Portalul care te protejează
de falsuri

FALS: 496.000 de copii au fost paralizați în India în urma unei campanii de vaccinare susținută de Fundația lui Bill Gates

19 mai 2020 9007
Articole, COVID-19
Colaj

O nouă campanie de discreditare îl are în vizor pe cunoscutul miliardar american Bill Gates. Pe câteva site-uri cu profil religios, dar și pe rețelele sociale este virală informația că „496.000 de copii au fost paralizați în India” în urma unei campanii de vaccinare susținută de Fundația Bill & Melinda Gates. Datele Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), dar și ale altor organizații internaționale în domeniul sănătății infirmă aceste acuzații. Totodată, redacții internaționale de fact-checking au demonstrat că aceste falsuri sunt lansate de persoane și organizații care se pronunță împotriva vaccinării.

Dezinformare și instigare la ură

Medicii indieni dau vina pe Gates pentru o epidemie devastatoare cauzată de o polio-tulpină dintr-un vaccin care a paralizat 496.000 de copii între 2000 și 2017. În 2017, guvernul indian a retras schema de vaccinare Gates, iar rata de paralizie polio a scăzut brusc”, scrie ortodoxinfo.ro, aceeași știre fiind preluată și de portalul Flux.md. Articolul este viral și în rețelele sociale, Bill Gates fiind numit „psihopat”, „escroc și criminal, care ar merita scaunul electric”. Pe site-ul rusesc Pandemia.ru articolul are peste 2300 de re-distribuiri și peste 1200 de comentarii.

Informația despre „cei 496 de mii de copii paralizați în India din cauza vaccinului Gates” a început să fie distribuită după o postare pe Instagram a cunoscutului activist anti-vaccinuri, Robert F. Kennedy Jr., nepotul fostului președinte american, notează redacția internațională de fact-checking Politifact.com. Politifact menționează însă că nu a identificat surse credibile care ar demonstra veridicitatea acestei afirmație.

Portalul Stopfals.md a solicitat o reacție de la fundația de caritate „Bill&Melinda Gates Foundation”. În răspunsul transmis de către fundație, aceste informații sunt calificate drept acuzații false, făcând-se referire la datele Organizației Mondiale ale Sănătății, dar și ale altor organizații, care demonstrează că respectivele cazuri de paralizie nu au fost cauzate de vaccin.

OMS: Un vaccin din 2,7 milioane poate provoca paralizie

Într-adevăr, datele Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) arată o creștere a numărului de cazuri de paralizie asociată cu poliomelita în India, începând cu anii 2004-2005, care ajung la apogeu în 2012, după care încep să scadă ușor. În anul 2019 este atestată o ușoară creștere a numărului de cazuri. Totuși, datele OMS arată o tendință similară de creștere în întreaga lume, nu doar în India.

Potrivit acelorași date, în perioada 2000-2017, doar 17 cazuri de poliovirus (virusul care cauzează poliomelita) au fost provocate de vaccinuri. Totodată, OMS a constatat că doar un caz din 2,7 milioane de vaccinuri poate duce la paralizia provocată de poliomelită (paralizia infantilă). Iar statistica Inițiativei Globale pentru Eradicarea Poliomielitei arată că din 2014, India nu mai este afectată de acest virus.

Vaccinarea anti-malarie și omorârea sugarilor în Africa

Ortodoxinfo.ro și alte portaluri cu profil religios îi atribuie Fundației lui Bill Gates și alte decese, de data aceasta pretinsele victime fiind copiii din Africa: „În 2010, Fundația Gates a finanțat un proces pentru un vaccin GSK experimental împotriva malariei, ucigând 151 de sugari africani și provocând efecte grave, inclusiv paralizie, convulsii și stări febrile la 1.048 din 5.049 copii”.

Într-un comentariu pentru Stopfals.md, Sally Ethelston, directoarea pentru mobilizarea resurselor în scopul vaccinării contra malariei a Centrului pentru Inovație și Accesul la Vaccinuri (instituție internațională care se ocupă de cercetarea și dezvoltarea vaccinurilor), a precizat că în timpul cercetărilor, niciun copil vaccinat anti-malarie nu a decedat. „Niciun deces de copil nu a fost atribuit vaccinului în timpul studiului eficacității și eficienței celei de-a treia faze a vaccinării, care a durat între anii 2009 și 2014. Au existat câțiva copii care au murit din diferite cauze, cum ar fi boli obișnuite ale copilăriei sau accidente în perioada de testare, dar nu din cauza vaccinului”, a comunicat ea.

Organizația Mondială a Sănătății a constatat că implementarea programului de vaccinare împotriva malariei în trei state africane – Kenya, Malawi și Ghana a contribuit la reducerea incidenței acestei boli. „Printre copiii cu vârste cuprinse între 5 și 17 luni care au primit 4 doze de RTS, S, vaccinul a prevenit aproximativ 4 din 10 (39%) cazuri de malaria, în cei patru ani și aproximativ 3 din 10 (29%) cazuri de malarie severă. De asemenea, vaccinul a redus cu 29% nevoia de transfuzii de sânge, care sunt necesare pentru a trata anemia de malaria, care reprezintă un pericol pentru viață”, potrivit unei note a OMS.

Gates, ținta unei campanii ample de dezinformare

Portalul de fact-checking din India news18.com arată că  Bill Gates a devenit ținta unor discreditări prin intermediul știrilor false, după atacurile sale publice în privința modului cum este gestionată în SUA pandemia provocată de coronavirus. Portalul confirmă că „din 2002 până în 2017 în mass-media nu au fost raportate cazuri de paralizie a copiilor urmare a testării vaccinurilor”.

Speculațiile privind implicarea lui Bill Gates în răspândirea Covid-19 și intențiile acestuia de a institui vaccinarea obligatorie pentru a controla populația planetei s-au întețit în ultima perioadă în mediul online. Portalul Stopfals.md a relatat anterior despre acuzațiile false în adresa lui Bill Gates, unele mai ciudate ca altele, orchestrate de diferite persoane și curente religioase, dar și de unii politicieni și mass-media cu agendă pro-Kremlin. Gates este acuzat că favorizează răspândirea noului coronavirus pentru că și-ar dori să controleze omenirea prin „cipurile care vor fi implantate împreună cu vaccinul anti-COVID-19 întregii populații de pe glob”.

Cornel Ciobanu

Stopfals.md

19 mai 2020 9007

Relevant

Comments 0