Portalul care te protejează de falsuri

Trei falsuri într-o postare. Deputatul Bogdan Țîrdea (din nou) dezinformează la subiectul alegerilor

26 martie 2024 2033
Articole, Gândește critic!
Colaj: Stopfals.md

Deputatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor Bogdan Țîrdea a declarat că Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) le-a interzis cetățenilor moldoveni din Federația Rusă să voteze la alegerile prezidențiale din 2024. Parlamentarul a mai spus că autoritățile au schimbat Codul Electoral pentru a lăsa la latitudinea Comisiei Electorale Centrale (CEC) decizia de a deschide secții de votare în regiunea transnistreană, iar dacă se va introduce votul prin corespondență, la scrutinul din toamnă vor vota cetățeni ai altor țări, care se vor da drept moldoveni. Niciuna dintre aceste afirmații nu corespunde însă realității.

Într-un live de pe 11 martie curent pe canalul său de Telegram, Țîrdea a declarat că autoritățile „pregătesc fraudarea alegerilor”: „PAS vorbește deschis despre interzicerea votării în Rusia. (…) Ei au schimbat Codul Electoral, ceea ce îi permite CEC-ului la dorință să deschidă sau să nu deschidă secții de votare în regiunea transnistreană. (…) Avem cam peste 150 de mii de voturi în America: SUA și Canada. (...) Și nu contează câți moldoveni sunt acolo, că nimeni nu duce contul. Acolo vor vota probabil și chinezi, și din Indonezia, India, Nicaragua, Namibia. Cei care pun like-uri la postările Maiei Sandu pe Facebook, ei vor vota în SUA. Toți ei vor fi luați drept moldoveni, fără îndoială” (în original: «ПАС говорит открыто о запрете голосования в России. (…) Они изменили Электоральный кодекс, позволив ЦИКу по желанию открывать избирательные участки в Приднестровье, а может и не открывать. (…) У нас где-то более 150 тысяч голосов в Америке, США и Канаде. (...) И не важно, сколько там молдаван, потому что никто учёт не ведет. Там будут голосовать, наверное, и китайцы, и из Индонезии, и из Индии, и из Никарагуа, и из Намибии. Те, которые лайкают посты Майи Санду в Фейсбуке, вот они и будут голосовать в Соединённых Штатах. Всех их будут принимать за молдаван, безусловно».).

Live-ul a fost publicat și pe contul și pagina de Facebook ale deputatului, unde a adunat sute de like-uri, zeci de distribuiri și de comentarii. Pe canalul de Telegram, acesta a fost vizionat de peste 8 mii de utilizatori.

Comisia Electorală Centrală respinge afirmațiile lui Țîrdea

Într-un răspuns pentru portalul Stopfals.md, Rodica Sîrbu, șefa Direcției comunicare, relații publice și mass-media a CEC, a precizat că exercitarea dreptului la vot al cetățenilor Republicii Moldova din străinătate va avea loc în aceleași condiții prevăzute de Codul Electoral. „În context, respingem orice afirmație/comentariu expus în spațiul public legat de faptul că ar fi fost interzisă votarea pentru cetățenii moldoveni dintr-o anumită țară. O decizie în acest sens nu a fost luată”, a subliniat Sîrbu.

Este falsă și afirmația despre secțiile de votare din regiunea transnistreană, care chipurile vor fi deschise în stânga Nistrului la latitudinea CEC-ului. Conform alineatului 1 al articolului 40 din Codul Electoral, în cazul alegerilor parlamentare, prezidențiale și al referendumurilor republicane, „Comisia Electorală Centrală, cu cel puțin 35 de zile înainte de data alegerilor, poate organiza pentru alegătorii din localitățile din stânga Nistrului secții de votare cu sediul pe teritoriul Republicii Moldova aflat sub jurisdicția constituțională a autorităților administrației publice centrale”.

Rodica Sîrbu a precizat pentru Stopfals.md că, potrivit datelor din Registrul de Stat al Alegătorilor (la situația din 1 martie 2024), 268.028 de persoane sunt cetățeni cu drept de vot având domiciliul înregistrat în unitățile administrativ-teritoriale din stânga Nistrului, aflate provizoriu în afara controlului suveran al autorităților constituționale ale Republicii Moldova. „La alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, la urne au fost prezenți 28.792 de alegători. CEC a organizat 41 de secții de votare. Reieșind din faptul că o secție poate deservi până la 3.000 de alegători, potențialul acestora a fost de 123 de mii”, a subliniat reprezentanta CEC.

Trebuie precizat că din anul 1992 autoritățile constituționale nu pot deschide secții de votare în regiunea transnistreană a Republicii Moldova, întrucât nu o controlează.

Comisia Electorală Centrală a respins și afirmația că în cazul introducerii votului prin corespondență, la alegerile din toamnă vor putea vota cetățeni străini, care se vor da drept moldoveni. Potrivit Rodicăi Sîrbu, CEC dispune de instrumentele necesare pentru a confirma identitatea alegătorilor: „Votul prin corespondență este o modalitate suplimentară de exercitare a dreptului la vot. Statul este obligat să creeze condiții și să întreprindă măsuri pentru asigurarea securității procesului electoral. Sistemul respectiv va dispune de instrumente suplimentare de verificare a identității alegătorului: dacă persoana deține cetățenia Republicii Moldova, are vârsta de 18 ani, dacă are un act care îi confirmă identitatea. Acest proiect va facilita participarea la alegeri a cetățenilor moldoveni aflați în străinătate, va reduce timpul și distanța necesară votării și costurile suportate de alegător. Principala condiție de participare la alegerile organizate în Republica Moldova este să fii cetățean al Republicii Moldova, iar toate instrumentele de verificare descrise mai sus, precum și resursele informaționale deținute de CEC vor permite verificarea statutului/cetățeniei alegătorului”.

Și membrul CEC Pavel Postică exclude participarea la scrutinul din toamnă a cetățenilor străini. „Alegerile sunt organizate de către organele electorale în care sunt nominalizate persoane inclusiv de către fracțiunile politice din Parlament. Respectiv, buletinele de vot vor fi eliberate doar de către funcționarii electorali care sunt autorizați în acest sens. Ei eliberează buletine de vot exclusiv în baza actelor de identitate care confirmă cetățenia Republicii Moldova”, a spus Postică pentru Stopfals.md.

Expertă: „Nu există nicio inițiativă de limitare a dreptului la vot, iar informația contrară este falsă și nejustificată”

Și Polina Panainte, secretara Coaliției pentru Alegeri Libere și Corecte, combate dezinformarea lansată de Bogdan Țîrdea. „Cetățenii moldoveni care locuiesc în Rusia au avut întotdeauna și vor avea în continuare dreptul la vot, ca orice alt cetățean al R. Moldova aflat în afara țării. Nu există nicio inițiativă de limitare a acestui drept, iar informația contrară este falsă și nejustificată”, susține experta. Cu referire la deschiderea secțiilor de votare în regiunea transnistreană, ea a precizat că „CEC întotdeauna a fost instituția care a decis numărul și amplasarea secțiilor de votare, inclusiv în regiunea transnistreană. Nu este prevăzut în nicio lege un număr exact de secții care trebuie deschise. Numărul secțiilor este determinat în baza câtorva criterii obiective, de o manieră transparentă. Partidele politice au posibilitatea de a veni cu propuneri pentru modificarea Regulamentului, dacă vor considera că metodologia nu este corectă”.

Experta a explicat și despre oportunitatea lansării votului prin corespondență în SUA și Canada: „În aceste state există experiență și cultură a votului prin corespondență. Urmează să vedem regulamentul pentru testarea votului prin corespondență pentru a înțelege toate aspectele tehnice ale procesului înainte de a ne exprima cu privire la riscurile de fraudare a votului. Știm însă că CEC a analizat procedurile aferente implementării votului prin corespondență în România, Lituania, Polonia și Marea Britanie, și a preluat cele mai înalte standarde pentru a asigura că votul este exercitat liber și corect”.

Bogdan Țîrdea a mai dezinformat despre alegerile organizate peste hotare

Bogdan Țîrdea a lansat și anterior falsuri despre votul moldovenilor din diasporă. El a declarat anterior că moldovenii din diasporă, în special cei din Uniunea Europeană, sunt intimidați și șantajați de angajatorii lor să voteze pentru Maia Sandu și pentru partidele proeuropene din Moldova, fals demontat de jurnaliștii Stopfals.md.

Deputatul Bogdan Țîrdea este unul dintre cei mai activi promotori de falsuri printre aleșii poporului. De-a lungul timpului, el a dezinformat despre NATOrăzboiul Rusiei împotriva Ucraineiorganizațiile neguvernamentale și agricultură – alegații dezmințite de jurnaliști. În schimb, în postările și intervențiile sale, Țîrdea are mereu tendința de a lăuda Rusia și politica Kremlinului.

Bogdan Țîrdea se numără printre „campionii” falsurilor răspândite în anul 2023, în versiunea Stopfals.md.

 

Mariana Colun,

Stopfals.md

 

Acum suntem și pe Telegram!

 

Ai depistat un fals? Raportează-l pe semnale.stopfals.md/ro și noi îl vom dezminți!

#NuDezinformării #StopFals #API

26 martie 2024 2033

Relevant

Comments 0