Portalul care te protejează
de falsuri

FALS: Fiscul a început impozitarea remitențelor

1 noiembrie 2019 2418
Articole
Colaj

Portalul Omg.md scrie vineri, 1 noiembrie, preluat și de alte instituții de presă, că Serviciul Fiscal de Stat (SFS) ar fi început impozitarea banilor transferați cetățenilor de peste hotare prin intermediul companiilor de transferuri bănești. Serviciul Fiscal de Stat neagă aceste informații, precizând că transferurile bănești nu sunt impozitate.

Redacția Omg.md face referire la o avertizare pe care ar fi primit-o un cetățean de la SFS, fiind atenționat să achite impozitul pe venit pentru anii 2017-2018. Omg.md consideră, fără a verifica informația, că această avertizare ar însemna că „Serviciul fiscal a urmărit transferurile bănești de peste hotare din ultimii doi ani”, fiind vorba de transferurile bancare prin intermediul companiilor internaționale de transferuri bănești.

Știrea respectivă a fost preluată de mai multe portaluri: Point.md, Alfanews.md, Enews.md.

Fisc: transferurile bănești nu se impozitează

Serviciul Fiscal de Stat neagă însă aceste informații, precizând că transferurile de peste hotare nu se impozitează, decât cu anumite excepții: „Potrivit prevederilor Codului fiscal, persoanele fizice rezidente, cetățeni ai Republicii Moldova, sunt obligate să achite impozit pe venit din veniturile obținute de peste hotarele Republicii Moldova doar în următoarele cazuri: 

  1. a) dacă veniturile sunt obținute din afara Republicii Moldova, activitatea fiind desfășurată în Republica Moldova;
  2. b) venitul se califică a fi din investiții sau financiar (de exemplu dividende, dobânzi, royalty)”, se arată într-o reacție publicată de serviciului de presă al SFS.

Acțiune de achitare voluntară a impozitelor

Instituția notează că e vorba, de fapt, de aproximativ 380 de persoane fizice, care activează în Republica Moldova, dar obțin venituri importante și din prestarea serviciilor unor companii IT nerezidente.  Mai puțin de 50 dintre acestea au achitat impozitele, astfel că  Serviciul Fiscal de Stat a inițiat recent acțiuni prin care încearcă să determine persoanele fizice să-și achite impozitele. „Contribuabilii respectivi sunt invitați la Direcțiile de deservire fiscală teritoriale pentru explicarea prevederile actelor legislative cu acordarea unui termen rezonabil pentru prezentarea voluntară a declarației pe venit”, precizează SFS.

Cornel Ciobanu

Stopfals.md

    

1 noiembrie 2019 2418

Relevant

Comments 0