Portalul care te protejează
de falsuri

FALS: Din cauza deficitului de vaccin occidental, UE „se uită” la produsul rusesc Sputnik V

22 februarie 2021 940
Articole, COVID-19
Colaj: Stopfals.md

Portalul cu politică editorială pro-Kremlin Sputnik.md a publicat un articol în care afirmă că  Uniunea Europeană resimte un deficit acut de vaccinuri împotriva Covid-19, ceea ce i-ar putea determina pe europeni să se uite spre vaccinul rusesc Sputnik V. Jurnaliștii au speculat și interpretat declarația președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a vorbit în plenul Parlamentului European despre întârzierile la producția și livrarea vaccinurilor de către producători către statele UE, dar și afirmația anterioară a cancelarei germane Angela Merkel care s-a fi arătat deschisă aprobării vaccinului Sputnik V. Textul publicat de Sputnik.md, ca și alte articole ale presei pro-Kremlin, promovează vaccinul Sputnik V ca fiind cel mai bun și mai util pentru UE. În realitate, până în prezent, dezvoltatorul vaccinului rusesc nici măcar nu a depus o cerere de autorizație în Uniunea Europeană, iar observatorii europeni atenționează că Moscova folosește Sputnik V ca un instrument geopolitic pentru a manipula democrațiile occidentale.

Anunțul că AstraZeneca va livra doar 40 de milioane de doze de vaccin către statele UE în primul trimestru al acestui an, faţă de cele 80 de milioane promise, cât și informația că Pfizer/BioNtech a redus cantitățile livrate în ultimele săptămâni, au provocat îngrijorări din partea guvernelor statelor comunitare. Pe 10 februarie, președinta Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen a vorbit în plenul Parlamentului European despre stadiul actual al strategiei UE de vaccinare COVID-19, inclusiv despre întârzierile privind livrarea vaccinurilor. Discursul a fost publicat și pe site-ul oficial al Comisiei Europene.

Făcând referire la declarația președintei CE, Sputnik.md a publicat articolul Deficitul de vaccinuri determină UE să se uite spre Sputnik V”, în care afirmă că producătorii occidentali de vaccinuri împotriva coronavirusului nu fac față obligațiilor de livrare a preparatelor. Statele Uniunii Europene riscă să nu primească până la 50 la sută din comenzile contractate anterior”, iar  Comisia European a recunoscut că a comis o greșeală atunci când a mizat pe ritmurile de producție promise. Din cauza deficitului, unele state UE sunt nevoite să-și suspende programul de vaccinare în masă”. În concluzie, Sputnik.md sugerează că într-o astfel de situație, Europa ar putea fi ajutată de Sputnik V”. În calitate de argument, portalul menționează despre studiile clinice publicate pe 2 februarie de revista de specialitate în domeniul medical „The Lancet” care ar fi arătat că vaccinul Sputnik V are o eficacitate de aproximativ 92%. Totodată, este amintită declarația Angelei Merkel pentru portalul Ardmediathek.de al postului naţional de televiziune german ARD, în care ea spune că „toţi cei care obţin o autorizaţie din partea EMA (Agenția Europeană pentru Medicamente), vor fi absolut bineveniţi”. Sputnik.md a realizat și un reportaj video cu o durată de peste două minute, în care promovează vaccinul rusesc și menționează că Sputnik V urmează să obțină o autorizație pe teritoriul UE.

Ce a declarat Ursula von der Leyen și ce a relatat presa de propagandă?

În discursul său, Ursula von der Leyen a vorbit despre strategia UE de vaccinare împotriva COVID-19, precizând, totodată, care sunt motivele întârzierii și care sunt soluțiile pe care le va lua UE pentru a accelera producția de vaccinuri. Astfel, potrivit președintei CE, până la începutul lunii februarie, în Polonia, 94 la sută din lucrătorii medicali și 80 la sută din locuitorii caselor de îngrijire au fost vaccinați. În Danemarca, numărul de rezidenți ai caselor de îngrijire este de până la 93%. Iar în Italia, peste patru la sută din populație a primit până acum o doză. Aceste trei exemple arată că, în multe părți ale Europei, campania de vaccinare crește. Peste 17 milioane de persoane au fost vaccinate. Și vom lucra cât de mult putem pentru a ne atinge marea noastră țintă. Este vorba de vaccinarea a 70% din populația adultă a Europei până la sfârșitul verii. Cu toate acestea, astăzi nu suntem acolo unde vrem să fim în combaterea virusului. Am întârziat cu eliberarea autorizației. Am fost prea optimiști în privința producției în masă. Și probabil, am considerat că dozele comandate vor ajunge efectiv la timp”, a declarat Ursula von der Leyen.

În discursul său, președinta CE nu a menționatStatele Uniunii Europene riscă să nu primească până la 50 la sută din comenzile contractate anterior”, așa cum a relatat Sputnik Moldova, ci doar a precizat că la nivel european a fost creat un grup de lucru care va intensifica producția de vaccinuri.

Același lucru a fost confirmat pentru portalul Stopfals.md și de către Direcția Generală Sănătate și Siguranța Alimentară din cadrul Comisiei Europene. Într-un răspuns oficial, oferit pentru Stopfals.md, este menționat că până pe 16 februarie, 32,7 milioane de doze au fost livrate de la BioNTech/Pfizer, Moderna și AstraZeneca și mai mult de 23 de milioane de doze au fost administrate în cele 27 de state membre UE. În răspuns se mai spune că la nivel european a fost creat un grup de lucru care va accelera eliminarea blocajelor în producția curentă, ajustarea producției de vaccin la mutațiile de virus etc.

Grupul de lucru despre care menționează atât președinta CE, cât și în răspunsul pentru Stopfals.md, este Incubatorul HERA, lansat recent de către Comisia Europeană și care este de fapt un plan european de pregătire în domeniul apărării împotriva altor tulpini de COVID-19. Totodată, acest plan european va pregăti UE pe termen lung să facă față unor situații de urgență din domeniul sănătății.

Aprobarea rapidă a vaccinurilor împotriva mutațiilor

O altă măsură anunțată de Comisia Europeană este că UE va permite aprobări în regim de urgență pentru noi vaccinuri. Astfel, noile vaccinuri, adaptate la variantele și mutațiile virusului, ar urma să fie aprobate rapid de către Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA)  în cadrul unei proceduri scurtate, pe baza modelului de vaccin antigripal anual.

EMA: Sputnik V a primit doar recomandări științifice”

Afirmația transmisă de Sputnik Moldova că preparatul (Sputnik V) urmează să obțină o autorizație pe teritoriul UE” este una falsă. Cel puțin, până în prezent, dezvoltatorul rus nu a depus la Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) o cerere de aprobare în întreaga Uniune. Este adevărat că șefa guvernului german Angela Merkel s-a arătat deschisă pentru utilizarea vaccinului rusesc, dar numai după ce acesta este aprobat de EMA. Dezvoltatorii au primit recomandări științifice de la EMA, oferindu-le cele mai recente îndrumări de reglementare și științifice pentru dezvoltarea vaccinului lor”, anunță agenția într-un comunicat de presă publicat pe 10 februarie 2021.

POLITICO:Sputnik este un instrument geopolitic pe care Moscova îl folosește pentru a manipula democrațiile occidentale”

Portalul european Politico.eu menționează într-un articol, publicat pe 17 februarie, tendința dezvoltatorului Sputnik V de a se infiltra pe piața UE. Cu referire la unii observatori de la Kremlin, portalul scrie că raportul din „The Lancet” (care afirmă că Sputnik V este sigur și eficient 92%) ar fi trebuit să tragă semne de alarmă și ar trebui să determine UE să aplice un control mai atent. Ei avertizează că Sputnik V este un instrument geopolitic pe care Moscova îl folosește pentru a manipula democrațiile occidentale, pentru a spori diviziunile și pentru a prezenta Rusia ca un salvator pandemic.

Moscova își promovează tot mai agresiv produsul

Nu este prima dată când vaccinul rusesc este prezentat în presa pro-Kremlin drept „cel dintâi, cel mai bun şi singurul care nu are efecte secundare”. Potrivit unei analize publicate pe portalul EUvsDisinfo.eu, al Grupului East StratCom din cadrul Serviciului European de Acțiune Externă, Moscova îşi promovează tot mai agresiv produsul, concomitent cu desfășurarea unei campanii dure de dezinformare împotriva vaccinurilor dezvoltate de Pfizer/BioNTech, Moderna sau AstraZeneca, deja aprobate pe piaţa UE. Câmpul de luptă” s-a încins în special în țările Parteneriatului estic: Ucraina, Georgia, Republica Moldova și Armenia care oferă piețe mediatice ușor accesibile”. Potrivit acestei analize, realizate după monitorizarea mai multor portaluri cu politică editorială pro-Kremlin din mai multe state, vaccinul rusesc este prezentat ca „un real succes”, iar „tot mai multe ţări”, inclusiv din UE, îl cumpără. Articolul este disponibil și în limba română, fiind publicat pe Stopfals.md.

Amintim că, până în prezent, Comisia Europeană (CE) a încheiat contracte cu șase companii:  AstraZeneca (400 de milioane de doze), Sanofi-GSK (300 de milioane de doze), Johnson & Johnson (400 de milioane de doze), BioNTech-Pfizer (600 de milioane de doze), CureVac (405 milioane de doze) și Moderna (160 de milioane de doze). Pe 17 februarie, Uniunea Europeană a semnat contracte de aprovizionare cu Moderna pentru alte 300 de milioane de doze de vaccin. Noul contract permite, de asemenea, statelor membre să doneze dozele lor de vaccin țărilor cu venituri mici și medii sau să le redirecționeze către alte țări europene. Comisia a încheiat o serie de discuții preliminare cu compania farmaceutică Novavax (200 de milioane de doze) și cu Valneva (60 de milioane de doze). Astfel, Comisia a asigurat un portofoliu de peste 2,3 miliarde de doze.

Mariana Jacot,

Stopfals.md

 

22 februarie 2021 940

Relevant

Comments 0