Portalul care te protejează
de falsuri

CRONICA SITE-URILOR DE ŞTIRI FALSE: Banda metalică de la măştile medicale este o antenă 5G, iar părinții sunt obligați să plătească câte 1500 de euro pentru a cumpăra calculatoare

17 iulie 2020 1994
Articole, COVID-19
Colaj

Teoriile conspirației legate de COVID-19, dar și situația politică din Moldova continuă să-i inspire pe creatorii de știri false. Și în această săptămână, majoritatea informațiilor false din mediul online au avut ca subiect infecția de coronavirus. Într-o dezinformare virală pe rețelele sociale se afirmă că „banda metalică din măştile medicale ar conține o antenă 5G care distruge creierul”, iar prin altă informație falsă părinții sunt atenționați că „Ministerul Educației i-ar obliga să achite câte 1500 de euro pentru procurarea calculatoarelor”. În această săptămână, lista noastră de site-uri de „știri” false s-a completat cu trei site-uri noi.

 

FALS: Banda metalică de la măştile medicale este o antenă 5G

Pe rețelele de socializare este viral un video în care un bărbat susține că banda metalică din măştile medicale ar fi o antenă 5G. În acel filmuleț, bărbatul arată banda metalică care se află în partea superioară a unei măşti chirurgicale, folosită pentru modelarea măştii în jurul nasului. „Ei îţi spun să o pui în aşa fel încât să poţi respira, după care se conectează direct la creierul tău ca să te distrugă. La fel cum omorau oameni în Primul Război Mondial, în cel de-al Doilea Război Mondial, prin antene, prin 5G. Nu, acest 5G este unul nou” – susține el.  Această afirmaţie este falsă. Jurnaliștii de la Reuters au verificat informațiile și au demontat acest mit, făcând referire la specialişti în domeniu. Filmulețul video poate fi vizionat în continuare pe Facebook. Acesta însă este însoțit de un mesaj care anunță „informații false - conținut verificat de instituții independente de verificare a informațiilor”.

FALS: Părinții vor fi nevoiți să achite câte 1500 de euro pentru procurarea calculatoarelor

Site-ul de falsuri Jurnaldegarda.wordpress.com, creat în această săptămână, a dezinformat că „toți părinții vor fi nevoiți să achite câte 1500 euro pentru procurarea calculatoarelor”. Atribuind citate false ministrului Educației, Culturii și Cercetării, Igor Șarov și profitând de situația creată de COVID-19, site-ul a scris că în cadrul unui briefing de presă au fost anunțate metodele prin care vor studia elevii în noul an şcolar, că „începând cu 1 septembrie, elevii vor petrece online orele”, iar „fiecare părinte va fi nevoit să achite suma în valoare de 1.500 euro pentru procurarea calculatoarelor, în caz contrar, riscă să fie exmatriculați”. Și această informație este falsă. Ministerul Educației încă nu a aprobat modelul de învățământ pentru noul an de studii și nu poate obliga părinții să achite anumite plăți. Este adevărat că în această săptămână, Igor Șarov a prezentat șapte modele după care școlile ar putea activa la toamnă, însă nici una nu prevede ca de la părinți să se perceapă taxe pentru procurarea calculatoarelor.

FALS: Italia, Germania și Franța își închid definitiv hotarele pe doi ani de zile

O dezinformare legată de restricțiile de călătorie în statele blocului comunitar a fost distribuită de site-ul de „știri” false 24h-news.site. Pentru a părea mai credibili, creatorii de falsuri i-au atribuit un citat fals cancelarei germane Angela Merkel: „Statele membre ale UE au decis marţi în unanimitate să interzică timp ce 2 ani de zile intrarea în UE a persoanelor care nu sunt cetăţeni ai blocului comunitar. Italia, Germania și Franța au decis sa închidă total granițele, astfel timp de doi ani nimeni nu va putea intra și nu va putea ieși din aceste țări. Românii vor rămâne blocați acolo 2 ani”. Informația este falsă. Într-adevăr, în legătură cu pandemia de COVID-19, unele țări au impus anumite restricții de călătorie, dar și obligația de a sta în carantină timp de 14 zile la intrarea în țară, însă niciun stat nu a anunțat că își închide definitiv hotarele pe doi ani de zile.

FALS: Ștefan Gațcan a fost găsit mort într-un lan de lângă Sadova

Un alt site de falsuri, Deconspirat.wordpress.com, creat recent, a scris că „Ștefan Gațcan, fostul deputat socialist a fost găsit mort de către serviciul de pază de stat în dimineața zilei de astăzi”. Informația este falsă. Deputatul socialist a participat la ședința Parlamentului din 16 iulie curent. Nu este prima dată când creatorii de știri false sunt inspirați de actualitatea politică, în special, de scandalul în care a fost implicat Gațcan. În Cronica site-urilor de știri false, din ediția precedentă, Stopfals.md a dezmințit informația publicată pe un site de știri false că „Ştefan Gaţcan a decedat într-un accident rutier ”.

ATENŢIE: 

Deconspirat.wordpress.com, Jurnalstiri.site, Jurnaldegarda.wordpress.com, 24h-news.site sunt site-uri de FALSURI. Nu distribuiți conținutul acestora pe rețelele sociale pentru a nu intoxica publicul cu dezinformări!

Reamintim câteva indicii ale site-urilor de știri false:

  • Titlurile afectează emoțional și induc panică;
  • Deseori, la accesarea site-ului, cititorul poate vedea doar titlul și imaginea „știrii”, iar pentru a citi conținutul integral trebuie mai întâi să-l distribuie în rețelele sociale;
  • Unele site-uri de falsuri se maschează ca fiind „de pamflete”;
  • Pe site-uri nu pot fi accesate datele de contact ale echipei redacționale;
  • Nicio instituție media credibilă nu a publicat informații la această temă;
  • Nu este citată vreo sursă, citatul este inventat sau se face trimitere la surse anonime/inventate;
  • Imaginile care însoțesc informațiile nu au legende și, de multe ori, nu sunt din țara noastră;
  • Textele sunt lipsite de acuratețe, conțin multe greșeli gramaticale și stilistice.

 Portalul Stopfals.md completează o listă cu site-urile care publică preponderent informații false, inventate. Cititorii sunt îndemnați să nu acceseze aceste site-uri și să nu distribuie informațiile false virale în mediul online.

LISTA SITE-URILOR DE ȘTIRI FALSE

Mariana Jacot,

Stopfals.md

 

17 iulie 2020 1994

Relevant

Comments 0