Portalul care te protejează
de falsuri

FALS: Igor Grosu a îndemnat să fie lăsate fără bani primăriile care nu împărtășesc ideologia PAS

9 octombrie 2023 1957
Articole, Gândește critic!
Colaj

La 3 octombrie, pe câteva pagini web din Republica Moldova, a fost publicat concomitent un articol în care se spune că președintele Parlamentului, Igor Grosu, a declarat că primăriile care nu împărtășesc ideologia partidului aflat la guvernare trebuie să rămână fără bani. Această informație nu corespunde realității.

„Președintele Parlamentului Republicii Moldova, liderul PAS, Igor Grosu, este de părere că primăriile care nu împărtășesc ideologia partidului de guvernare trebuie lăsate fără bani” (în original: «Спикер Парламента РМ, глава ПДС Игорь Гросу считает, что надо оставить без денег мэрии, которые не разделяют идеологии правящей партии»). Un astfel de text a fost publicat de Actualitati.md (inclusiv pe pagina de Facebook), Кp.md, Рcrm.md (și pe pagina de Facebook a formațiunii politice). Mai apoi, aceste pagini web îl citează pe Igor Grosu: „Dacă cineva s-a trezit cu gândul și cu dragostea față de URSS sau îl proslăvește pe Putin, atunci nu este corect ca banii din România să meargă la astfel de primari” (în original: «Если кто-то очнулся с мыслью и любовью к СССР или прославляет Путина, то неправильно, чтобы деньги из Румынии шли к таким мэрам»). 

Informația respectivă a fost distribuită și de către socialistul Vladimir Odnostalco, deputat în Parlament, pe canalul său de Telegram. Totodată, aceasta a apărut și pe canalul de Telegram «Гагаузская Республика».

Kp.md, ca și celelalte surse enumerate mai sus, a publicat informația despre declarația făcută de Igor Grosu, dar a adăugat că, în acest mod, partidul aflat la guvernare vine cu amenințări înaintea alegerilor. „Noi amenințări înaintea alegerilor din Moldova. De data aceasta, speakerul Grosu a avertizat că guvernarea va lăsa fără bani primăriile care nu împărtășesc ideologia partidului aflat la putere” (în original: «Опять угрозы перед выборами в Молдове: Теперь уже спикер Гросу предупредил, что власть оставит без денег мэрии, которые не разделяют идеологии правящей партии»), titrează publicația.

Igor Grosu nu a vorbit despre PAS 

În realitate, Igor Grosu n-a spus că primăriile care nu împărtășesc ideologia Partidului „Acțiune și Solidaritate” (PAS) nu trebuie să beneficieze de bani. El n-a amenințat primarii și nici nu a pomenit de PAS. Paginile web menționate mai sus au prezentat o versiune incompletă și trunchiată a celor spuse de Grosu. Iată ce a spus președintele Parlamentului în cadrul emisiunii „În PROfunzime” de la PRO TV Chișinău. (1:19:09-1:20:36): „Cumva mi se pare firesc că dacă este cineva care se trezește cu gândul și cu dorul de Uniunea Sovietică și îl elogiază pe criminalul de război Putin, cumva îmi pare total incorect ca banii, de exemplu ajutoarele care vin din România, să ajungă la un astfel de primar. Mi se pare cumva incorect. Trebuie motivați aleșii locali care își doresc drum, apă, canalizare, alte lucruri necesare, elementare. (…) Am demonstrat că suntem europeni, avem șansa aceasta, și atunci când cineva este deliberat împotriva vectorului european, mă întreb care ar fi justificarea și argumentul nostru față de partenerii noștri să susțină un primar care-ţi spune: „Domnule, eu nu vreau în Uniunea Europeană, dați-mi bani, dar nu mă convingeți voi că Uniunea Europeană este bine pentru Republica Moldova”. Dar eu zic că-i bine și trebuie ajutați primarii care gândesc altfel”, a spus Grosu. În acest context, el n-a pomenit nimic despre Partidul „Acțiune și Solidaritate”, aflat la guvernare, sau despre ideologia acestei formațiuni politice.

Vom aminti că vectorul european de dezvoltare a Moldovei și aderarea țării noastre la Uniunea Europeană constituie un obiectiv strategic nu doar al PAS, dar și al altor formațiuni politice din țara noastră.

Colaborarea Republicii Moldova cu Uniunea Europeană a fost lansată încă în anul 1998, odată cu intrarea în vigoare a Acordului de Parteneriat și Cooperare. În anul 2002, când la guvernare se afla Partidul Comuniștilor, președintele de atunci Vladimir Voronin a semnat decretul privind constituirea Comisiei naționale pentru integrare europeană. Această comisie urma să elaboreze și să prezinte Parlamentului spre aprobare Strategia de integrare europeană a Republicii Moldova.

Acordul de Asociere Republica Moldova-Uniunea Europeană a fost semnat în 2014 când la guvernare se afla Coaliția pentru Guvernare Pro-Europeană, constituită din Partidul Liberal-Democrat din Moldova, Partidul Democrat și un grup de deputați care promovau reformarea Partidului Liberal.

Kp.md denaturează (din nou) cuvintele Maiei Sandu

În articolul publicat de Kp.md (pagina web a ziarului de limbă rusă «Комсомольская правда в Молдове») se face referire și la președinta Maia Sandu: „Anterior, președinta Maia Sandu declara că localitățile care vor vota „incorect” trebuie să fie lipsite de finanțare (în original: «Ранее президент Майя Санду заявила, что населенные пункты, которые проголосуют "неправильно" должны быть лишены финансирования»). Declarația făcută de șefa statului este distorsionată intenționat pentru a manipula opinia publică. Într-un alt articol, apărut în septembrie, Kp.md afirma de asemenea că, potrivit declarației președintei țării, satele și orașele unde alegătorii nu vor vota pentru PAS în cadrul alegerilor locale din 5 noiembrie vor fi pedepsite, adică nu vor beneficia de bani europeni pentru dezvoltare. În realitate, Maia Sandu a spus că finanțarea europeană nu va ajunge în satele și orașele unde alegătorii vor accepta să-și vândă voturile, fiind corupți de către grupările criminale. Șefa statului nu a pomenit formațiunea PAS. Portalul Stopfals.md a dezminţit acest fals.

Elena Celak,

Stopfals.md

 

 

9 octombrie 2023 1957

Relevant

Comments 0