Portalul care te protejează
de falsuri

FALS: Boosterele bivalente provoacă atacuri cerebrale ischemice

24 ianuarie 2023 835
Articole
Imagine simbol

Eurodeputatul  român Cristian Terheș, cunoscut ca un promotor al teoriilor conspirațiilor despre Covid-19 și vaccinare, a distribuit în rețelele sociale informații că boosterele (vaccinurile) bivalente produse de  compania Pfizer provoacă atacuri cerebrale ischemice, cu trimitere la studii publicate recent de agenții guvernamentale americane. Informația diseminată de politicianul român este falsă, or datele la care el se referă arată contrariul, iar cercetătorii și medicii subliniază că riscul de accident vascular cerebral din cauza infecției COVID-19 este mai mare decât potențialul risc cauzat de imunizare.

La 16 ianuarie 2023, pe pagina de Facebook a lui Cristian Terheș, europarlamentar al Partidului Național Țărănesc Creștin Democrat, a fost publicat un articol în care se afirmă că „boosterele bivalente de la Pfizer creează atât de multe accidente vasculare ischemice persoanele de peste 65 de ani, încât CDC și FDA din SUA au anunțat public, în același timp, pe data de 13.01.2023, că investighează situația”. Postarea a acumulat circa 430 de distribuiri cu peste 120 de comentarii, majoritatea mulțumindu-i politicianul pentru informația „veridică”.

În postarea sa, Terheș face trimitere la cercetările a două agenții guvernamentale americane, Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) și Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA). Însă politicianul a interpretat și speculat cu datele studiilor lansate recent de cele două instituții medicale din SUA. Astfel, în textul său de pe Facebook, Cristian Terheș afirmă că: „Investigarea rapidă a notificării din VSD privește situația în care persoanele de 65 de ani și peste, care au primit vaccinul Pfizer-BioNTech COVID-19 Bivalent, au fost mai predispuse la a avea un accident vascular cerebral ischemic în primele 21 de zile de după vaccinare, comparativ cu 22-42 zile după vaccinare”. În realitate, comunicatul de presă al CDC specifică clar că „un studiu amplu al vaccinurilor actualizate (bivalente) (de la Pfizer-BioNTech și Moderna) folosind baza de date Centers for Medicare and Medicaid Services, nu a evidențiat un risc crescut de accident vascular cerebral ischemic”. Prin urmare, politicianul a speculat și a dezinformat utilizatorii rețelelor sociale precum că persoanele vaccinate cu boosterul bivalent Pfizer sunt expuse la accidente vasculare ischemice.

Este adevărat că anterior, după vaccinarea cu Pfizer, unii pacienți cu comorbidități vasculare au dezvoltat cheaguri de sânge, însă riscul de accident vascular cerebral din cauza infecției cu COVID-19 este mai mare decât potențialul risc cauzat de imunizare. Din spusele profesorului neurolog Mihail Gavriliuc, specialist principal la Ministerul Sănătăţii și şef catedră neurologie la Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”, în Republica Moldova nu s-au înregistrat cazuri de AVC ischemice provocate după imunizare. „Nu am avut așa cazuri și nici în literatura de specialitate n-am găsit astfel de informații. Cred că aceste teorii sunt promovate cu anumite scopuri. Și pe vremea lui Kopernic se spunea că pământul nu se rotește în jurul soarelui, dar adevărul e altul”, conchide medicul.

Ce este un ACV ischemic

Un accident vascular cerebral ischemic, mai frecvent decât accidentul vascular cerebral hemoragic, apare atunci când un cheag de sânge blochează un vas de sânge din creier, oprind fluxul sanguin și conducând potențial la moartea celulelor creierului. Dacă un accident vascular cerebral nu este tratat rapid, pacientul poate deceda sau rămâne cu dizabilități severe, fiindu-i afectate brațele și picioarele.

Potrivit Agenției Naționale în Sănătate Publică, în Republica Moldova, anual, peste zece mii de moldoveni suferă un accident vascular cerebral, acesta fiind principala cauză de dizabilitate pentru populația adultă. 

Când se administrează vaccinul bivalent 

Potrivit Institutului Național de Sănătate Publică din România, vaccinul cu boosterul bivalent COVID-19 reprezintă o versiune adaptată pentru tulpinile de SARS-CoV-2 Omicron BA4 și BA5. Acest ser se poate administra concomitent sau la orice distanță cu alt tip de produs din Programul Național de Vaccinare, inclusiv vaccinul antigripal.

Conspiraționist, sancționat de Parlamentul European

Politicianul român Cristian Terheș este cunoscut pentru conspirațiile sale despre Covid-19 și vaccinare. Teolog ca pregătire, el este în prezent membru al Parlamentului European (PE) din partea Partidul Național Țărănesc Creștin Democrat, însă a ajuns în PE pe lista Partidului Social Democrat, acum fiind și membru al Mișcării Politice Creștine Europene. Acum doi ani, potrivit presei belgiene, Cristian Terheş, alături de alți cinci eurodeputaţi, au fost sancționați de Parlamentul European, fiindu-le suspendate diurnele pentru o perioadă, deoarece au refuzat să prezinte certificatul verde COVID pentru a avea acces în clădirea legislativului de la Strasbourg, document devenit obligatoriu de la începutul lunii noiembrie 2021. Cea mai mare sancţiune i-a fost impusă atunci lui Cristian Terheş, care a pierdut dreptul de a primi diurnă pe o perioadă de şapte zile.

 

Vasile Lipcean, student la Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării a USM,

pentru Stopfals.md

 

 

24 ianuarie 2023 835

Relevant

Comments 0