Portalul care te protejează de falsuri

Dodon şi „poveştile” lui preferate, într-un interviu pentru presa străină: referendum ilegal, înarmare, închiderea şcolilor cu predare în rusă, „scenariul” ucrainean

3 iulie 2024 10511
Articole, Gândește critic!
Colaj: Stopfals.md

Pe 26 iunie, postul de televiziune Current Time TV (Настоящее Время) a publicat un interviu cu Igor Dodon, preşedintele Partidului Socialiştilor din R. Moldova. Fostul şef de stat a expus mai multe falsuri despre „referendumul ilegal”, aderarea la Uniunea Europeană în „detrimentul suveranităţii” şi despre alte subiecte, falsuri demontate anterior de Stopfals.md. Acesta a reiterat și mai multe naraţiuni ale Kremlinului, potrivit cărora în SUA şi Canada ar fi pusă la cale „fraudarea alegerilor” şi că Moldova ar „urma scenariul ucrainean”.

„Votul prin corespondenţă va fi posibil doar în SUA şi Canada”

Igor Dodon a declarat că votul prin corespondenţă va fi posibil doar în SUA şi Canada. „Votul prin corespondenţă doar pentru cetăţenii moldoveni care locuiesc în State şi Canada” (în original: «Голосование по почте только для граждан Молдовы, которые проживают в штатах и Канаде») (7:28-7:34), a spus Dodon. Potrivit acestuia, autorităţile moldoveneşti „nici în Europa nu au oferit posibilitatea de a vota” (în original: «даже в Европе не дали возможности голосовать»), alegând anume Statele Unite şi Canada în speranţa că „acolo resursa administrativă le va fi de ajutor” (în original: «там админресурс им поможет») (7:56-8:04).

În realitate, Parlamentul RM a votat la 26 aprilie, în lectura a doua, legea care prevede pilotarea votului prin corespondență pentru cetăţenii aflaţi peste hotare. Votul prin corespondenţă, potrivit Legii privind implementarea parțială a votului prin corespondență, stabileşte o serie de criterii pe care urmează să le întruneasca ţara pentru aplicarea votului prin corespondenţă în cadrul alegerilor desfăşurate în Moldova. Printre cele mai importante condiţii se numără următoarele: ţările în cauză să nu fie antrenate în conflicte militare și să respecte standardele internaționale privind desfășurarea alegerilor libere și corecte, precum şi să aibă stabilite relații diplomatice cu Republica Moldova. Criteriilor enumerate corespund SUA, Canada, Norvegia, Suedia, Finlanda şi Islanda. Astfel, în prezent se ştie că votul prin corespondenţă va fi exercitat în cel puţin şase ţări, nu în două, aşa cum a afirmat Igor Dodon.

Dezinformări la subiectul alegerilor peste hotare a lansat anterior și colegul său de partid, deputatul Blocului Comuniştilor şi Socialiştilor, Bogdan Ţîrdea.

Igor Dodon a mai spus că Maia Sandu, chiar dacă va învinge la scrutinul prezidenţial, va reuşi acest lucru „prin fraudele de peste hotare” (în original: «за счет фальсификаций за рубежом»). „Va învinge (Maia Sandu, la alegerile prezidenţiale – n. r.) din contul manipulărilor şi anumitor fraude peste hotare” (în original: «Выиграет (прим. ред.: Майя Санду, выборы президента) за счет манипуляций и каких-то фальсификаций за рубежом») (13:10-13:15), a menționat politicianul.

Anterior, despre „fraudele” care ar urma să aibă loc au scris mai multe site pro-Kremlin: КП в Молдове1984.mdritmeurasia.ruПолитическое обозрение.

În realitateeste prevăzută procedura electorală privind securizarea votării, păstrarea și asigurarea integrității plicurilor cu buletinele de vot recepționate, pentru a evita fraudele. Pentru a vota prin corespondență, cetățenii vor trebui, în mod obligatoriu, să se înregistreze pentru exercitarea votului prin corespondență și să primească o notificare a Comisiei Electorale Centrale privind finalizarea procedurii de înregistrare. Totodată, buletinele de vot vor fi expediate către alegători prin intermediul poștei diplomatice sau a serviciilor poștale obișnuite. Documentul conține și prevederi privind procedura de numărare și totalizare a voturilor, precum și situațiile în care buletinele de vot se declară nevalabile.

Declaraţia în cauză a fost publicată anterior pe mai multe pagini de Facebook.

Un „referendum ilegal” în „detrimentul” suveranităţii

Potrivit lui Dodon, referendumul privind aderarea R. Moldova la UE implică pentru ţara noastră riscul că ea va fi obligată să adopte legile aprobate în Uniunea Europeană. „Referendumul privind modificarea Constituţiei, în Constituţie a apărut un capitol, un articol, care permite adoptarea în Moldova a tuturor directivelor Uniunii Europene. Totul este atât de confuz. Ca să mă exprim mai simplu: dacă în Europa este aprobată o lege, aceasta trebuie obligatoriu să fie adoptată şi în Moldova” (în original: «Референдум об изменении Конституции, в Конституции появился раздел, статья, которая позволяет принимать в Молдове все директивы Европейского союза. Вот так запутанно. Проще говоря, если в Европе принимают какой-то закон, он обязательно должен быть принят и в Молдове») (43:36-43:54).

În realitate, în cadrul referendumului va fi adresată următoarea întrebare: „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”, or anume această formulare a fost aprobată de către Legislativ.

Desfăşurarea referendumului este legală. La 16 mai 2024, Parlamentul RM a aprobat data referendumului privind aderarea Republicii Moldova la UE – 20 octombrie 2024. Curtea Constituţională (CC) a constatat că este posibilă organizarea referendumului concomitent cu scrutinul. În plus, în hotărârea sa, CC a menţionat că iniţiativa de revizuire a Constituţiei nu afectează caracterul suveran, independent şi unitar al Republicii Moldova, statutul de neutralitate permanentă.

La acelaşi subiect: FALS distribuit în Găgăuzia: Referendumul privind aderarea R. Moldova la UE este ilegal

„Mai multe mijloace alocate pentru armament decât pentru profesori”

„La noi se cumpără intens armament, se cheltuie pentru aceasta bani grei, mai mult decât pentru profesori” (în original: «У нас активно закупается оружие, тратятся на это бешеные деньги, больше чем на учителей») (34:40-34:47), a continuat Igor Dodon.

În realitate, bugetul RM pentru anul 2024, aprobat de către Parlament, prevede mijloace alocate pentru educaţie (3,4 mlrd. lei) de câteva ori mai mari decât pentru apărare (1,9 mlrd. lei).

„Închiderea şcolilor cu predare în rusă” şi „35% de populaţie vorbitoare de rusă”

Potrivit lui Igor Dodon, în RM „sunt închise şcolile cu predare în rusă” (în original: «закрывают русские школы») (49:05-49:11).

În realitateşcolile sunt închise din cauza lipsei de elevi, prin decizia autorităţilor locale, nu pentru că în instituţiile respective predarea are loc în limba rusă.

De menţionat că, de fapt, „Concepţia optimizării numărului angajaţilor din sectorul bugetar” care prevede inclusiv reducerea numărului de şcoli, a fost aprobată încă în anul 2007, iar în anul 2008, Igor Dodon, pe atunci ministrul al Economiei, şi vice-premierul Zinaida Greceanîi au semnat planul de acţiuni privind implementarea Concepţiei, plan care prevedea optimizarea şcolilor. 

Naraţiunea falsă potrivit căreia „Maia Sandu închidea şcolile când era ministru al Educaţiei” (în original: «Майя Санду закрывала школы будучи министром образования») este o naraţiune rusească răspândită inclusiv de Partidul Socialiştilor şi de mass-media controlată de acesta. Naraţiunea în cauză a fost folosită frecvent în cadrul campaniilor electorale din ultimii ani. Portalul Stopfals.md a dezminţit această dezinformare de mai multe ori (aiciaiciaici şi aici).

În plus, Dodon a declarat că 35% din populaţia R. Moldova este vorbitoare de limbă rusă (49:12-49:14). În realitate, potrivit rezultatelor Recensământului populaţiei din RM din 2014, doar 9,7% din populaţie consideră rusa drept limbă maternă.

Naraţiunile Kremlinului despre „calea Ucrainei”

În interviu, Dodon a reiterat încă o naraţiune răspândită de Kremlin, potrivit căreia Moldova „urmează calea Ucrainei” (în original: «идет по украинскому пути»). „Ceea ce face Maia Sandu pe parcursul ultimei luni, pe parcursul ultimului an, într-o ţară neutră, din păcate, lasă impresia că ea pregăteşte Moldova ca la noi să se producă ceva conform scenariului ucrainean” (în original: «То, что делает Майя Санду последний месяц, последний год, в нейтральной стране, к сожалению, создается впечатление, что она готовит Молдову для того, чтобы у нас прошло что-то по украинскому сценарию») (29:00-29:16), a spus el.

Liderul socialiştilor nu a precizat însă care acţiuni ale șefei statului ar urma scenariul ucrainean. Totuşi naraţiunea potrivit căreia Chişinăul ar risca „să calce pe urmele regimului de la Kiev” (în original: «пойти по стопам киевского режима») este răspândită de mai mult timp de exponenții Kremlinului, inclusiv de reprezentanta oficială a MAE a Rusie, Maria Zaharova, şi şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov (1:03:40-1:03:56). Aceste declaraţii au fost demontate de portalul Stopfals.md. La rândul său, politicianul din Găgăuzia, Victor Petrov, declara că autorităţile atrag Moldova în război. Aceleaşi afirmaţii a făcut şi liderul Partidului NOI Vladimir Dachi. Toate aceste declarații au fost dezmințite de Stopfals.md.

Interviul cu participarea lui Igor Dodon a fost distribuit și de mai multe conturi de Facebook.

Vom menționa că Igor Dodon a intrat în topul „campionilor” la capitolul răspândirea falsurilor pe parcursul anului 2023, potrivit Stopfals.md.

 

Elena Celak,

Stopfals.md

 

Acum suntem și pe Telegram!

 

Ai depistat un fals? Raportează-l pe semnale.stopfals.md/ro și noi îl vom dezminți!

#NuDezinformării #StopFals #API

3 iulie 2024 10511

Relevant

Comments 0