Portalul care te protejează
de falsuri

CRONICA SITE-URILOR DE ŞTIRI FALSE: COVID-19 provoacă cancer la plămâni, Ministra Sănătății este infectată cu noul coronavirus, iar moldovenii vor primi automat cetățenie română

30 iulie 2020 2126
Articole, COVID-19
Colaj

Autorii de știri false țin pulsul pe subiectele de actualitate, continuând să dezinformeze pe subiecte legate de COVID-19.  În ultima săptămână, un site de falsuri „a anunțat” că ministra Sănătății Viorica Dumbrăveanu este infectată cu noul coronavirus și se va trata în Germania, deoarece nu are încredere în sistemul de sănătate autohton, iar un alt site a dezinformat că 1.800 de pacienți care s-au tratat de COVID-19 au fost diagnosticați cu cancer la plămâni. „Știrile” false au fost distribuite în mediul online de internauții creduli, unele articole acumulând pe Facebook mii de reacții și distribuiri.

FALS: Ministra Sănătății este bolnavă de COVID-19 și se va trata în Germania

Site-ul de falsuri Jurnaldegarda.wordpress.com a diseminat informația că „ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), Viorica Dumbrăveanu s-a îmbolnăvit de COVID-19”. Atribuindu-i citate false ministrei și făcând referire la o postare inexistentă de pe pagina sa de Facebook, site-ul scrie că „Dumbrăveanu a menționat în postarea sa că va merge de urgență să se trateze în Germania, acolo unde medicina este de calitate și metodele de tratament sunt excelente”. Aceasta este o dezinformare. Purtătoarea de cuvânt de la MSMPS, Cristina Stratulat a declarat pentru Stopfals.md că informația din articol este FALSĂ, precizând că Viorica Dumbrăveanu nu este bolnavă de COVID-19. Ulterior, și ministra a confirmat pe Facebook că această informație este falsă.

FALS: 1809 de persoane care s-au tratat de СОVID-19 au fost diagnosticate cu cancer la plămâni

Site-ul Jurnalstiri.site dezinformează, specificând că „1809 de persoane din țară care au fost externate după ce s-au tratat de СОVID-19 au fost diagnosticate cu cancer la plămâni”. Pentru a fi mai credibili, în articol se relatează despre un oarecare pacient, numit „Eugeniu Sidor din Florești”, care s-ar fi tratat de COVID-19, însă „virusul i-a afectat plămânii, iar acum el și mama sa suferă de cancer la plămâni”. Informația este falsă. Ca și în alte cazuri, autorii de falsuri s-au inspirat din subiecte reale: au fost luate două fraze dintr-un comunicat de pe site-ul Ministerului Sănătății, Protecției Sociale și a Familiei, în care este relatată povestea unui bărbat care a învins coronavirusul. Însă falsificatorii nu numai că au fost modificat numele bărbatului și localitatea, dar au adăugat și o informație falsă cum că acesta a fost diagnosticat cu cancer la plămâni după ce a fost externat.  (Vezi captura foto)

Captură foto:

www.jurnalstiri.site

 

Captură foto:

www.msmps.gov.md

 

Captură foto

Un alt fals promovat de același site de știri false anunță că „Un cip COVID 5G este ascuns într-o mască”. Textul este însoțit de o poză cu o mască în care este introdusă o cartelă telefonică SIM, făcându-se trimitere la postarea unui bărbat care ar fi afirmat că, după ce a stat două ore cu masca de protecție pe față, a realizat că se aude un sunet ciudat în interior: „Când am dat masca jos, surpriză - un cip COVID 5G ascuns în interior. Ne-au obligat să purtăm măști ca să ne urmărească și să știe exact ce vorbim”. Și în acest caz informația este falsă. Dezinformarea a ajuns virală după ce un internaut a făcut o glumă pe seama celor care cred în teoriile conspirației, postând pe pagina sa de Facebook o mască în care a pus o cartelă SIM. Unii însă nu au înțeles că e vorba de o glumă și au distribuit-o (circa 1.500 de reacții și 8.000 de distribuiri).

Acest articol poate fi citit numai după ce este distribuit pe Facebook. La distribuire, însă, internauții sunt redirecționați spre site-ul de știri false Antenanews.xyz. (vezi foto)

Într-o investigație publicată recent de portalul Rise.md este menționat că în spatele site-ului Antenanews.xyz stă Corneliu Ababii. El a recunoscut că alcătuia și disemina aceste falsuri doar pentru bani, prin instrumentul clickbait (monetizarea accesărilor, distribuirilor și reacțiilor).

FALS: Moldovenii care au depus dosarele pentru obținerea cetățeniei române în 2018-2019 vor primi cetățenia automat

Iar site-ul de știri false Stirea.okgratis.ru dezinformează că „moldovenii care au depus dosarele pentru obținerea cetățeniei române în 2018-2019 vor primi automat cetățenia”. Articolul poate fi citit numai după ce este distribuit pe Facebook, iar titlul nu corespunde conținutului textului. Și în acest caz, informația este falsă. În realitate, ordinul de redobândire a cetățeniei române este eliberat numai după ce fiecare dosar depus de solicitant este verificat de către Comisia pentru Cetățenie, și numai dacă toate condițiile necesare obținerii cetățeniei române sunt îndeplinite. Autoritatea Națională pentru Cetățenie nu a făcut un asemenea anunț.

ATENŢIE: 

Jurnalstiri.site, Jurnaldegarda.wordpress.com și Stirea.okgratis.ru sunt site-uri de FALSURI. Nu distribuiți conținutul acestora pe rețelele sociale pentru a nu intoxica publicul cu dezinformări!

Reamintim câteva indicii ale site-urilor de știri false:

  • Titlurile afectează emoțional și induc panică;
  • Deseori, la accesarea site-ului, cititorul poate vedea doar titlul și imaginea „știrii”, iar pentru a citi conținutul integral trebuie mai întâi să-l distribuie în rețelele sociale;
  • Unele site-uri de falsuri se maschează ca fiind „de pamflete”;
  • Pe site-uri nu pot fi accesate datele de contact ale echipei redacționale;
  • Nicio instituție media credibilă nu a publicat informații la această temă;
  • Nu este citată vreo sursă, citatul este inventat sau se face trimitere la surse anonime/inventate;
  • Imaginile care însoțesc informațiile nu au legende și, de multe ori, nu sunt din țara noastră;
  • Textele sunt lipsite de acuratețe, conțin multe greșeli gramaticale și stilistice.

Portalul Stopfals.md completează o listă cu site-urile care publică preponderent informații false, inventate. Cititorii sunt îndemnați să nu acceseze aceste site-uri și să nu distribuie informațiile false virale în mediul online.

LISTA SITE-URILOR DE ȘTIRI FALSE

Mariana Jacot,

Stopfals.md

 

30 iulie 2020 2126

Relevant

Comments 0