Portalul care te protejează
de falsuri

FALS: Opt militari din Republica Moldova, care au plecat în Rusia pentru a participa la parada militară, infectați cu noul coronavirus

19 iunie 2020 1789
Articole, COVID-19
Colaj

Recentsite-ul „Ziarnational.wordpress.com”, creat în iunie 2020 și care nu indică proprietarii, nici echipa redacțională, a anunțat că 8 militari din Republica Moldova, care au plecat în Rusia pentru a participa la paradă militară de la Moscova, s-ar fi infectat cu noul coronavirus. Ministerul Apărării dezminte informația. Pe acest site au apărut și alte informații false, inclusiv despre „cipuire” și instalarea antenelor 5G.

La 17 iunie, site-ul a titrat: „Alertă! 8 din cei 72 de militari trimiși de Dodon la Moscova, infectați cu Coronavirus”. Autorii articolului afirmă că „deocamdată nu se cunoaște starea lor de sănătate și dacă au fost transportați într-un spital, însă cei 64 de militari rămași au fost plasați în izolare obligatorie în care trebuie să se afle circa 14 zile”. Potrivit unui program care calculează numărul de interacțiuni ale articolelor pe rețelele de socializare, până pe 19 iunie 2020, acest articol a fost distribuit pe Facebook de peste 1.700 de ori și a adunat peste 1000 de comentarii, iar numărul este în creștere

Ministerul Apărării: „Toți militarii moldoveni sunt sănătoși”

Într-adevăr, la 14 iunie, militarii moldoveni au plecat în Federația Rusă și urmează să participe la parada militară din Piața Roșie din data de 24 iunie. Însă au plecat 75 de militari din Compania Gărzii de Onoare, și nu 72, așa cum este scris în această „știre”. A doua zi după apariție acestui articol, Ministerul Apărării al R. Moldova a publicat o dezmințire pe pagina de Facebook: „Vă semnalăm o știre falsă apărută în mediul online, potrivit căreia „8 din cei 72 de militari trimiși de Dodon la Moscova, ar fi infectați cu Coronavirus”. În acest sens, vă comunicăm că până la data plecării la Moscova, cei 75 de militari ai Armatei Naționale s-au aflat timp de două săptămâni în carantină. Miercuri, 17 iunie, militarii din contingentul Armatei Naționale detașați la Moscova au început antrenamentele pentru parada militară din 24 iunie curent. Toți militarii moldoveni sunt sănătoși. O confirmă atât testările la prezența virusului COVID-19 pe care aceștia le-au trecut în Republica Moldova, dar și în țara gazdă”. Pe site-ul Ambasadei Republicii Moldova în Federația Rusă nu există niciun comunicat care ar anunța despre militarii moldoveni infectați cu COVID-19.

Dezinformări despre „cipuire”

O altă știre falsă publicată de același site la 11 iunie 2020 anunța că „Ministrul Economiei a anunțat despre instalarea antenelor 5G si implementare proiectului de cipuire a oamenilor”. Atribuind un citat fals ministrului Economiei, Sergiu Răilean, în text se spune că: „potrivit lui Railean, instalarea antenelor 5G va începe în următoarele zile în regiunea de nord a țării, urmând spre finele verii să ajungă și la centru, inclusiv regiunea sud”. În articol se mai menționează că „de la 1 ianuarie, toți cetățenii Republicii Moldova vor fi obligați să treacă prin procedura de cipuire”. Articolul a vizat un eveniment real, care s-a desfășurat la 10 iunie 2020 la Ministerul Economiei și Infrastructurii, care însă a fost distorsionat de către autorii „știrii”. Este vorba de ședința de consultări publice despre aspectele normative, investiționale și de siguranță publică ale procesului de implementare a tehnologiei 5G în țara noastră. În comunicatul de presă al ministerului se menționează că „dezvoltarea reţelelor 5G în R. Moldova ar urma să înceapă în anul 2023”. „Potrivit operatorilor, procesul de tranziție la o generație mai avansată presupune dezvoltarea infrastructurii, precum și informarea populației despre disponibilitatea acestor servicii”, se spune în comunicat. La acea ședință nu s-a discutat despre ciparea populației și nici că instalarea antenelor 5G va începe curând în nordul țării. Astfel, informația din articolul publicat de site-ul Ziarnational.wordpress.com este una  FALSĂ.

„Știri” false, distribuite de un site clonă

Ziarnational.wordpress.com este un site de „știri” false. Pentru a oferi mai multă credibilitate falsurilor, în majoritatea articolelor se face referire la citate și surse oficiale, fiind preluate și imagini reale. Însăși denumirea site-ului este un plagiat și o încercare de a „clona” un portal cunoscut din R. Moldova - ZiarulNational.md.

Nu este prima dată când sunt create site-uri clonă, despre acest fenomen am scris și anterior. Între timp, unele din clone au fost blocate, altele însă sunt active. Pentru a deturna campania împotriva informației false și tendențioase STOP FALS!, desfășurată de API, în septembrie 2017 a fost clonat și portalul Stopfals.md, fiind creat site-ul de „știri” false Stopfals.com și o pagină falsă în rețelele sociale. Ulterior, acestea au fost blocate.

Mariana Jacot,

Stopfals.md

 

19 iunie 2020 1789

Relevant

Comments 0