partid, președintele raionului Ocnița, își permite să gestioneze banii publici în această perioadă de criză.

Iată transcrierea unei secvențe din dialogul dintre Natalia Morari și Bogdan Țîrdea:

N.M: - În plină pandemie, Consiliul Raional Ocnița vrea să cumpere o mașină cu 600 de mii de lei.

B.Ț:  - Nu vrea, a cumpărat-o deja, în noiembrie a fost decizia, a fost și tenderul. Dar acum a ajuns. Și dvs. ați aruncat asta pentru a crea panică.

N.M: -  Dar se poate renunța la aceste cumpărături?

B.Ț:   - Păi, ea a fost cumpărată în noiembrie. Vă repet încă o dată, în noiembrie a fost decizia, ea a fost procurată. Acum a ajuns. Și dvs. considerați că asta e cea mai importantă acum?

 Captură video

Sursa: „Politica Nataliei Morari” 

În realitate, anunțul despre intenția autorităților din Ocnița de a achiziționa un autoturism a fost publicat pe site-ul Mtender.md la 12 martie 2020. Astfel, potrivit anunțului, CR Ocnița cere oferte pentru un autoturism de până la 600 de mii de lei (echivalentul a peste 30 de mii de Euro).

Pe pagina oficială a Consiliului raional Ocnița nu este nicio decizie separată de achiziționare a autoturismului, adoptată în noiembrie 2019, așa cum afirmă B. Țîrdea. Însă în proiectul bugetului raional (a se vedea pagina 26), votat la 24 decembrie 2019, este planificată alocarea „pentru procurarea autoturismelor de serviciu”, a următoarelor sume: Aparatul preşedintelui raionului (500,0 mii lei), Direcţia finanţe (150,0 mii lei) şi Secţia construcţii, gospodărie comunală şi drumuri (150,0 mii lei).

Captură foto

Președintele raionului Ocnița: „Mașina e în proiect, nu am cumpărat-o încă”

L-am contactat pe Iurie Plota, președintele raionului Ocnița, pentru a afla când a fost planificată achiziționarea autoturismului. El a precizat că mașina nu este cumpărată și că autoritățile raionale abia au anunțat tender. „Asta e în proiect, dar nu am cumpărat-o încă. O vom lua sau nu, vom vedea mai departe cum va fi situația. Dacă Ministerul Finanțelor nu ne acceptă mai departe, hai să fim serioși”, a declarat I. Plota. Inițial, președintele raionului Ocnița a spus că decizia a fost luată în luna noiembrie 2019, iar ulterior a precizat că, de fapt, consilierii au aprobat decizia la 24 decembrie 2019.

Nu este prima dată când Bogdan Țîrdea lansează în spațiul public informații false sau scoase din context. Deseori, politicianul diseminează mesaje anti-NATO, anti-UE sau denigrează politicienii din opoziție, fără a opera cu date/cifre veridice sau verificabile și prezentându-și propriile opinii ca fapte.

Lilia Zaharia

Stopfals.md

3 aprilie 2020 2310

Relevant

Comments 0