Portalul care te protejează
de falsuri

CRONICA SITE-URILOR DE ŞTIRI FALSE: Moldovenii vor fi obligați să se testeze pentru coronavirus din banii lor, iar deputatul Ștefan Gațcan a murit

9 iulie 2020 2611
Articole, COVID-19
Colaj

În mediul online continuă să apară noi site-uri obscure care publică știri false, preponderent dezinformări legate de pandemia de coronavirus. În ultima perioadă, au fost distribuite falsuri care au anunțat că „testarea pentru COVID-19 devine obligatorie, iar fiecare cetățean va plăti câte 800 de lei”,  iar „o bătrână care s-a dus să-și ridice pensia la poștă a aflat că figurează în listele celor morți de COVID”. Autorii de dezinformări țin cont și de actualitatea politică. În contextul scandalului în care este implicat deputatul Ștefan Gațcan, un site de fake news, în goană după vizualizări, a „anunțat” că alesul poporului ar fi murit într-un accident rutier.

FALS: Moldovenii vor fi obligați să se testeze pentru COVID-19, contra plată

Ziarnational.wordpress.com a titrat că De azi înainte te testezi obligatoriu la Covid și plătești câte 800 de lei pentru fiecare test. Articolul dezinformează făcând referire la un proiect de lege inventat: În urma modificărilor operate în legislație, cetățenii ce se află pe teritoriul Republicii Moldova, începând cu 1 iulie a anului curent, vor trebui să treacă obligatoriu, procedura de testare la depistarea virusului Covid-19 pentru care fiecare cetățean va plăti suma de 800 lei/per test. Aceasta este o informație falsă. Un asemenea proiect de lege nu a existat, iar Parlamentul nu a obligat cetățenii să se testeze pentru COVID-19, contra plată. Imaginea care ilustează pseudo-știrea este veche, din legislatura precedentă, iar în ea apar foști deputați care nu sunt în actualul Legislativ. Același site a publicat anterior mai multe „știri” false, care au fost dezmințite de Stopfals.md. În prezent, site-ul nu mai este activ.

FALS: În listele celor morți de COVID-19 figurează oameni vii

Site-ul de falsuri Actual-news.site a publicat o dezinformare întitulată „BĂTRÂNĂ RĂPUSĂ DE СОVID-19 A FOST AZI DUPĂ PENSIE - femeia nu știa că face parte prin listele celor morti”. În textul care conține greșeli gramaticale și stilistice se spune O bătrinica in virstă de 69 de ani dintr-un satuc din sudul tarii a mers azi dimineata dupa pensie. Însa angajatii oficiului cind au vazut-o, au ramas socati stiind ca batrina a fost rapusa de coronavirus acum doua saptamini. Unii internauții au crezut în aceste dezinformări, iar articolul a adunat 14.000 de vizualizări. Aceasta, însă, este o informație falsă. Nicio instituție media credibilă nu a relatat despre acest caz, iar în articol nu este indicată localitatea unde s-a întâmplat incidentul și nici nu este citată vreo sursă oficială. În realitate, poza de însoțire a articolului este veche, în ea apare o femeie din județul Mehedinți, România, despre care presa românească a relatat încă în 2014 (când nici nu exista pandemia de COVID-19!) că ea primea o pensie în valoare de 1 leu românesc.

FALS: Ştefan Gaţcan a decedat în urma unui accident rutier

Site-ul de falsuri Portal-news24h.xyz a titrat: „Ştefan Gaţcan A DECEDAT în urma unui accident rutier în ROMÂNIA. Mașina acestuia a derapat în apropiere de București”. În text se afirmă că mașina acestuia a derapat de pe șoșea probabil din cauza neatenției șoferului, acesta era fără centură și se deplasa cu viteză de circa 120 km/h, nu avea nici o șansă potrivit medicilor care au venit în dată la fața locului”. Informația din acest articol, care abundă de greșeli gramaticale, nu are nicio sursă credibilă, este falsă. Ștefan Gațcan este viu, iar pe 9 iulie el a participat la ședința Parlamentului.

FALS: Gheorghe Urschi și Ilie Bivol au decedat

În iunie 2020 au fost distribuite și dezinformări despre decesul altor persoane cunoscute din R. Moldova. În goana după click-uri, site-ul de știri false Jurnalstiri.site a scris că actor Gheorghe Urschi a decedat în propria locuință: când a ajuns echipajul de ambulanţă, s-a constatat că maestrul era decedat de câteva oreȘtirea falsă a fost distribuită rapid de unii internauți creduli, acumulând până la data de 7 iulie peste 190 de mii de vizualizări. Același site a mai scris că și vloggerul Ilie Bivol a murit. În ambele cazuri, informația este falsă. Astfel de informații nu au fost anunțate de autorități și nici nu au fost mediatizate de instituții media credibile de la noi sau din România. Atât titlul, cât și textul articolelor conțin multe greșeli gramaticale.

FALS: Moldovenii nu vor putea părăsi țara în următoarele 12 luni

Site-ul de știri false Stirea.okgratis.ru a dezinformat că „moldovenii nu vor putea părăsi tara în următoarele 12 luni”. Și această informație este una falsă. În realitate, cetățenii moldoveni pot părăsi țara. Știrea falsă a fost distribuită de internauții, însă  la scurt timp a fost ștearsă de pe site.

ATENŢIE: 

Actual-news.site, Jurnalstiri.site, Portal-news24h.xyz, Stirea.okgratis.ru sunt site-uri de știri FALSE. Nu distribuiți conținutul acestora pe rețelele sociale pentru a nu intoxica publicul cu dezinformări!

Reamintim câteva indicii ale site-urilor de știri false:

  • Titlurile afectează emoțional și induc panică;
  • Deseori, la accesarea site-ului, cititorul poate vedea doar titlul și imaginea „știrii”, iar pentru a citi conținutul integral trebuie mai întâi să-l distribuie în rețelele sociale;
  • Unele site-uri de falsuri se maschează ca fiind „de pamflete”;
  • Pe site-uri nu pot fi accesate datele de contact ale echipei redacționale;
  • Nicio instituție media credibilă nu a publicat informații la această temă;
  • Nu este citată vreo sursă, citatul este inventat sau se face trimitere la surse anonime/inventate;
  • Imaginile care însoțesc informațiile nu au legende și, de multe ori, nu sunt din țara noastră;
  • Textele sunt lipsite de acuratețe, conțin multe greșeli gramaticale și stilistice.

Portalul Stopfals.md completează o listă cu site-urile care publică preponderent informații false, inventate. Cititorii sunt îndemnați să nu acceseze aceste site-uri și să nu distribuie informațiile false virale în mediul online.

LISTA SITE-URILOR DE ȘTIRI FALSE

Mariana Jacot,

Stopfals.md

9 iulie 2020 2611

Relevant

Comments 0